Od:
Do:

Vjeroučenici OŠ Koprivnički Ivanec sudjelovali u međubiskupijskom / međuškolskom projektu „Marijanska svetišta“

Vjeroučenici OŠ Koprivnički Ivanec sudjelovali u međubiskupijskom / međuškolskom projektu „Marijanska svetišta“KOPRIVNIČKI IVANEC, 4.7.2022.
U nedavno završenoj nastavnoj godini učenici 7. razreda OŠ Koprivnički Ivanec iz Varaždinske biskupije pod vodstvom vjeroučiteljice Marije Šokec i učenici 7. a razreda iz OŠ „Mato Lovrak“ iz Nove Gradiške iz Požeške biskupije pod vodstvom vjeroučiteljice savjetnice Andrijane Petrović proveli su projekt pod nazivom „Marijanska svetišta“ koji je bio usmjeren na istraživanje svetišta posvećenih Blaženoj Djevici Mariji u Požeškoj i Varaždinskoj biskupiji.
 
Ovaj naziv projekta odabran je jer su svetišta dio naše kulture. Hrvatski katolici rado hodočaste i iskazuju štovanje Majci Božjoj. U RH ima 107 Marijanskih svetišta, a mi smo se  usredotočili na nama najbliža, pojašnjavaju sudionici projekta.
 
Na prvom online susretu, organiziranom putem platforme Teams, učenici su se međusobno upoznali te su jedni drugima prezentirali zanimljivosti kraja u kojem žive. Istaknuli su posebnosti svoje škole, župe te prezentirali aktivnosti kojima se bave u slobodno vrijeme.
 
Kao uvod u zajedničke aktivnosti i zadatke, učenici su izradili i pokazali prezentacije o Marijinim blagdanima, pjesmama, molitvama. Analizirali su ulogu Marije u Evanđeljima te istaknuli važnost štovanja Blažene Djevice Marije kao naše Zagovornice i one u kojoj svaki čovjek može naći nadahnuće za požrtvovnost, strpljivost i uspjeh u radu.
 
Cilj drugog online susreta bio je predstaviti marijansko svetište svoje mjesne crkve. Sedmaši iz Koprivničkog Ivanca su kroz prezentaciju predstavili marijansko svetište Molve koje se nalazi 20-ak km od naše škole. Današnju crkvu Molvarci su započeli graditi 1853. god., dok se kapela posvećena Blaženoj Djevici Mariji spominje daleke 1501. godine. Učenici su predstavili čudotvorni kip Majke Božje Molvarske koji potječe iz 15. stoljeća s naglaskom da se kip svake godine u velikoj procesiji donosi u župnu crkvu za blagdan Velike Gospe (15. 08.) i ostaje u župnoj crkvi do blagdana Rođenja BDM – Male Gospe 08. rujna kada se ponovno vraća u kapelicu. Molve su veliko hodočasničko mjesto u kojem se okuplja veliko mnoštvo vjernika na Uskrsni i Duhovski ponedjeljak, a posebno na blagdan Velike Gospe 15. kolovoza.

Vjeroučenici iz Nove Gradiške predstavili su marijansko svetište u Voćinu te ga istaknuli kao najbrojnije dječje hodočašće u Hrvatskoj u kojemu se u mjesecu svibnju okupi i do šest tisuća učenika iz osnovnih škola iz cijele domovine.
Na trećem online susretu učenici iz Koprivničkog Ivanca nisu otišli daleko u predstavljanju novog svetišta. Istraživali su marijansko svetište u Močilama, susjedna župa Koprivničkog Ivanca. Od učenika se saznalo da je na mjestu današnje crkve u Močilama postajala još u srednjem vijeku kapelica posvećena Blaženoj Djevici Mariji. Nadalje su progovorili o predaji, koja kaže, da su u Močilama živjeli „bijeli fratri“ s crvenim križem, te da su oni svoj posjed ostavili koprivničkom župniku. Prve točnije vijesti o povijesti crkve potječu iz 1548. godine. Učenici su naglasili radost što žive u blizini Močila koje su veliko hodočasničko mjesto u kojem se okuplja veliko mnoštvo vjernika, posebno na blagdan Velike Gospe 15. kolovoza ne samo iz župe Močile već iz cijele Podravine pa i šire.

Vjeroučenici iz Nove Gradiške su predstavili marijansko svetište u Pleternici. O povijesti svetišta učenici su doznali da su se u blizini Pleternice održavale misije koje je vodio isusovac iz Zagreba koji je u razgovoru sa svećenicima spomenuo događaj suzenja lika BDM u Siracusi. Na tom susretu je bio u pleternički župnik koji je odlučio u Pleternici uvesti pobožnost Gospi od Suza kroz devetnicu. Kroz te dane Pleternica živi s hodočasnicima, a završno misno slavlje predvodi požeški biskup 31. kolovoza na blagdan Gospe od suza.

„Marija je ta kojoj hodočasnici dolaze jer Ona približava nebo, liječi rane i prosvjetljuje dušu vjernika i hodočasnika…“ zaključili su vjeroučenici.

Na kraju predstavljanja svetišta učenici su jedni drugima postavljali pitanja o predstavljenim svetištima i pokazali veliko znanje.
 
Za kraj možemo reći da su učenici vrlo otvoreno i angažirano pristupili ovom projektu i pokazali zainteresiranost za nove spoznaje i susrete s vršnjacima. Učenici su razvijali svoje talente, npr. crtajući sami svetišta, pjevajući Marijanske pjesme. Ovakvi projekti daju nove prilike za prijateljstva, suradnju, mogućnosti da o svojim svetištima učimo zajednički, istražujemo na jedan vrlo kreativan i inovativan način. U novoj školskoj godini ostaje nam zadatak posjetiti Marijina svetišta, osvrnula se na projekt vjeroučiteljica Marija Šokec.

 


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika