Od:
Do:

Varaždinski biskup Josip Mrzljak proslavio 40. obljetnicu misništva

Varaždinski biskup Josip Mrzljak proslavio 40. obljetnicu misništva

VARAŽDIN, 29. 11. 2009.

Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak proslavio je 40. obljetnicu misništva svečanim euharistijskim slavljem u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu prve nedjelje došašća 29. studenoga.

U nazočnosti članova svoje obitelji i rodbine te vjernika iz Varaždina i drugih krajeva biskupije, biskup Mrzljak predvodio je misu u zajedništvu s generalnim vikarom mons. Ivanom Godinom, generalnim tajnikom Hrvatske biskupske konferencije mons. dr. Vjekoslavom Huzjakom, propovjednikom prof. emer. dr. Ivanom Golubom, rektorom katedrale preč. Blažem Horvatom, ekonomom biskupije preč. Josipom Grošićem, predstojnicima biskupijskih ureda i drugim svećenicima. Na početku slavlja biskupu Mrzljaku u ime Varaždinske biskupije čestitku je uputio mons. Godina, njegov najbliži suradnik, kazavši kako su se okupili da bi Bogu zahvalili što stazama svog života kroče zajedno s njime koji se prije 40 godina spremno odazvao na Božji poziv pružajući svoje srce i ruke i prepuštajući se Bogu da ga vodi. "Od srca Vam želimo da u svojoj spremnosti služenja Bogu i ljudima koji su Vam povjereni, neprestano osjećate duboku radost, donoseći svima mir i dobro. Zato svi zajedno molimo Gospodina da i dalje bdije nad Vašom postojanošću odlukom koju ste izrekli na dan svog ređenja. Neka Vam podari još mnogo milosti i svojom očinskom ljubavi upravlja Vašim srcem, umom i rukama kako biste svom pastirskom stadu bili blag, mudar i nadasve dobar pastir koji čini sve iz srca ispunjena ljubavlju za svakoga. Radujemo se i zajedno s Vama zahvaljujemo dobrome Bogu za Vaše 40-godišnje svećeničko služenje", istaknuo je mons. Godina te uz čestitku biskupu Mrzljaku uručio na dar kalež.

Zahvaljujući generalnom vikaru na upućenoj čestitki i pozdravljajući sve okupljene, biskup Mrzljak kazao je kako su se okupili na 40. obljetnicu njegove mlade mise koju je proslavio prve nedjelje došašća 30. studenoga 1969. godine u Krašiću, nakon ređenja u zagrebačkoj katedrali 16. studenoga. Kazao je kako je slavlje zahvale prigoda da se osvrne na protekle godine i Bogu zahvali za sve što se događalo u tim godinama. S posebnim zadovoljstvom pozdravio je propovjednika prof. Goluba, koji je propovijedao i na njegovoj mladoj misi, svog rođaka mons. Matiju Stepinca i drugu rodbinu.

U propovijedi se prof. Golub prisjetio mladomisničkog slavlja današnjeg biskupa Mrzljaka koji je svom učitelju, odgojitelju, profesoru i rektoru povjerio da propovijeda na misi u Krašiću kada je prije 40 godina kao mladomisnik započeo svoj svećenički put. Iako nije znao kuda će ga taj put voditi i koje će mu biti postaje, imao je jasan stav koji je slijedio cijelog života, a to je stav njegovog praujaka, bl. Alojzija Stepinca: "Ništa tražiti i ništa odbiti - Nil petere, nil recusare", kojeg je i njemu osobno u pismu blaženik preporučio. Okupljenima je ocrtao dosadašnji svećenički put slavljenika, kazavši kako mu je prva postaja bila župa Ozalj, nedaleko od rodnoga kraja, gdje je stjecao prva župnička iskustva. U središtu Zrinskih, u toj kolijevci rodoljublja u davna vremena, njegov boravak bio je u znaku dušobrižništva i ljubavi za domovinu, i to kroz osam godina kao osam blaženstava, a taj broj prati ga čitavog svećeničkog života. Zatim je kroz 18 godina djelovao kao župnik u Sesvetskom Kraljevcu gdje je proslavio srebrni jubilej misništva na kojem je imao istog propovjednika koji je zaželio da to bude i na zlatnom jubileju. Ubrzo po dolasku na službu u Zagreb, nadomak zemnih ostataka svog svetog rođaka kardinala Alojzija Stepinca u katedrali, imenovan je za pomoćnog zagrebačkog biskupa te je osobitu brigu vodio za svećenike kao radnike na njivi Gospodnjoj. Nakon osmogodišnje službe u Zagrebu postavljen je za novog biskupa mlade Varaždinske biskupije, gdje djeluje kao dobar pastir, a o njemu se svjedoči da djeluje tako prirodno i neusiljeno te govori prisno i iskreno. Primijetio je kako to zasigurno nije potrebno isticati onima koji su u toj blagodati da imaju takvog biskupa za pastira. Govoreći o jubileju biskupa Mrzljaka, podsjetio je kako je 40 ponovno jedan važan biblijski, sveti broj, koji pokazuje kako je vodio povjeren vjernički puk na raznim dionicama svog svećeničkog puta, koji je obilježen blaženim brojem 8, iz ropstva u slobodu, iz kušnji u pobjedu nad njima.

Osvrnuvši se na važnost prve nedjelje došašća kojom se vjernici počinju pripravljati za rođenje i dolazak Isusa kao malog Boga, Božića, kazao je kako je potrebno pripraviti svoje srce, a to znači svoje mišljenje i osjećanje. Svima je zaželio da im srce ne otešča od prekomjernih životnih briga te da u svakodnevnim obvezama vide drugu obalu prema kojoj su usmjereni. Podsjetio je na Isusove riječi da ga čekaju uvijek budni i stalno u molitvi, pojasnivši kako stalno moliti znači sve ono što se radi i živi pretvoriti u molitvu, u stalan dodir, razgovor i zajedništvo s Bogom. Na kraju propovijedi, kazavši kako su se sabrali u predivnoj baroknoj katedrali u gradu baroka koji je obilježen pozlaćenim oltarima, zaželio je biskupu Mrzljaku, kojem je čestitao 40. obljetnicu njegova svećeništva, lijepi put prema zlatu - zlatnoj misi u danima koji predstoje i koji će i dalje zasigurno biti obilježeni stavom "Ništa tražiti, ništa odbijati" po primjeru njegova praujaka bl. Alojzija Stepinca.

Na kraju slavlja mons. Godina pročitao je neke od čestitaka koje su pristigle biskupu Mrzljaku u povodu njegova jubileja. Pročitao je čestitke zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića i pomoćnih zagrebačkih biskupa, biskupa iz Gradišća mons. Paula Ibyja te Zrinske garde Čakovec, čiji je biskup Mrzljak član. Kardinal Bozanić zajedno s biskupima ističe kako je njegov jubilej osobito lijepa prigoda i dragocjen dar u Svećeničkoj godini. Podsjeća kako je njegov životni put od najranijih dana obilježen ratnim i poratnim stradanjima i obiteljskom dramom nestanka oca u Vukovaru. Žrtva njegovih najbližih i blizina bl. Alojzija Stepinca stvarali su ozračje prepoznavanja svećeničkog poziva. Od Vukovara i Krašića, preko Koprivnice, Ozlja, Sesvetskog Kraljevca i Zagreba do dolaska u Varaždin pratilo ga je nadahnuće koje je utkao u svoj biskupski slogan "Činiti dobro", a to je dobro ostalo živjeti u vjernicima, subraći svećenicima i hrvatskom narodu. U jubilej je utkano 30 godina prezbiterata i 10 godina biskupstva, podsjeća se u pismu te zahvaljuje na njegovu služenju kojim je obogatio Zagrebačku nadbiskupiju i crkvenu pokrajinu kao prezbiter, pomoćni zagrebački biskup i varaždinski biskup. "Zahvaljujemo za ljudsku i svećeničku prisutnost, smirenost i blagost, dobrostivost i prijateljstvo, srdačnost i otvorenost koje se prepoznaju u svim susretima i suradnji s Tobom na svim razinama", stoji u čestitki.

Čestitku su uputili i predstavnici Katedralnog zbora "Chorus angelicus" koji je svojim pjevanjem uzveličao misno slavlje. Podsjetili su kako njihov zbor ove godine obilježava 10. obljetnicu osnutka te su zahvalili biskupu Mrzljaku i Varaždinskoj biskupiji na potpori i pomoći koju pružaju djelovanju njihova zbora koja se očitovala i u ostvarenju nedavnog hodočasničkog pohoda Svetoj zemlji gdje su održali nekoliko zapaženih i vrhunskih nastupa predstavljajući svoju domovinu, biskupiju i biskupski grad Varaždin. Uz čestitku uručili su biskupu na dar skulpturu Svete Obitelji od maslinova drva iz Svete zemlje sa željom da ga prati zagovor sv. Josipa. Biskup Mrzljak zahvalio je na svim čestitkama, dobrim željama i molitvama te uzvratio čestitkom katedralnom zboru na jubileju 10. obljetnice djelovanja, zazvavši na sve okupljene Božji blagoslov.

Jasminka Bakoš-Kocijan