Od:
Do:

Varaždinski biskup Bože Radoš predslavio svetu misu uz blagdan svetog Luke, zaštitnika liječnika

Varaždinski biskup Bože Radoš predslavio svetu misu uz blagdan svetog Luke, zaštitnika liječnikaVARAŽDIN, 18. 10. 2020.
Na blagdan svetog Luke evanđelista, zaštitnika liječnika, u nedjelju 18. listopada, varaždinski je biskup, mons. Bože Radoš, predslavio večernju euharistiju u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije.

U zajedništvu s našim mjesnim biskupom bio je mons. Antun Perčić, generalni vikar Varaždinske biskupije, a na svetoj misi okupili su se liječnici, medicinske sestre i tehničari, farmaceuti i ostali zdravstveni djelatnici, kao i drugi vjernici iz Varaždina.

Na početku misnog slavlja biskup Radoš je podsjetio kako na današnji dan slavimo i Svjetski misijski dan. “Idite svijetom i naviještajte Radosnu vijest, odzvanja stalno u Crkvi. To je temeljno poslanje Crkve i svakog od nas; da svojim životom i riječju naviještamo Krista”, poručio je u uvodu slavlja mons. Radoš.

U svojoj je propovijedi varaždinski biskup govorio o evanđelistu Luki, nazvavši ga evanđelistom Duha Svetoga, kao i evanđelistom Isusova djetinjstva te evanđelistom Djevice Marije.

- Luka dok govori kao da slika, izvlači iz duše ono što riječi ne mogu. Kršćanska tradicija za Luku kaže da je bio liječnik. Sveti Pavao u svojoj poslanici Kološanima kaže da ih ‘pozdravlja i Luka, ljubljeni liječnik’. Luka među evanđelistima najviše govori o Isusovim ozdravljenjima, posebno ima oko za bolesne ljude, za one kojima je potrebno ozdravljenje. Luka je zabilježio Isusova ozdravljenja više nego ostali. Luka, više nego ostali, ima osjećaj prema ljudima koji trpe. Zapravo govori o Isusu koji ima osjećaj za one koji trpe. Luka nam ‘slika’ i Isusa kao liječnika. Ako želimo Isusa vidjeti kao liječnika, uzmimo Lukino evanđelje i vidjet ćemo kako Isus posebno respektira bolesne ljude. Predrasude koje neki imaju prema društveno stigmatiziranim bolesnicima, Isus nema. Luka je Grk, a u grčkoj filozofiji zdravlje znači potpuno zdravlje duše i tijela. Zdravlje deformira čovjeka, a izliječen čovjek je potpuno zdrav i u duši i tijelu. Luka će upravo to spomenuti za Isusa, da on liječi dušu i tijelo. Naslanja se na sliku Boga o čovjeku. Kada Isus liječi, vraća čovjeku dostojanstvo koje ima kod Boga. Bolest zna uzeti ljudsko dostojanstvo, zna deformirati čovjeka. Ozdravljenje traži da se potpuno povrati prava slika čovjeka. Jer on je rođen i stvoren na sliku Božju. Izliječen čovjek je prava izvorna slika Božja - rekao je biskup Radoš.

“Vratite Bogu Božje”

Govoreći o slici Božjoj biskup je u sklopu homilije nastavio razmatranje kazavši kako evanđeoski ulomak ( Mt 22, 15-21, “Podajte caru carevo, a Bogu Božje”,) govori o pravoj slici Božjoj.
Podsjetio je mons. Radoš na riječi svetog Evanđelja koje govore o događaju kada Isusa dolaze kušati istovremeno i herodovci i farizeji, protivnici koji nemaju ništa zajedničko. Udružuju se i žele Isusa staviti u klopku pitajući ga je li dopušteno platiti caru porez.

- To je uvijek teško pitanje, posebno u ono vrijeme kada je u Jeruzalemu bilo više vrsta poreza. Bio je porez na sve, pokretnu i nepokretnu imovinu, na zaradu, oko polovinu primanja ljudi su davali za porez. Svaka osoba plaćala je caru porez na glavu. Taj je bio posebno problematičan, jer tim su porezom Židovi priznali da pripadaju caru. On nije bio samo tehničke, ekonomske ili društvene, već i moralne i duhovne naravi. On ide u srž židovskog oslobođenja i priznavanja Boga kao jedinog gospodara. No, Isus će im najprije kazati osudu nazvavši ih licemjerima. Tražit će od njih da mu pokažu novac. Kako li je to samo vješto Isus izveo. Dok od njih traži novac, on ga istovremeno nema. A kada mu ga pokažu, on ih pita ‘čija je ovo slika’. Car Tiberije je stavio svoj lik na novac da pokaže svoju moć i vlast. Već nam to govori o jednoj idolatriji; car koji je moćan sebi pripisuje božanstvo, smatra da je iznad drugih ljudi. Krist im zato odgovara ‘vratite caru carevo’. Kao da želi reći ‘vratite caru njegovu sliku i znak njegove moći’. Novac je dobar sluga, ali loš gospodar. Ako novac postaje božanstvo, prelazi granicu služenja. Ali Isus ide i korak dalje da zaviri u njihovu nutrinu. Reći će im - licemjeri. Samo jedna slika koju čovjek nosi na sebi je slika Božja. Bog je živ pa nije potrebna slika onoga koji je živ. Nadodat će Isus ono važnije; “Vratite Bogu Božje”. Time želi reći kako samoga sebe trebamo vratiti Bogu, jer njegova smo slika. Krist i nama poručuje: “Očistite svoju sliku i vratite je Bogu” - poručio je biskup.

U završnom dijelu propovijedi mons. Bože Radoš se vratio svetom Luki, evanđelistu i liječniku, koji govori o čovjeku kao pravoj slici Božjoj. Govori o liječniku koji želi vratiti čovjeku pravu sliku Boga, nastavlja biskup.

Borba za novi duh dostojanstva

- U liječenju nije u pitanju samo tijelo, nego je u igri i ljudsko dostojanstvo, solidarnost, velikodušnost, zauzetost za čovjeka u potrebi. Kroz zadnje mjesece upiremo pogled prema liječnicima, onima koji liječe tijelo. Nećemo ni večeras, a ni kroz ove dane, zaboraviti da vraćaju čovjeku pravu sliku Božju. Kada bi danas pitali svetog Luku što nam je činiti, da li je važno tijelo ili duh, vjerujem da bi nam kazao kao Isus onim herodovcima i farizejima - licemjeri! Ne možete rastaviti ove dvije stvarnosti - tijelo i dušu. Kroz ove dane u kojima smo svi zahvaćeni pandemijom koronavirusa, u igri je ljudsko dostojanstvo. Borba je za pravi duh solidarnosti, za osjetljivost prema čovjeku, za vrednovanje žrtve onih koji su spremni izložiti sebe da bi drugima pomogli i iznad svojih mogućnosti. Za vrednovanje plemenitih zanimanja uvijek je u igri borba za iskrenost. Isus nam danas želi kazati, da u ovome cijelom košmaru ne zaboravimo upravo to; nije u pitanju samo tijelo, nego je u pitanju uvijek cjelovit čovjek. Dok prolazimo kroz ovu krizu, imamo šansu da se borimo za jedan novi duh dostojanstva čovjeka; za solidarnost, plemenitost i žrtvu. Da vidimo i cijenimo one koji imaju priliku biti na prvim crtama borbe za ove vrijednosti. Vjerujem da sveti Luka ima poruku i za naše liječnike. Prije svega, mislim da bi im rekao da su oni Božja slika. Tako očistite svoje crte lica da oni koji vas susreću na vašim licima vide sliku vašeg Oca. Da se oni koje susrećete oslikavaju u vašoj plemenitosti, da osjetite kako Bog želi tako lijepo oslikati vaše lice da svi prepoznaju kako ste dar onima koji trpe. Da oni u bolesničkim krevetima osjete da je Bog po vama prisutan. Vjerujem da, kada bismo pitali svetoga Luku što bi danas nama vjernicima htio poručiti, možda bi ponovio ono što liječnici ove dane ponavljaju; prozračite prostore u kojima živite da se virus ne zadrži, ali prozračite i svoju nutrinu i dušu, da se ništa loše ne zadrži u njoj. Prozračite prostor u svojim obiteljima da dah sveti to odnese. Prozračite atmosferu na svim razinama društva u kojem živite kako bi mogli udisati svježi dobar zrak. Ako živimo u lošoj atmosferi možemo se zaraziti i umrijeti kao ljudi, ali i druge dovesti u opasnost jer imamo težak virus; virus osvete i želje da nekome nanesemo zlo. Možda bi nam sveti Luka još poručio neka budemo onakvi kakav je Otac naš nebeski. “Budite milosrdni”, kaže nam sveti Luka. Budite otvorena duha i srca da vidite zlo koje se može dogoditi, a vama je dano da ga spriječite. Neka nam evanđelist Luka ponovno naslika pravo lice Krista koje neka se odrazi u svima nama - poručio je na kraju homilije biskup Radoš.
 
Goran Damjanić