Od:
Do:

Varaždinska biskupija proslavila svog nebeskog suzaštitnika bl. Alojzija Stepinca

Varaždinska biskupija proslavila svog nebeskog suzaštitnika bl. Alojzija StepincaVARAŽDIN, 10.2.2022.
Suzaštitnik Varaždinske biskupije bl. Alojzije Stepinac svečano je proslavljen u varaždinskoj katedrali euharistijskim slavljem koje je u 18 sati predslavio varaždinski biskup Bože Radoš uz koncelebraciju zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića, umirovljenog biskupa Josipa Mrzljaka i sedamdesetak svećenika Varaždinske biskupije. Na svetoj misi u katedrali su se okupili i brojni vjernici, a Stepinčevo je proslavljeno i u mnogim župama Varaždinske biskupije, posebno u župi bl. Alojzija Stepinaca u Koprivnici i Ivanovcu.

„Osuđenik, zatvorenik, osuđen uime naroda, neku kažu i zločinac, ali blaženi Alojzije Stepinac je svjetlo koje u tami svijetli jer Bog ne dopušta da se njegovo svjetlo ugasi. Što više nastojimo ugasiti Božje svjetlo Bog ga sve više podiže kako bi svijetlio u cijeloj kući. Tako je iz dana u dan svjetlo života blaženog Alojzija Stepinca prisutno i osvjetljava naš život. Nije logično. Ali Bog ima svoju logiku koju ne možemo razumjeti, ali možemo ući u tajnu Kristove osobe, Njegovog zatvaranja, pribijanja na križ, odbacivanja kao zločinca, ali On je Svjetlo koje i sada želi prosvijetliti naš život“, rekao je biskup Radoš uvodeći u sveto misno slavlje.   

Mons. Želimir Puljić u svojoj je homiliji podsjetio na 3. listopada 1998. kada je Ivan Pavao II. u Mariji Bistrici proglasio blaženim kardinala Stepinca. „Ovo je povijesni događaj u životu Crkve i hrvatskoga naroda. Podnijevši okrutnosti komunističkog sustava, jedan od najistaknutijih likova Katoličke Crkve kard. Alojzije Stepinac, sada se povjerava sjećanju svojih sunarodnjaka s blistavim znamenjem mučeništva“, citirao je svetoga Papu mons. Puljić.

Ovo sjećanje posebno je živo u spomenu njegovog dana preminuća 10. veljače kada se Stepinčevo slavi diljem Domovine, a posebno u Krašiću gdje je mons. Puljić ranije danas predslavio središnje misno slavlje, u Zagrebačkoj katedrali gdje počivaju njegovi zemni ostaci, u Varaždinskoj katedrali jer je nebeski suzaštitnik mjesne Crkve, u župama njemu posvećenima, ali i u Lepoglavi koja čuva uspomenu na njegovo zatočeništvo i mučeništvo. Ondje je i biskup Radoš u jutarnjim satima slavio svetu misu.

U svojoj je homiliji nadbiskup Puljić jasno istaknuo kako je život bl. Alojzija Stepinca “poruka Istine i dobrote, poruka vjernosti Bogu, Crkvi, čovjeku, poruka ljubavi prema svome narodu.“ Potaknuo je nadbiskup okupljene da otkriju u bl. Alojziju Božji dar hrvatskome narodu te da mu se mole i preporučuju svoje životne potrebe.

Na kraju svete mise biskup Radoš zahvalio je propovjedniku nadbiskupu Puljiću na homiliji i predavanju koje je prije svete mise održao svećenicima Varaždinske biskupije, zahvalio je i okupljenim svećenicima koji su se prvi puta ove godine okupili i uputio ih da s pogledom na blaženika, baš kao što je On svoj križ nosio dragovoljno i radosno, i oni dragovoljno i radosno vrše povjerene im službe u biskupiji Varaždinskoj. Zahvalio je biskup Radoš i okupljenim vjernicima te potaknuo da ovdje u Varaždinskoj biskupiji čuvamo s pažnjom dionicu mučeništva, zatvora i teških trenutaka blaženikova životnog puta te da se u teškim dionicama svojih životnih puteva utječemo njemu u zagovor. Završno je biskup zahvalio i orguljašu i zboru koji je animirao oduševljeno pjevanje. 

Na spomenutom svećeničkom susretu mons. Želimir Puljić govorio je svećeničkom zajedništvu života, rada i poslanja, istaknuvši ljepotu svećeničkog bratstva koje izvire iz sakramenta svetog Reda. Nadbiskup Puljić pozvao je svećenike da njeguju i žive duhovnost dijecezanskih svećenika koja se sastoji u trajnom, normalnom i pozitivnom odnosu prema biskupu i drugim svećenicima, te da rastu u svom svećeništvu u ozračju Stepinčevih ideala.


Anita Treščec


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika