Od:
Do:

Varaždinski biskup primio predsjednika Republike Malte

Varaždinski biskup primio predsjednika Republike MalteVARAŽDIN, 28.10.2021.
U četvrtak, 28. listopada 2021. godine varaždinski biskup Bože Radoš u Biskupskom ordinarijatu u Varaždinu primio je predsjednika Republike Malte Georgea Vellu.

Malteški predsjednik tijekom svoga službenoga posjeta Republici Hrvatskoj posjetio je grad Varaždin te u sklopu tog posjeta pohodio varaždinsku katedralu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, gdje ga je dočekao mons. Antun Perčić, generalni vikar i kanonik prepošt Stolnog kaptola. Ukratko je predstavio varaždinsku katedralu i njezine posebnosti, a katedralni orguljaš mo Višeslav Jaklin, po želji predsjednika, na katedralnim orguljama izveo je poznatu Bachovu Toccatu i fugu u d-molu.

Sa svojom suprugom Miriam Vella, malteškim ministrom obrazovanja i zapošljavanja Owenom Bonnicijem, u pratnji veleposlanika Republike Hrvatske u Italiji i Malti Jasena Mesića, savjetnika Predsjednika Republike za vanjsku i europsku politiku Nevena Pelicarića i varaždinskog gradonačelnika Nevena Bosilja, posjetio je varaždinskog biskupa Božu Radoša.

Na početku srdačnog i toplog susreta biskup Radoš obratio se predsjedniku Velli s nekoliko riječi. Izrazivši dobrodošlicu u Varaždin, u središte Varaždinske biskupije i varaždinsku katedralu, istaknuo je da se Varaždinska biskupija približava 25. obljetnici svoga postojanja te gradi svoj život na bogatstvu povijesti koje su i prije uspostave Biskupije pisali mnogi vjernici, a posebno crkveni redovi. Predsjedniku je spomenuo i jedinstveno euharistijsko svetište u Hrvatskoj u Ludbregu koje početkom rujna okuplja do stotinu tisuća vjernika.

Biskup Radoš istaknuo je povezanost Varaždinske biskupije i blaženoga Alojzija Stepinca, njezinoga suzaštitnika. Ove se godine navršilo 75 godina njegovog dolaska u lepoglavsku kaznionicu, gdje je pet godina služio zatvorsku kaznu. Stoga je biskup Radoš malteškom Predsjedniku poklonio bistu blaženoga Alojzija Stepinca, rad akademskog kipara Vida Vučka. Na kraju obraćanja biskup je poručio: „Isplati se boriti za dobro, istinu, čuvati čistu savjest. Htjeli smo ga staviti i Vama na put da svijetli jasnoćom. Neka Vas prati i daje svjetlo u časnoj i odgovornoj službi koju vršite.“

Predsjednik Vella je zahvalio na gostoljubivosti i lijepom prijemu te se s pratnjom zadržao u ugodnom razgovoru s biskupom Radošem.
 
Marko Domiter


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika