Od:
Do:

U Župi sv. Marije Magdalene u Ivancu održan Mali tečaj kršćanstva - Kursiljo

U Župi sv. Marije Magdalene u Ivancu održan Mali tečaj kršćanstva - KursiljoIVANEC, 26. 11. 2023.
Mali tečaj kršćanstva - Kursiljo za odrasle održan je u Župi sv. Marije Magdalene u Ivancu od 23. do 26. studenog 2023. Voditelj tečaja bio je vlč. Petar Mlakar, duhovnik Kursilja Varaždinske biskupije, a podrška i pomoć voditelju bilo je dvanaest suradnika. Osvrt rektorice tečaja Kursilja u Ivancu Marije Košćak donosimo u nastavku.

Na tečaj se odazvalo 35 sudionika. Neki od njih po prvi puta čuli su za Kursiljo i došli u 'izvidnicu'. Neki su došli na poticaj članova već uhodane Kursiljo zajednice iz Ivanca. Našli su se ovdje i članovi Kursiljo zajednice koji su došli 'utvrditi gradivo'. Šaroliko i znatiželjno društvo puno iščekivanja s mnoštvom upitnika nad glavama.

Svećeničke teme predvođene vlč. Mlakarom sudionicima su otvarale vrata u temeljna vjernička pitanja vjernika katolika. Upoznavanje s Bogom Ocem, Sinom i Duhom Svetim, upoznavanje samog sebe, buđenje svijesti koliko smo Bogu važni, koliko smo ljubljeni te kolika je snaga u sakramentalnom življenju i Crkvi, niti jednog sudionika nisu ostavile ravnodušnim.      

Laičke teme, osobna svjedočanstva naših suradnika, dirala su u dušu. Sudionici su se prepoznavali u svjedočenjima i živo sudjelovali slušajući i prateći izlaganja, svjedočenja naših suradnika. Od izuzetne vrijednosti bila su svjedočanstva bračnih parova koji su našim polaznicima dali uvid u važnost bračne ljubavi i bračnog darivanja, međusobnog povjerenja pri zajedničkom hodu s Gospodinom bez obzira na zapreke na koje nailaze te kako biti vjerodostojan katolik u poslovnoj svakodnevici i izazovima koje svijet stavlja pred svakoga od nas osobno.

Vrijeme predviđeno za razgovore nakon tema od velike je vrijednosti i nerijetko se događalo da se razgovori nastavljaju i tijekom predviđene pauze ili na okupljanjima prije početka susreta već drugog dana održavanja tečaja. Nemjerljiva razlika međuljudskih odnosa pri susretanju i pozdravljanju ponovno je zasjala kao pravi plod Duha Svetoga. Prvi dan i svaki slijedeći stvarao je sve snažnije i vidljivije zajedništvo. Stvoreno je povjerenje, suosjećanje i razumijevanje, radost i suze tekle su ka istom izvoru.  

Zahvaljujem domaćinima: vlč. Tihomiru Kosecu župniku i vlč. Krunoslavu Sajku župnom vikaru na toplom primitku. Zahvaljujem vrijednim suradnicima koji su nas svakoga dana dočekivali s toplom kavom i najfinijim delicijama prebogate trpeze. Zahvalna sam na radosti služenja i nesebičnom davanju, brizi u najfinijim detaljima do najsitnijih čestica. Uistinu mnogi, a jedno tijelo. Nije izostala ni radost susreta posljednjega dana nakon zajedničke mise s narodom i 'starim' suradnicima.  

Tečaj je završen u slavljeničkom tonu s pjesmom 'Velik si' uz podignute ruke, puna srca i suze radosnice. Zahvalni i svjesni da nam je krenuti s Gospodinom u četvrti dan, razišli smo se uz zagrljaje, suze i smijeh.

 
Marija Košćak, rektorica tečaja Kursilja u Ivancu


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika