Od:
Do:

Varaždinski zbor Via održao koncert "Via crucis" u crkvi sv. Josipa na Banfici

Varaždinski zbor Via održao koncert "Via crucis" u crkvi sv. Josipa na BanficiVARAŽDIN, 12. 3. 2023.
Varaždinski zbor Via s koncertom naziva "Via crucis" (lat. križni put) gostovao je u crkvi sv. Josipa u Varaždinu u nedjelju 12. ožujka. Uz zbor Via nastupili su i Hana Ilčić, sopran, Filip Šopar na orguljama i Matej Ilčić na violončelu, uz umjetničko vodstvo Luke Šopara.

Kroz 14 postaja križnog puta, koje su nadahnule hrvatske i svjetske kompozitore (J. S. Bach, W. A. Mozart, A. Pärt, gregorijanski koral, F. Šopar, H. Purcell, D. Buxtehude, M. Durufle...), čije skladbe su izvedene na koncertu, mnogobrojnu publiku vodio je narator Leon Žganec Brajša.

Slušatelji su promišljali o Kristovoj muci uz glazbu svih stilskih razdoblja i sekvencu Stabat mater dolorosa (lat. Stala plačuć tužna mati), a svoje oduševljenje koncertom pokazali su dugotrajnim pljeskom.

Za istaknuti je i kako je zbor Via s istim koncertom dan ranije, u subotu 11. ožujka, gostovao u crkvi sv. Luke evanđeliste  u sklopu 32. svečanosti Pasionske baštine u Zagrebu i to kao jedini izvođači iz Varaždina na ovogodišnjim svečanostima.  
 
Tekst: Karla Kelemen
Foto: Matej Seletković

 


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika