Od:
Do:

U predvečerje Stepinčeva proslavljen suzaštitnik Varaždinske biskupije

U predvečerje Stepinčeva proslavljen suzaštitnik Varaždinske biskupije

VARAŽDIN, 9. 2. 2012.

Misnim slavljem u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu u četvrtak 9. veljače proslavljen je blagdan suzaštitnika Varaždinske biskupije, bl. Alojzija Stepinca.

Misu je u zajedništvu sa 70-tak svećenika predvodio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak.

Uoči mise u dvorani Biskupskog ordinarijata održan je redoviti mjesečni susret svećenika Varaždinske biskupije na kojem je o temi "Stepinac čovjek vjere" izlagao umirovljeni svećenik preč. Josip Gjuran, rodom iz Ludbrega, koji živi već 65. godinu svećeničkog života, a koji je bio župnikom u Svetoj Jani u vrijeme kada je nadbiskup Stepinac bio u kućnom pritvoru u Krašiću.

Iznio je svoja sjećanja i svjedočenja o nadbiskupu budući da ga je dobro poznavao te ga često posjećivao u doba zatočeništva u Krašiću. Prisjetio se kako su ga svećenici toga kraja rado posjećivali tijekom svih godina pritvora dodavši kako su svi bili zahvalni Bogu na tom daru i mogućnosti. Svećenici su mu dolazili sa svojim problemima, a nadbiskup ih je rado primao, cijenio ih, tješio, hrabrio, savjetovao, poticao i nadasve volio. K njemu su svećenici dolazili jadni, tužni, zabrinuti i nerijetko zaplakani, a odlazili su ohrabreni i utješeni, puni radosti i ponosa te ojačani živom vjerom koju je nadbiskup imao i živio. Prisjetio se nekih anegdota iz Stepinčeva zatočeništva koje svjedoče da je uistinu bio čovjek Božjeg duha koji je imao i živio jasna načela i kriterije Isusovog evanđelja – Isusove ljubavi, pravde i istine. Na sebe je primio teški poratni križ cijelog hrvatskog naroda i to je spremno prihvatio i nosio, naglasio je preč. Gjuran.

Na svećeničkom susretu predstavljena je mladomisnička sličica blaženog Alojzija iz 1930. godine s likom Presvetog Srca Isusova, na čijoj je poleđini njegovo svećeničko geslo “A ja, Bože sačuvaj, da se čim drugim hvalim, osim križem Gospodina Našeg Isusa Krista, po kojem je meni svijet razapet i ja svijetu” (Gal 6,14) – Rim, 1. XI. 1930.

Nakon susreta biskup Mrzljak predvodio je misno slavlje u katedrali Uznesenja Marijina, gdje je pozdravljajući okupljene rekao da su se sabrali u predvečerje Stepinčeva, blagdana biskupijskog suzaštitnika, koji će se proslaviti idućeg dana u župnim zajednicama. Ujedno je pozdravio članove varaždinskog društva stomatologa koji su se sabrali na blagdan svoje zaštitnice sv. Apolonije.

U propovijedi je biskup Mrzljak kazao kako se ovogodišnje Stepinčevo proslavlja uoči Godine vjere koja će za cilj imati obnovu i učvršćenje vjere, i to unutarnje vjere članova Crkve kako bi se mogla živjeti i svjedočiti. Podsjetio je kako je vjera nekad imala više tradicionalan karakter, koji se stjecao i učio u obitelji, te primijetio da danas nerijetko nedostaje upravo obiteljsko svjedočenje vjere prema djeci i mladima. Naglasio je da danas još i više nego sam govor o vjeri nedostaju životni primjeri svjedočenja vjere. Upravo se večeras prisjećamo jednog velikog uzora u vjeri, o kojem možemo razmišljati kao o pastiru Crkve, rodoljubu i mučeniku, ali ponajprije o blaženom Alojziju trebamo promišljati kao o čovjeku vjere. U svim životnim prilikama i neprilikama svjedočio je čvrstoću vjere i slušao Božju riječ te je druge podsjećao kako Bog djeluje na one koji mu se u svom životu predaju s povjerenjem, rekao je biskup dodavši da se nije kolebao nego je dobro znao kojim putem treba ići jer je Bog taj koji vodi kroz život. Zaželio je svima da budu ustrajni u življenju i svjedočenju vjere, primijetivši kako je to danas još i teže nego u prethodnim olovnim vremenima. Potaknuo je nazočne da im u tome pomogne i predstojeća Godina vjere te je zamolio zaštitu i zagovor blaženog Alojzija, čovjeka vjere, kako bi mogli učvrstiti svoju vjeru i hrabro ići putem vjere kroz svoj život.

Jasminka Bakoš-Kocijan