Od:
Do:

Varaždinac Ivan Jaklin proslavio 45 godina službe orguljaša-kantora Župe sv. Nikole biskupa u Varaždinu

Varaždinac Ivan Jaklin proslavio 45 godina službe orguljaša-kantora Župe sv. Nikole biskupa u VaraždinuVARAŽDIN, 22. 9. 2019.
Varaždinac  Ivan Jaklin, orguljaš kantor Župe svetnog Nikole biskupa u Varaždinu proslavio je 22. rujna 45 godina orguljaške službe.

Svoj 45. godišnji jubilej proslavio je koncelebriranom svetom misom u crkvi sv. Florijana u nedjelju 22. rujna. Svetu Misu predvodio je preč. Stjepan Najman, kanonik Zbornog Kaptola čazmansko-varaždinskog i župnik Župe sv. Nikole biskupa u Varaždinu u zajedništvu s preč. Mijom Horvatom, umirovljenim svećenikom, prvim župnikom Župe sv. Fabijana i Sebastijana u Varaždinu, i vlč. Ivanom Žmegačem, župnikom Župe sv. Josipa na Banfici u Varaždinu.

Na kraju svete mise, Župni pjevački zbor „Donum“ i okupljeni vjernici radosno su otpjevali „Tebe Boga hvalimo“, nakon čega je uslijedilo veliko iznenađenje. Preč. Najman je slavljeniku darovao Povelju – Apostolski blagoslov Svetog Oca pape Franje, što su nazočni vjernici radosno pozdravili i srdačno zapljeskali i tako zahvalili papi Franji na ovom priznanju našem orguljašu.

Sada, već daleke 1974. godine, 1. studenoga na blagdan Svih svetih, mladi Ivan Jaklin, u to vrijeme student, prvi put u životu sjeo je uz igraonik orgulja župne crkve sv. Nikole biskupa u Varaždinu, te svirao svoju prvu svetu misu kod koje je otpjevao i prvi psalam - psalam 24. Od toga dana prošlo je 45 neprekinutih godina vjernosti Bogu, Gospi, Crkvi u Hrvata i domovini Hrvatskoj, kroz službu orguljaša-kantora.

- Moj tadašnji župnik, preč. Josip Žalac, pred 45 godina pozvao me da budem samo "privremeni orguljaš" dok ne nađe novog. Naime, moj je prethodnik dobio zaposlenje u državnoj službi pod uvjetom da postane članom komunističke partije i da više ne ide u crkvu. Tako zahvaljujem mojem dobrom, pokojnom župniku Josipu, ali i Gospodinu na toj velikoj ponudi, na koju sam iznenada pozvan i ostao sam sve do današnjih dana. Premda sam kao „pravi Varaždinec“ završio i šestogodišnju Muzičku školu, svirao harmoniku i klavir, nisam se usudio odmah započeti svirati u „farnoj crkvi“, već sam pet tjedana prije toga svirao upravo u crkvi sv. Florijana. Znakovito, moja prva pjesma koju sam svirao i pjevao bila je "Ima jedna duga cesta...". I ta moja „cesta raspjevana“ još me uvijek vodi prema dobromu Bogu. Ne znam koliko će trajati ta moja "pjesma nedopjevana", no siguran sam da kad prestanem pjevati i svirati, onda će biti i moj fizički kraj – poručio je Ivan Jaklin te dodaje kako je u tih 45 godina svirao na više od 10.000 svetih misa.
 
Autor teksta i fotografija: Damir Borovčak