Od:
Do:

U Molvama misa u spomen na mons. Jurja Mađerca i druga pokojna duhovna zvanja

U Molvama misa u spomen na mons. Jurja Mađerca i druga pokojna duhovna zvanja

MOLVE, 5. 9. 2010.

U župnoj crkvi Uznesenja BDM u Molvama u nedjelju 5. rujna proslavljena je misa zadušnica u povodu 53. obljetnice smrti domaćeg sina mons. Jurja Mađerca posvećena molitvi za sve pokojne svećenike, redovnike i redovnice župe Molve koji su svoj život posvetili Bogu i Crkvi.

Do danas preminulo je osam redovnica i devet svećenika. Misu je predvodio isusovac Željko Paša, domaći sin koji je na službi u Rimu.

Nakon mise molvarski župnik fra Tomislav Glavnik kod spomen-poprsja domaćih sinova mons. Mađerca i biskupa Đure Kokše ispred crkve pročitao je imena svih pokojnih svećenika, redovnika i redovnica poteklih iz župe Molve i predvodio molitvu za njih. Pozvao je okupljene vjernike da mole za duše pokojnih sinova i kćeri njihove župe, te na molitvu za nova duhovna zvanja, kako bi nadalje bili blagoslovljeni po novim svećeničkim i redovničkim zvanjima. Iz župe Molve danas je živih devet svećenika i pet redovnica.

Župnik Glavnik kazao je kako će se taj dan ubuduće slaviti kao dan duhovnih zvanja u Molvama, župi u kojoj će se ove godine proslaviti jedna velika godišnjica, i to 125. obljetnica rođenja mons. Mađerca.

Mons. dr. Juraj Mađerec (Molve 1885. - Rim 1957.) crkveni velikodostojnik, doktor teologije, povjesničar i dobrotvor, bio je najdugovječniji i jedan od najznačajnijih rektora Papinskog hrvatskog zavoda svetog Jeronima u Rimu u njegovoj polutisućljetnoj povijesti.

Prije nekoliko mjeseci župljani su pokrenuli inicijativu da se vrati naziv ulice mons. Mađercu koja mu je u Molvama dodijeljena još za njegovog života 1935. godine, ali su joj komunističke vlasti promijenile naziv. Inicijativu su potpisima te pismima potpore poduprli biskupi Josip Mrzljak i Ratko Perić, te sadašnji rektor Zavoda sv. Jeronima mons. Jure Bogdan kao i barun Janko Dobrinović Vraniczany. Želja je župljana da po imenu mons. Jurja Mađerca u Molvama naziv dobije ulica, trg ili neka ustanova, a odluku o tome donosi Općinsko vijeće.

D. Kokša