Od:
Do:

U varaždinskoj katedrali zaređena petorica svećenika mjesne Crkve

U varaždinskoj katedrali zaređena petorica svećenika mjesne Crkve

VARAŽDIN, 22. 6. 2013.

Petoricu novih svećenika zaredio je, tijekom svečanog misnog slavlja u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu, u subotu 22. lipnja, varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak.

Ovogodišnji mladomisnici Varaždinske biskupije su Siniša Blatarić iz župe Koprivnički Ivanec, Mario Kaniški iz župe Kneginec, Nikola Markušić iz župe Goričan, Kristijan Stojko iz župe Sv. Martin na Muri i Marko Tilošanec iz župe Kotoriba.

Na početku euharistijskog slavlja biskup Mrzljak izrazio je radost što Varaždinska biskupija dobiva petoricu novih svećenika, radnika na njivi Gospodnjoj. Pozdravio je sve okupljene te naglasio da je ovo veliki događaj koji obogaćuje čitavu Crkvu.

U homiliji, biskup Mrzljak, pitajući se što je najvažnije istaknuti od svega što su mladomisnici godinama za ovaj čin učili, referirao se na odlomak iz Poslanice sv. Pavla apostola Timoteju u kojoj Pavao svoga učenika podsjeća na vjeru njegove majke i bake. I biskup Mrzljak podsjetio je mladomisnike da su oni također izrasli iz vjere svojih roditelja baka i djedova koji su molili za njih dok toga još nisu bili ni svjesni, baš kao što je to činila i majka za bl. Alojzija Stepinca.

Nadalje, Pavao u svojoj poslanici Timoteju govori neka bude uzor, prvo u riječima, a onda i u vladanju.

„Moramo paziti na svoje riječi. Mi koji svoja usta posuđujemo Isusu. Naše riječi nikada ne bi smjele biti one koje će ikoga vrijeđati, niti smiju biti lažljive, već blage, koje će ljude privlačiti i koje će biti dostojne poziva kojeg nosimo. Kada ništa ne govorimo, kada nešto činimo, kako se ponašamo u crkvi i u društvu, kamo god idemo, trebamo biti uzor u vladanju, uzor u ljubavi.“, naglasio je biskup Mrzljak.

Rekao je i kako je danas riječ ljubav gotovo već izgubila svoje prvotno značenje te ju je zaista potrebno ponajprije protumačiti. „Kada govorimo o ljubavi prema Bogu i prema čovjeku onda dakako idemo do samoga Gospodina Isusa koji je, ne samo riječima govorio, nego i svojim životom pokazao svoju ljubav kada je za nas pošao na križ gdje je raširio svoje ruke te nas, na neki način, sve približava svome srcu. Takvu ljubav svećenik mora odražavati u svojemu životu. Budi uzor u vjeri, ufanju, ljubavi i čistoći. Evo posvećujete se na poseban način službi Isusovoj. I to je jedino što vi odabirete. Zato je važno živjeti upravo u čistoći srca, duše i tijela – to je naš poziv.“, poručio je mladomisnicima biskup Mrzljak.

Također, osvrnuo se i na evanđelje gdje Isus govori učenicima kako ih šalje u svijet koji će ih mrziti. „Mi se pitamo zašto nas mrzi? Da li nas mrzi ovdje u ovom našem društvu u kojem mi živimo? Možemo reći, u zadnje vrijeme, sve više. I izričito govore da nas mrze. Ne zato što smo ovaj ili onaj čovjek, nego zato što smo svećenici, biskupi, kršćani. Jednostavno ne mogu prikriti više svoje mržnje koliko nas mrze.“ Objasnio je, nadalje, kako je tu mržnju teško shvatiti, no vjerojatno ona proizlazi iz toga što bi svijet  neke vrednote o kojima oni svjedoče, nekako drukčije objasnio.

„Ne možemo se i ne smijemo se povući iz svijeta nego moramo ući u svijet sa sviješću da nismo od svijeta. Jesmo rođeni u svijetu i živimo u svijetu, ali sveti red nije od svijeta. Nismo ga mi ljudi izmislili, nego je to ono što nam je Isus ostavio, ono na što nas Isus poziva. Kao i krštenje – to nije od svijeta, to je od Boga, to je nešto Božje, možemo reći kao nešto strano što ulazi u ovaj svijet, ali to je nužno za čovjeka da bi prihvatio i razumio svoj život i da bi išao putem vjere.“, poručio je na kraju biskup Mrzljak te zaključio sa željom svim svećenicima, a napose mladomisnicima da budu čvrsti i hrabri u vjeri, da ulaze u ovaj svijet unoseći vrednote koje nisu od ovoga svijeta, ali koje su toliko važne za spasenje čovjeka.

Na kraju euharistijskog slavlja biskup Mrzljak čestitao je mladomisnicima na njihovom značajnom danu te poželio da ostanu združeni s Isusom Kristom. Čestitao je i zahvalio župnicima, župama, prisutnim poglavarima i profesorima što su ih vodili na fakultetu i u probaciji te svima onima koji su sudjelovali u ovoj njihovoj važnoj formaciji. Na posljetku, zahvalu je uputio svim prisutnim svećenicima, suradnicima, generalnom vikaru, kancelaru i ceremonijaru te katedralnom zboru koji je svojim pjevanjem uveličao ovo slavlje.

Euharistijsko slavlje završilo je mladomisničkim blagoslovom petorice mladomisnika iz Varaždinske biskupije te njihovih kolega iz Zagrebačke nadbiskupije.

Iva Kuzmić