Od:
Do:

"Umjetnost – zrcalo društva: uloga vjernika u stvaranju" treći susret u ciklusu okruglih stolova

"Umjetnost – zrcalo društva: uloga vjernika u stvaranju" treći susret u ciklusu okruglih stolovaVARAŽDIN, 4. 4. 2023.
Rene Medvešek, poznati hrvatski glumac i redatelj, zatim akademska slikarica Eva Vukina  te docent s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu Ivan Dodlek, koji predaje kolegije iz povijesti filozofije, filozofske estetike i filozofije kulture, sudjelovali su na trećem susret u ciklusu okruglih stolova u organizaciji Varaždinske biskupije svakog prvog ponedjeljka u mjesecu. Tema ovog susreta bila je Umjetnost – zrcalo društva: uloga vjernika u stvaranju, a okrugli stol je i ovog puta moderirala voditeljica Biskupijske knjižnice Varaždin Irena Gotal.

Sudionici okruglog stola govorili su, između ostalog, o tome odražava li današnja umjetnost u kakvom društvu živimo te kakvu je ulogu umjetnost u društvu imala prije 100 godina i možemo li u današnjem vremenu govoriti o krizi umjetnosti.

„Možemo reći uvjetno da postoji kriza - u kojim smjerovima bi umjetnost možda trebala ići i kretati se, ali svaka kriza je uvijek prilika za traženje novih puteva Stoga, ako je ova kriza umjetnosti traženje nekog novog puta da se prenese nova poruka o čovjeku, o svijetu, o zbilji, pa i o božanskome, ako govorimo o religioznim, kršćanskim dimenzijama umjetnosti, onda je ta kriza svakako dobrodošla, jer može iznjedriti nešto sasvim novo“ poručio je doc. dr. sc. Ivan Dodlek.

Da kriza umjetnosti postoji slaže se Eva Vukina, što kaže da je moguće vidjeti konkretno u likovnim umjetničkim radovima.

„U njima ima svega, a umjetnost je odraz onoga što umjetnik jest. Zato po umjetničkim radovima možemo vidjeti kakvo je stanje u svijetu. Umjetnici vole kroz svoj talent, kroz kist, osvrnuti se na ono što se u svijetu događa“, poručila je Vukina.

Prema riječima Renea Medvešeka kriza je već utoliko što je danas teško definirati što je umjetnost uopće.

„Toliko je medija, informacija, platformi, djela, ovakvih i onakvih uradaka koji kruže...jedan potpuni je kaos, a vrlo je malo u društvu razgovora o tome što je lijepo, što je umjetnost. Vrlo malo se o tome i uči, tako da je već samo pitanje što je umjetnost? jedna velika kriza. Znamo li mi uopće što to jest i što bi to trebalo biti“, upitao je Medvešek.

Umjetnici, naime, i danas mogu donositi svojim djelima ono istinito, dobro i lijepo. Medvešek smatra da bi za sve umjetnike trebao biti prioritet da stvaraju iskreno.

„Za početak, da je to nešto što je doista tvoje, a onda, ako je to u konstruktivnom obliku, dakle, ako i govorim o teškim stranama života, ili o nekim svojim ili tuđim ranama, ili o nekakvim i nepoželjnim temama, ako to govorim s ljubavlju, konstruktivnim odnosom prema toj stvarnosti, onda sve dobiva smisao“, poručio je Medvešek.

A da s ljubavlju pristupa umjetnosti vidljivo je u radovima Eve Vukine za koje ona kaže kako joj je važno da njeni umjetnički radovi ne budu samo oni koji  krase zid, već da, zovu na molitvu, da ljudima budu poveznica s Bogom, da ih usmjeruju Bogu, pomognu im kod molitve i da bude pozitivne emocije kod ljudi.

„I kao što mi neki znaju komentirati pojedine slike, da ih potiču na ispit savjesti. Bitna mi jako ta povratna informacija i ako je tako, ja sam sretna“, istaknula je Vukina.

Svo troje gostujućih umjetnika složilo se kako današnja Crkva treba umjetnost, ali i da umjetnost treba Crkvu. Doc. dr. sc. Dodlek tumači da je to zato što je zajednička veza između liturgije i umjetnosti kroz čitavu povijest bila takva da su i Crkva i umjetnost, kroz ono vidljivo, i opipljivo, i lijepo, tražili put prema Otajstvu, prema dubini tajne Boga koji se objavio i koji se utjelovio.

„Tako da Crkva treba umjetnost, treba kvalitetnu umjetnost, da bi ju ona i kroz liturgiju, ali i izvan liturgije, otvarala nosivim orijentacijskim životnim pitanjima: zašto smo ovdje, tko smo, gdje idemo, vodi li nas dobrota, vode li nas teologalne kreposti vjera, nada i ljubav. Da, Crkva treba umjetnost da bi dublje progovorila o Bogu, da bi čovjekovu dušu približila Bogu, ali i bližnjemu te da bi ga otvorila i među osobnim, ali i nad osobnim vrednotama“, zaključio je doc. dr. sc. Ivan Dodlek.

Svojim komentarima i pitanjima okruglom stolu pridružila se i publika što govori kako je potrebno stvarati prostore zajedništva te razgovarati o ljepoti umjetnosti.

Podsjetimo, povodom 100. godišnjice enciklike pape Pija XI. „Ubi arcano Dei“ (23. 12. 1922.)koja je potaknula Katoličku akciju, a u organizaciji Varaždinske biskupije, održat će se ciklus okruglih stolova o djelovanju katolika danas. Pod geslom „Hajde! Ja te šaljem!“ (Izl 3,10) svakog se prvog ponedjeljka u mjesecu, počevši od veljače 2023. godine, s početkom u 19:30 održava susret u obliku okruglog stola, tj. razgovora o prisutnoj i djelatnoj Crkvi.

Iznimka će biti jedino u svibnju, kada će okrugli stol biti u utorak, 2. svibnja i to na temu medija o kojoj će govoriti doc. dr. sc. Krunoslav Novak i doc. dr. sc. Boris Beck.
 
Iva Kuzmić


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika