Od:
Do:

U ludbreško svetište hodočastili vjeroučenici i ministranti Varaždinske biskupije

U ludbreško svetište hodočastili vjeroučenici i ministranti Varaždinske biskupije

LUDBREG, 1. 9. 2011.

Tradicionalno hodočašće vjeroučenika u povodu početka školske godine u svetište Predragocjene Krvi Isusove u Ludbregu ove je godine u četvrtak 1. rujna bilo još svečanije budući da je u tijeku proslava velikog jubileja 600. obljetnice ludbreškog čuda. U Ludbregu se okupilo oko 400 ministranata i vjeroučenika iz svih dekanata Varaždinske biskupije.

Program je započeo ujutro u župnoj crkvi Presvetog Trojstva, gdje je župnik i voditelj svetišta preč. Josip Đurkan pred izloženom pokaznicom s relikvijom euharistijskog slavlja iz 1411. godine upoznao mlade s poviješću svetišta te predvodio kraću pobožnost. Zatim su se svi sudionici, od kojih je većina bila u svojim ministrantskim odijelima, u procesiji uputili u zavjetnu kapelu gdje je proslavljena svečana euharistija koju je predvodio vlč. Siniša Dudašek, predstojnik biskupijskog Ureda za pastoral duhovnih zvanja i ministranata, u koncelebraciji sa 20 svećenika. Bio je to ujedno i zaziv Duha Svetoga za početak nove vjeronaučne godine. Na početku mise župnik je ponovno pozdravio sve okupljene. Ministranti su na misi prinijeli prikazne darove kojima označuju početak nove školske godine, kao što su knjige, torba, gitara, lopta, svijeće i cvijeće.

U propovijedi je vlč. Dudašek govorio o otkrivanju i upoznavanju Božjeg lica koje Isus otkriva u Evanđeljima kroz prispodobe, te otkrivanju Isusova lica u crkvi. Naglasio je djeci kako su po krštenju i osobito po pričesti pozvani biti Isusova lica jer kao kršćani nose njegovo ime. Pozvani su biti na Njegovu sliku, te proći svijetom čineći dobro. Ujedno je poručio ministrantima da svjedoče takvog Krista svojim licem i djelima u školi, župi i na ulici, jer ministranti su lice svoje župe, liturgije i Crkve. Pozvao je vjeroučenike da uvijek budu s Isusom licem u lice kroz molitvu i sakramente da mogu biti radosna Isusova lica jedni drugima.

Popodne je nastavljen prigodni program za sve ministrante, koji su vodili biskupijski animatori predvođeni animatorom Tomislavom Hercegom. Uz njega su bile i animatorice Ana-Maria Pospaić i Diana Kosec. Ministrante su naučili nekoliko zabavnih pjesama koje su popraćene i gestama, što se mladima jako svidjelo. Mladi iz župe Sračinec izveli su kratki igrokaz o molitvi “Oče naš“. O svojem zvanju kroz kratke intervjue govorili su uršulinka s. Damjana Barbarić, svećenik fra Krunoslav Albert, bogoslov Kristijan Herceg i sjemeništarac Dario Levanić.

Na kraju programa svima je zahvalio vlč. Dudašek, a ministranti su za uspomenu na hodočašće dobili prigodnu sličicu s molitvom i motivom svetišta te kemijsku olovku.

Jasminka Bakoš-Kocijan