Od:
Do:

U Muzeju grada Koprivnice svečano otvorena izložba “Trag dobrote: 20 godina Varaždinske biskupije”

U Muzeju grada Koprivnice svečano otvorena izložba “Trag dobrote: 20 godina Varaždinske biskupije”KOPRIVNICA, 18. 5. 2018.
U petak 18. svibnja u Muzeju grada Koprivnice svečano je otvorena izložba “Trag dobrote: 20 godina Varaždinske biskupije”.

Organizator izložbe je Varaždinska biskupija, a radi se o izložbi osmišljenoj, pripremljenoj i postavljenoj uz prošlogodišnje slavlje 20. obljetnice Varaždinske biskupije koja je tijekom listopada prošle godine bila postavljena u palači Herzer Gradskog muzeja u Varaždinu, a zimus i u Muzeju Međimurja u Čakovcu.

U sklopu izložbe su u 313 kataloških jedinica prikazani najvažniji događaji iz povijesti, djelovanja i ustroja Varaždinske biskupije. Predstavljena su i biskupijska blaga, liturgijsko ruho i posuđe, vrijedne knjige te biskupijska izdanja. Izložba sadrži i multimedijske sadržaje, a samo svečano otvorenje popraćeno je glazbenom podlogom mo. Anđelka Igreca, nadaleko poznatog varaždinskog dirigenta, skladatelja i orguljaša, ujedno i voditelja Ureda za crkvenu glazbu Varaždinske biskupije. Najbliže rečeno, na izložbi su predstavljeni svi čimbenici koji svojim zalaganjem ostvaruju poslanje povjereno im od Boga, nastojeći ostaviti male tragove dobrote.

Mons. Mrzljak: “Biskup Marko napravio je dobre temelje”

Otvorenju izložbe nazočili su brojni gosti iz društvenog, političkog, vjerskog i kulturnog života Koprivnice, Podravine, ali i čitave Varaždinske biskupije. Izložbu je otvorio mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup. Bila je to prigoda da biskup Mrzljak okupljenima uputi svoju pastirsku riječ te da podsjeti na povijest ne samo Varaždinske biskupije, već i na djelovanje i važnost Katoličke Crkve na ovom području tijekom povijesti.

- Ova izložba želi nas podsjetiti na proteklih 20 godina. To je u odnosu na povijest cijele Crkve malo, međutim kada sagledamo što se sve dogodilo kroz tih 20 godina, tada se dobiva puno toga. Počevši od samoga osnutka, od potrebe za osnivanjem novih biskupija. Na ovoj izložbi vidjet ćete kako je to započelo. Kako je biskup Marko, moj dragi prijatelj, napravio dobre temelje za život naše biskupije. Na njegovim temeljima trebamo i dalje graditi. Vjerujem da će ova biskupija stoga doživjeti ne samo desetljeća, već i stoljeća - istaknuo je biskup Mrzljak.

Crkva kao čuvar hrvatske riječi, misli, znanosti i kulture

Prisutnima se, uime domaćina, obratio i ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin. Podsjetio je kako je 18. svibnja Međunarodni dan muzeja, a Varaždinskoj je biskupiji zahvalio na ukazanom povjerenju.

- Izložba o 20 godina Varaždinske biskupije je spoj tradicije i povijesti te kulturne baštine. Sve ovo što ovdje vidimo je kulturno dobro Republike Hrvatske. Ustroj crkvene organizacije na ovim prostorima seže puno dublje u povijest od ovih 20 godina koliko postoji Varaždinska biskupija. Imali smo tu sreću da je ovaj muzej u nekoliko navrata barem pokušao rasvijetliti te povijesne momente i arheologijom dokumentirati ono što je ostalo od tih sakralnih objekata - kazao je ravnatelj muzeja Robert Čimin.

Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić kazao je kako 20. godišnjica Varaždinske biskupije ne stane u samo 20 godina budući da, napomenuo je gradonačelnik, svaka župa i svaka crkva u sebi kriju jednu povijesnu notu.

- Kada pričamo o Crkvi u Hrvatskoj, naravno da se i u njoj kriju naša baština i tradicija, kao i brojna kulturno-znanstvena dostignuća. Upravo je Crkva u nekim težim stoljećima i ratnim vremenima čuvala hrvatsku riječ, misao, znanost i kulturu. Najmanje, stoga, što možemo napraviti je da i dalje čuvamo tu snažnu komponentu baštine i tradicije koju naša Crkva nosi u sebi - poručio je gradonačelnik grada Koprivnice Mišel Jakšić.

Izložen mali izvor blaga

Što se sve u idućih mjesec dana može vidjeti unutar zidova Muzeja grada Koprivnice, odnosno kako je izložba koncipirana, u ime Organizacijskog odbora kazala je Irena Gotal, voditeljica Biskupijske knjižnice. Spomenula je nekoliko povijesnih crtica o ustanovljenju i djelovanju Varaždinske biskupije, te nekoliko tehničkih podataka o svemu što se može vidjeti na izložbi.

- Ovom izložbom željeli smo zaokružiti 20-godišnji rad i djelovanje Biskupije, predstaviti sve čimbenike koji svojim radom i zalaganjem ostvaruju poslanje povjereno im od Boga. Taj put podijeljen po različitim djelatnostima koje su nastale i razvijale se kroz 20 godina prikazan je fotografijama i tekstom koje možete vidjeti na izložbi. Izloženi su i originalni službeni dokumenti, kao i predmeti nastali u povodu tog važnog događaja za vjernike sjeverozapadne Hrvatske. Možete vidjeti i mali izvor blaga koji je u posjedu Varaždinske biskupije, od starih knjiga sve do novih izdanja i liturgijskog suđa i ruha. Javnosti predstavljamo lik i djelo prvog varaždinskog biskupa, mons. Marka Culeja, s kojim smo krenuli u ovo 20-godišnje putovanje. Predstavljen je i naš sadašnji pastir, mons. Josip Mrzljak, s kojim nastavljamo taj put. S njime se dalje okrećemo budućnosti te tražimo poticaj za još bolji i zauzetiji rad u vinogradu Gospodnjem. Nadam se kako ćete uživati razgledavajući ovu izložbu, kao što smo i mi uživali u procesu prikupljanja i biranja izložaka. Zahvaljujem svima koji su nam u tome pomogli - kazala je Irena Gotal.

Završna destinacija Lepoglava

Za ugodno glazbeno ozračje na otvorenju izložbe pobrinuli su se učenici Umjetničke škole “Fortunat Pintarić” iz Koprivnice. Skladbu “Improvisation 1” japanskog kompozitora Rya Node na saksofonu je izveo Vedran Momčilović, učenik 3. razreda srednje glazbene škole, dok su Teo Čokonaj, učenik 6. razreda osnovne glazbene škole, i njegov profesor Tomislav Ratković na trubama izveli “Duet br. 4” Pierra Françoisa Clodomira.

Izložbu su već prve večeri razgledali brojni svećenici, redovnici te vjernički puk Varaždinske biskupije, a dodajmo kako je izložba postavljena za besplatni razgled do 25. lipnja i to radnim danima od 8 do 15 sati, a subotom i nedjeljom od 10 do 13 sati.

Nakon varaždinskog, međimurskog i podravskog postava izložba “Trag dobrote: 20 godina Varaždinske biskupije” putuje i dalje, do svoje završne destinacije. Sredinom srpnja, naime, bit će postavljena u Lepoglavi i to u prostorima bivšeg pavlinskog samostana.
 
Goran Damjanić