Od:
Do:

"Za 1000 radosti" - "Govori dobrim" Nacionalni humanitarni program Hrvatskog Caritasa

"Za 1000 radosti" - "Govori dobrim" Nacionalni humanitarni program Hrvatskog CaritasaZAGREB, 21. 11. 2022.
Tradicionalni nacionalni program Hrvatskog Caritasa ˝Za 1000 radosti˝ najavljen je u četvrtak 17. studenog na konferenciji za medije te su predstavljeni najvažniji elementi programa  „Za 1000 radosti“ – „Govori dobrim!“  

Kako je rečeno, ove godine to će biti cjelogodišnji program kojim je želja sve "potaknuti da se, usprkos brojnim negativnostima, medijskom crnilu, rastu cijena, nesigurnosti, kriminalu i ratnim prijetnjama – na koje kao pojedinci teško ili ograničeno možemo utjecati – usredotočimo na ono što je u našoj moći: dobrim ispuniti prostor oko sebe, odnose s ljudima, vrijeme kojim raspolažemo. Ono što nam nitko ne može oduzeti. Stoga je slogan koji ćemo programu promicati: „Govori dobrim!“ Započet prije dvadeset godina kao predbožićana akcija, „Za 1000 radosti“ prerastao je u cjelogodišnji program kojim nastojimo u društvu razviti socijalnu osjetljivost, solidarnost i uzajamnost te ujedno prikupiti konkretnu pomoć za najsiromašnije obitelji u Hrvatskoj koje teško preživljavaju boreći se s bolesti, nezaposlenosti i siromaštvom. Istodobno želimo progustiti mreže dobra u društvu kako bismo zajedno mogli činiti više i – zašto ne – mijenjati svijet nabolje – na tragu Onoga koji je prošao zemljom čineći dobro." stoji na stranicama Hrvatskog Caritasa.

Program se obraća svim sastavnicama hrvatskog društva i doseže veliku većinu naših stanovnika, ponajprije putem promotivnih materijala i 460.000 prigodnih kartica koje će uz preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja doći u sve osnovne i srednje škole u Hrvatskoj, pa odatle i u više stotina tisuća obitelji.

Na uključenje u ovaj program pozvani su poslovni subjekti kao i svi dobrohotni, socijalno osjetljivi pojedinci, udruge, tvrtke, jedinice lokalne uprave i samouprave, medijske kuće, zaposleni i nezaposleni, djeci i mladi i umirovljenici. Prikupljaju se novčani darovi, proizvodi i usluge. 

Sva prikupljena novčana i materijalna sredstva, kao i usluge, Hrvatski Caritas putem nad/biskupijskih caritasa, a temeljem uvida u potrebe obitelji mreže župnih caritasa,  usmjerava obiteljima koje se ne mogu same nositi sa svojim teškoćama, oskudicom, gubitkom ili nemogućnosti zaposlenja, bolesti, smrti u obitelji, dugovima, malim i nedostatnim prihodima, gladi, posljedicama nesreća, stambenim uvjetima nedostojnim čovjeka, gladi, siromaštvom i socijalnom isključenosti.

Najjednostavnije  sredstvo koje omogućuje uključenje i potporu korisnicima programa „Za 1000 radosti“  – „Govori dobrim!“ je donacijski telefon 060 9010 (uz cijenu od 6,25 kn, 0,83 eura; PDV uključen). Za novčane uplate otvoren je račun IBAN HR4023400091510126452, poziv na broj 07-22 kod PBZ-a.

Dogovor o drugim vidovima darivanja i suradnje moguć je na broj telefona 015635045/6. Također, službena e-mail adresa caritas.croatia@caritas.hr  kao i adresa programa 1000radosti@caritas.hr  trajno su otvoreni za sve dobrohotne velikodušne darovatelje. 

U programu „Za 1000 radosti“ Hrvatski Caritas pred sve stavlja i izazov uz svjetsko nogometno prvenstvo, a kao i svake godine uoči Božića, ove godine 17. prosinca, na središnjem zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića bit će središnji promotivno-humanitarni događaj uz prigodan program, goste-podupiratelje, brojne volontere i humanitarnu prodaju božićnih drvca u tegli.

Prihod od humanitarne prodaje darovanih drvca uključuje se u sredstva za pomoć najsiromašnijim obiteljima.

Sve detalje o programu "Za 1000 radosti" - "Govori dobrim" možete pronaći na stranicama Hrvatskog Caristasa.