Od:
Do:

U Župi Prelog svetom misom i obnovom bračnih obećanja obilježen Svjetski dan braka

U Župi Prelog svetom misom i obnovom bračnih obećanja obilježen Svjetski dan brakaVARAŽDIN, 12.2.2023.
U nedjelju, 12. veljače župljani, napose bračni parovi župe Prelog obilježili su svetom misom i obnovom bračnih obećanja Svjetski dan braka. Crkva želi, kako reče jedan hrvatski biskup stabilne brakove jer iz stabilnih brakova dolaze stabilne obitelji, stabilno društvo i Crkva.

Svečanu svetu misu predslavio je župni vikar Dominik Cestar uz suslavljenje župnika Antuna Hoblaja. Na početku misnog slavlja vikar je pozdravio sve okupljene, na osobit način bračne parove koji su ponajprije došli na misu zajedno kao obitelj proslaviti Gospodina i njegovo djelo spasenja za nas, a osim toga došli su po uzoru na Marijin „Veliča“ zahvaliti Gospodinu za velika djela koja im učini u njihovom međusobnom bračnom i obiteljskom životu upravo po sakramentu njihova braka.

Liturgijska čitanja navijestili su bračni par Posavec, Gotal te Turek. Vikar Dominik u svojoj homiliji osvrćući se na nedjeljno evanđelje u kojem Gospodin progovara o važnosti zapovijedi u životima vjernika, želio je potaknuti okupljenu zajednicu na vjerno nasljedovanje primjera Isusa Krista kao pravog „fair play“ igrača koji je poštivao sva ljudska i božanska pravila životne igre. Između četiri velike teme koje je nedjeljno evanđelje željelo staviti na razmišljanje osobito se zaustavio na onoj posljednjoj, na prisezi. Upravo je povezujući prisegu i bračna obećanja želio okupljene parove potaknuti da još vjernije i revnije obdržavaju ono što su na dan svoga vjenčanja obećali jedno drugome: u dobru i zlu, zdravlju i bolesti.

Nakon homilije bračni parovi obnovili su svoja obećanja, a zatim i pristupili svetoj pričesti pod obje prilike. Nakon svete mise vikar Dominik u ime župe poklonio je parovima mali znak pažnje, a okupljeni su učinili zajedničku fotografiju kao uspomenu na prvu zajedničku obnovu bračnih obećanja te druženje nastavili u pastoralnom centru bl. Alojzija Stepinca zajedno sa svećenicima te svojom djecom.

Na taj način pružili su lijepo kršćansko svjedočanstvo o važnosti braka, međusobnog poštovanja i vjernosti kako okupljenim vjernicima tako i napose mlađim generacijama, osobito mladima i krizmanicima koji na taj način već sada gledajući njih, ali i primjer vlastitih roditelja mogu u sebi izgrađivati jasnu sliku evanđeoskih vrednota i kreposti.

Na linku možete pogledati video s proslave te svjedočanstvo dva bračna para o bračnom životu koji je pripremio Studio Vipro i vlč. Dominik Cestar.

VIDEO - PROSLAVA DANA BRAKA I OBITELJI
Župa Prelog
Fotografije i video: Studio Vipro


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika