Od:
Do:

U varaždinskoj katedrali zaređen đakon mjesne Crkve

VARAŽDIN, 16. 12. 2012.

Misno slavlje s đakonskim ređenjem u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu predvodio je treće nedjelje došašća 16. prosinca varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak.

Za đakona Varaždinske biskupije zaređen je Mario Kaniški iz župe Kneginec, koji nastavlja hod prema svećeništvu zajedno s četvoricom svojih kolega, zaređenih prije dva mjeseca.

Pozdravljajući na početku slavlja sve nazočne, osobito ređenika, njegove roditelje, rodbinu i sužupljane, poglavare sjemeništa, te sve sudjelujuće svećenike, đakone i bogoslove, biskup Mrzljak naglasio je da treća nedjelja došašća poziva na radost zbog Božje blizine – blizine blagdana Božića. “Naša biskupija na poseban način danas je radosna jer dobiva još jednog službenika Crkve, đakona, koji želi ići dalje tim putem prema svećeništvu. Danas je i Nedjelja Caritasa – nedjelja djelotvorne ljubavi prema bližnjemu“, rekao je biskup istaknuvši da su đakoni u prvoj Crkvi i nastali upravo zbog potrebe služenja onima koji su u potrebi.

U propovijedi je biskup, osvrnuvši se na nedjeljna čitanja, kazao da se i danas svaki čovjek treba pitati što mu je činiti, a odgovor mu neće doći samo zahvaljujući ljudskoj mudrosti, nego u susretu s Božjom riječi, onda kada tražimo svjetlo kojim nas Bog prosvjetljuje i daje nam put kojim je potrebno ići. Podsjetio je na dužnosti koje će vršiti đakon te pritom istaknuo kako Crkva nije pozvana baviti se samo duhovnošću, nego se posvećuje služenju u svijetu. “Zadaća i poslanje Crkve je unositi svjetlo Kristovo u svijet, a to je kraljevstvo dobrote, mira, ljubavi i pravde, svih onih vrednota za kojima čovjek teži, a koje ne može ostvariti bez Boga“, rekao je biskup dodavši da su upravo službenici Crkve prvi pozvani biti svjedoci Božje utjelovljene riječi.

Novom đakonu poručio je da bude radostan u svojoj službi i da s radošću zna odgovor na pitanje što mu je činiti te na koji način izvršavati ono zvanje na koje se spremno odazvao.

Na kraju slavlja biskup Mrzljak čestitao je đakonu, svima nazočnima i župnoj zajednici, kazavši da je to značajan događaj u životu mjesne Crkve koja se raduje novom službeniku. “Njegova služba bit će na korist Crkvi i hrvatskom narodu koji je potreban duhovnih zvanja. A naša biskupija može se pohvaliti lijepim brojem duhovnih zvanja koji službuju diljem Hrvatske i diljem svijeta“, poručio je na kraju mise biskup Mrzljak.

Jasminka Bakoš-Kocijan