Od:
Do:

Varaždinski biskup susreo se sa svećenicima zaređenima po osnutku biskupije

Varaždinski biskup susreo se sa svećenicima zaređenima po osnutku biskupije

VARAŽDIN, 23. 6. 2009.

U prvim danima Svećeničke godine varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak susreo se sa svećenicima Varaždinske biskupije koji su zaređeni po osnutku biskupije 1997. godine.

 

Na susret, koji je održan u dvorani biskupijskog Pastoralnog centra u Varaždinu u utorak 23. lipnja, bili su pozvani svećenici koji su zaređeni od 1998. godine do danas. Riječ je o gotovo trećini dijecezanskih svećenika, budući da je u proteklih 12 godina zaređeno 47 svećenika, dok Varaždinska biskupija ukupno ima 147 svećenika. U susretu su sudjelovali i generalni vikar mons. Ivan Godina, ravnatelj Biskupijske ustanove za uzdržavanje klera i Svećeničkog doma preč. Mirko Horvatić i kancelar mons. Antun Perčić, koji je okupljene podsjetio na neke smjernice crkvenog prava koje će im koristiti u njihovoj službi.

 

Nakon uvodne molitve i pozdrava, biskup Mrzljak okupljenima je pobliže predstavio osnovne naglaske iz svog pisma koje je uputio svećenicima Varaždinske biskupije u prigodi otvorenja Svećeničke godine, koja je započela na svetkovinu Presvetog Srca Isusovog 19. lipnja. Kazao je kako priložene sličice uz pismo s molitvom iz misnog obrasca Rimskog misala žele potaknuti svećenike da tijekom mise mole i za sebe same, budući da to nerijetko zaboravljaju. Osobito ih je pozvao da budu odlučni i blagi propovjednici evanđelja kako bi oni kojima su pozvani služiti mogli razumjeti, čuti i prihvatiti ono što im naviještaju. Svećenicima je istaknuo važnost župne kateheze, kako one s djecom i mladima, tako i one u pripravi za primanje sakramenata, kao što je primjerice priprava zaručnika za ženidbu i brak, koja se nakon duhovnog razgovora o vjeri sa svećenikom dalje tematski razrađuje na zaručničkom tečaju.

 

Svim svećenicima, osobito sedmorici mladomisnika koji će ovih dana po prvi put primiti dekrete o službi, zaželio je da u služenju uistinu budu prepoznatljivi i vjerodostojni, da vrše i žive ono što propovijedaju kako im riječi ne bi bile samo govor nego i svakodnevni život. Svećenike je također pozvao da međusobno žive sakramentalno bratstvo, te da se kao članovi velike obitelji Crkve pomažu i susreću živeći zajedništvo. Potaknuo ih je da u svećeničkom služenju i duhovnom vođenju župne obitelji budu dostojanstveni te da obavljanju službe pristupaju s pastoralnom razboritošću.

 

U drugom dijelu susreta mons. Perčić govorio im je o smjernicama važnima za savjestan rad svećenika na službama kapelana i župnika. Na kraju susreta biskup Mrzljak upoznao je okupljene svećenike s promjenama u službama svećenika koje će u župama nastupiti sredinom kolovoza, te je mladomisnike upoznao s njihovim prvim službama u pojedinim župama. Neke župe, koje nisu imale župnika, dobit će ga, dok će dvojica župnika iz međimurskih župa biti umirovljeni, a najviše promjena bit će na službama župnih vikara. Susret je zaključen zajedničkim objedom u Svećeničkom domu.

 

Jasminka Bakoš-Kocijan