Od:
Do:

U varaždinskoj katedrali zaređena trojica prezbitera i đakon

U varaždinskoj katedrali zaređena trojica prezbitera i đakon

VARAŽDIN, 26. 6. 2011.

Varaždinska biskupija obogaćena je novim duhovnim zvanjima, i to trojicom svećenika i jednim đakonom koje je zaredio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak na misnom slavlju u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu u nedjelju 26. lipnja.

Za prezbitere mjesne Crkve zaređeni su Ivica Cujzek iz župe Lepoglava, Hrvoje Damiš iz župe Mačkovec, te Dario Paviša iz župe Kalinovac, dok je za đakona zaređen Petar Mlakar iz varaždinske župe sv. Nikole biskupa. U misi je sudjelovalo mnoštvo vjernika, ponajviše iz župa ređenika, koji su s osobitom radošću dočekali ulaznu procesiju uz pjesmu blaženika Ivana Pavla II „Krist na žalu“, a na kraju mise, tijekom koje je liturgijsko pjevanje uzveličao pjevački zbor župe sv. Nikole iz Varaždina, ispratili su je spontanim pljeskom kojim su čestitali ređenicima. Ređenike je pred oltar na početku obreda ređenja pozvao rektor Bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu mons. Stjepan Baloban, a nakon homilije biskup ih je zaredio u obredu kojeg je tumačio kancelar mons. Antun Perčić.

U homiliji je biskup pozvao okupljene da razmisle o tome kakvu službu primaju ređenici, i to putem sakramenta - otajstva naše vjere - pred kojim s dostojanstvom zastajemo u strahopoštovanju. Misterij svećeništva je poseban poziv i posebno poslanje koje je ustanovio sam Isus kada je pozivao 12-oricu od njihovih poslova i njihovih obitelji i poslao ih da vrše službu na koju su pozvani stavljajući pritom Boga na prvo mjesto i zauzimajući stav ljubavi u svom životu. Ljubiti u Bogu veća je ljubav od osjećaja jer to znači utrošiti život za druge, to znači ne čuvati svoj život samo za sebe u svojoj sebičnosti, to znači ne tražiti samo svoje kao što to traži svijet u kojem živimo. Život na koji Isus poziva je život u kojem ćemo sebe istrošiti i izgubiti, ali ćemo život uložiti za druge i time slijediti Isusov primjer i prihvatiti njegov govor koji je upućivao učenicima, kazao je biskup poručivši ređenicima da riječi koje prihvaćaju od Isusa budu i dio njihova života, dio njihove službe koje su pozvani biti dostojni i vjerni joj. Ređenicima je poručio da ih mjesna Crkva prihvaća i prima s ljubavlju i raduje se zajedno s njima kao Crkva koja je obogaćena novim zvanjima, novim svećenicima dovijeka, koji to nisu samo za zemaljskog života, nego i u vječnosti. Svećenička služba je služenje u poniznosti i strahopoštovanju, kao što je to svjedočio Isus, poručio je biskup. Zaželio je ređenicima da im riječi služenja, koje je Isus upravljao učenicima, budu neprestano prisutni u njihovu razumu, srcu, duši i životu.

Na kraju obreda ređenja prezbitere su u misno ruho odjenuli njihovi župnici, preč. Andrija Kišiček iz Lepoglave i preč. Mladen Gorupić iz Kalinovca, dok su ređenika Damiša odjenuli župnik iz Mačkovca vlč. Josip Blažon i stric fra dr. Ivan Damiš. Đakona je odjenuo župnik vlč. Stjepan Najman. S biskupom je suslavilo 60 svećenika, među kojima su uz svećenike mjesne Crkve bili i predstavnici bogoslovije, sveučilišni profesori te njihovi kolege mladomisnici.

Čestitajući na kraju mise ređenicima na velikom značajnom danu u njihovu životu, biskup je kazao da raduje što su trojica novih svećenika iz sve tri regije Varaždinske biskupije: Hrvatskog Zagorja, Međimurja i Podravine, dok je novi đakon iz najstarije župe biskupskoga grada Varaždina. Kada bi tako bilo svake godine, bili bismo jako zadovoljni, rekao je biskup potaknuvši na molitvu za nova svećenička zvanja koja su tako jako potrebna. Okupljene je podsjetio kako papa Benedikt XVI. na Petrovo slavi 60. obljetnicu svog svećeničkog ređenja te je zaželio mladomisnicima da se jednog dana i oni raduju takvom jubileju. Ujedno im je zaželio da ustraju na putu koji su započeli. Također je čestitao njihovim župnim zajednicama, u kojima su odrasli i u kojima su već djelovali, te njihovim obiteljima, rodbini i prijateljima, poručivši kako im je svima potrebno molitveno zajedništvo uže obitelji, ali i šire župne i biskupijske obitelji.

Misno slavlje zaključeno je mladomisničkim blagoslovom kojeg su zazvala 12-orica mladomisnika iz više biskupija. Ivica Cujzek proslavit će mladu misu 3. srpnja u 11 sati u Lepoglavi, Hrvoje Damiš 10. srpnja u 11 sati u Mačkovcu, a Dario Paviša 5. kolovoza u 11 sati u Kalinovcu.

Jasminka Bakoš-Kocijan

snimili: J. Bakoš-Kocijan i studio Vipro Prelog