Od:
Do:

U varaždinskoj katedrali zaređena trojica đakona

U varaždinskoj katedrali zaređena trojica đakona

VARAŽDIN, 28. 11. 2010.

Varaždinska biskupija na početku crkvene godine prve nedjelje došašća 28. studenoga svečano je proslavila stupanje trojice kandidata u sveti red đakonata.

Za vrijeme euharistijskog slavlja, koje je u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu predvodio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, za đakone su zaređeni Ivica Cujzek iz župe Lepoglava, Hrvoje Damiš iz župe Mačkovec i Dario Paviša iz župe Kalinovac.

Slavlje đakonskog ređenja okupilo je brojne vjernike Varaždinske biskupije budući da su ređenici iz svih triju regija – zagorske, međimurske i podravske, a osobito vjernike iz župa ređenika iz kojih su došle i župljanke u narodnim nošnjama, te njihove roditelje, rodbinu i prijatelje. S biskupom je suslavilo 45 svećenika, među kojima su bili i predstavnici zagrebačke bogoslovije, a sudjelovali su kolege ređenika - aktualni i budući đakoni više nad/biskupija, te bogoslovi mjesne Crkve. U majci svih crkava biskupije okupljene je pozdravio biskup domaćin te pozvao da se sjedine u molitvi za ređenike. Rektor Bogoslovnog sjemeništa mons. Stjepan Baloban pozvao je trojicu kandidata da pristupe obredu ređenja te je zamolio biskupa da ih zaredi za službu đakona. Nakon obreda ređenike su u đakonsko ruho odijenuli njihovi župnici, preč. Andrija Kišiček iz Lepoglave, vlč. Josip Blažon iz Mačkovca i preč. Mladen Gorupić iz Kalinovca.

U propovijedi je biskup Mrzljak podsjetio kako je započelo posebno vrijeme u novoj crkvenoj liturgijskoj godini koje se naziva došašće i u kojem su vjernici pozvani pokrenuti se i poći na put. "Pitanje je: kamo?, i je li to neko turističko putovanje na koje nas poziva vanjski svijet", primijetio je biskup odgovorivši kako Crkva poziva na jedno drugačije i teže putovanje. "To je putovanje u sebe, u svoje srce i dušu. Na tom putovanju mi možemo vidjeti sebe", rekao je biskup Mrzljak dodavši kako se zato i pale svijeće kroz četiri nedjelje da bi bili potaknuti prepoznati svjetlo Kristovo, koje će se proslaviti u božićnoj noći, te to Svjetlo unositi u svoje srce i dušu. "Pozvani smo prepoznati i zatim prihvatiti i usvojiti Božju riječ kako bi se mogla nastaniti u nama. Iz tog je razloga ovo putovanje u našu dušu smionije", istaknuo je biskup dodavši da su kršćani pozvani svakodnevno nalaziti se na takvom svojevrsnom putovanju, premda crkvena godina daje posebna vremena, poput došašća, kada su pozvani intenzivnije razmišljati o svojoj vjeri želeći je obnoviti i učvrstiti.

Kazavši kako početak došašća ujedno obilježava i ređenje trojice novih đakona, biskup je naglasio da su oni spremno odgovorili na Božji poziv i odazvali se jednom putovanju, koje za njih ne staje danas, nego oni žele ići dalje prema prezbiteratu. Došašće je usporedio s putovanjem prema svećeništvu, a primanje đakonata paljenjem prve svijeće. Dodao je kako će na svom putovanju morati zapaliti još svijeća svoga uma i srca kako bi i sami mogli jednog dana svojim životom svjedočiti i naviještati Radosnu vijest, te u drugima paliti svjetla. Zaželio je ređenicima da nikad ne ostanu bez tog neophodnog svjetla nego da ga trajno imaju u svojoj službi. Stoga je izrazio radost što primaju sveti red đakonata na prvu nedjelju došašća, te što će približavajući se blagdanu Božića i sami biti pozvani druge dovoditi tom božićnom svjetlu. Potaknuo je okupljene da ih kao Crkva prate u molitvama i budu im podrška u nadolazećim mjesecima u službi đakonata, a zatim i prezbiterata, kako bi u životu kojeg su danas započeli uistinu drugima donosili Svjetlo Kristovo.

Na kraju mise biskup je čestitao novim đakonima i zaželio im ustrajnost kako bi se u lipnju iduće godine ponovno okupili u još većem broju dijeleći još veću radost svečanosti svećeničkog ređenja. Zahvalio je i čestitao njihovim roditeljima, rodbini, župnicima, župljanima te poglavarima i profesorima. Kazao je kako Crkvu raduje kada svjedoči odazivu mladih na poziv u duhovno zvanje. Zaželio je da svjetlo došašća rasvijetli staze svima za koje Crkva moli da pronađu hrabrosti odazvati se na put na koji ih Bog zove.

Jasminka Bakoš-Kocijan