Od:
Do:

Varaždinski biskup Josip Mrzljak predvodio slavlje svetkovine Tijelova i procesiju ulicama Varaždina

Varaždinski biskup Josip Mrzljak predvodio slavlje svetkovine Tijelova i procesiju ulicama VaraždinaVARAŽDIN, 31. 5. 2018.
Na svetkovinu Tijelova u četvrtak 31. svibnja svečano euharistijsko slavlje u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Varaždinu predvodio je mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup.

Biskup je svetu misu slavio u zajedništvu s brojnim svećenicima; kanonicima Stolnog kaptola, varaždinskim župnicima i drugim svećenicima, a na misi su sudjelovali mnogobrojni vjernici iz varaždinskih, kao i okolnih, župa te ovogodišnji prvopričesnici u bjelini, krizmanici i skauti Varaždinske biskupije.

Pozdravljajući okupljene svećenike, redovnice, redovnike, prvopričesnike i sve ostale vjernike, biskup Mrzljak je podsjetio da je euharistijsko slavlje na Tijelovo na poseban način svečano, jer slavimo veliku svetkovinu Predragocjene Krvi i Tijela Kristova. To je, kazao je biskup, veliko otajstvo naše vjere o kojem želimo razmišljati, a isto tako želimo učvrstiti svoju vjeru. Procesijom nakon svete mise, dodao je mons. Mrzljak, želimo pokazati svoju vjeru, pokloniti se Gospodinu Isusu koji dolazi k nama i želi biti s nama.

U svojoj homiliji okupljenom narodu u varaždinskoj katedrali mons. Josip Mrzljak je govorio na koje je sve načine Bog prisutan među ljudima. Pozvao je preuzvišeni biskup vjernike da procesijom posvjedoče svoju vjeru, jer Bog dolazi k nama, voli nas i želi kao ljubav biti među nama.

Bog u kojega vjerujemo i koji nas je okupio nije nepoznati Bog. Nije daleki Bog o kojem ništa ne možemo doznati. To je Bog koji je uvijek želio biti blizu ljudima. Čak i prije nego je Isus došao na Zemlju, već je i tada taj Bog želio biti blizak ljudima. Zato je komunicirao s ljudima preko proroka i drugih ljudi iz Staroga zavjeta kako bi narod mogao prepoznati Isusa kada dođe na ovaj svijet.

- Isus je među nama prisutan na više načina. Prisutan je u svojim riječima. Za nas Isusove riječi nisu neke rečenice koje ćemo učiti, već su to žive riječi koje nam Isus danas govori. Za svako vrijeme Njegove će riječi biti žive i suvremene, najvrjednije što čovjek ima. Osim po riječima, Isus je prisutan među nama kada god se sabiremo u Njegovo ime. Na poseban način On je s nama u svetoj misi. Kada se opraštao od učenika ostavio im je samoga sebe. To je naša čvrsta vjera da je Isus s nama i danas kada slavimo ovaj veliki blagdan Presvetoga Tijela i Krvi Kristove. Isus je prisutan i u svakom sakramentu. Posebno u krštenju koje je početak našega života u vjeri. Čvrsto vjerujemo u Isusovu prisutnost pod prilikama kruha i vina. Ali ne samo da vjerujemo to u nutrini svoje duše, već želimo to pokazati prema van. Zato danas idemo u procesiju noseći taj mali komadić kruha u kojem je prisutan Gospodin Isus. Poklonit ćemo mu se, jer vjerujemo da je upravo u tom komadu kruha naše spasenje i smisao našega života. On je došao za nas da bi služio čovjeku. Samo treba doći k Njemu. Želimo s vjerom prihvatiti Isusa. Mnogi će reći da je to stvar prošlosti, sjećanje na prošla vremena. Ali Gospodar života i smrti je za svaki vijek. Želimo Ga stoga pokazati i posvjedočiti da je u Njemu rješenje poteškoća i problema s kojima se čovjek susreće u osobnom i društvenom životu. Dakako, da čovjek može i odbiti, no odbacivši Onoga koji najviše voli čovjeka, čini to na svoju propast. Sveti Ivan kaže “Bog je ljubav” i upravo zato Bog dolazi k nama - jer nas voli i želi biti kao ljubav među nama pokazujući nam kako ljubav moramo širiti - poručio je biskup Josip Mrzljak.

Dodajmo kako su  liturgijsko slavlje pjesmom uveličali članovi mješovitog katedralnog zbora “Chorus Liturgicus” predvođeni mo Višeslavom Jaklinom i mo Mislavom Lucićem.

Slavlje je zaključeno svečanom tijelovskom procesijom ulicama užeg centra grada Varaždina, uz molitvu i pjesmu. U svečanosti je tradicionalno sudjelovao velik broj vjernika, svećenika, redovnika i redovnica, a pokaznicu s Presvetim Oltarskim Sakramentom, koju je nosio biskup Mrzljak, pratili su i članovi Varaždinske građanske garde.

Podsjetimo, svetkovina Tijelova, punim nazivom svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove, svake se godine slavi u četvrtak nakon nedjelje Presvetoga Trojstva. Sama je svetkovina ustanovljena s nakanom da se posebnim danom proslavi jedno od najvećih otajstava katoličke vjere, Kristova trajna prisutnost u Presvetom Oltarskom Sakramentu.

Od pontifikata pape Ivana XXII.(14. st.) ova svetkovina slavi se procesijom u kojoj se u pokaznici nosi Tijelo Kristovo. Noseći Tijelo Kristovo u svečanoj povorci i blagoslivljajući njime ne samo one nazočne već cijeli svijet, katolici se u isto vrijeme podsjećaju kako oni sami svojim životom moraju biti žive pokaznice i biti izvor blagoslova za svijet, pokazujući da kao hodočasnici, stupaju za Kristom prema konačnom cilju svoga života.
 
Goran Damjanić