Od:
Do:

U Klenovniku i Lepoglavi terenska nastava Odsjeka za konzerviranje i restauriranje umjetnina

U Klenovniku i Lepoglavi terenska nastava Odsjeka za konzerviranje i restauriranje umjetninaKLENOVNIK, 8. 10. 2016. 
Profesori i studenti će razgledati župe Klenovnik i Lepoglavu u kojima se zadnjeg desetljeća obnovio čitav niz spomenika pokretne i nepokretne kulturne baštine

Profesori, studenti i suradnici Odsjeka za konzerviranje i restauriranje umjetnina Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu održat će u subotu 8. listopada terensku nastavu u Klenovniku, Vukovoju i Lepoglavi pod vodstvom izv. prof. mr. art. Zvjezdane Jembrih, više konzervatorice-restauratorice za polikromiranu drvenu skulpturu i predstojnice Katedre za restauriranje umjetnina. Započeta suradnja pri restauriranju predmeta iz Dijecezanskoga muzeja Zagrebačke nadbiskupije, okrunjena izložbom „Ne/Izliječeni sveci“ u Domitrovićevoj kuli na Kaptolu, postavljena u suradnji s Muzejem za umjetnost i obrt nastavlja se i novim aktivnostima.

U Klenovniku će obići 15 obnovljenih postaja Marijina puta, kapelu sv. Volfganga, baroknu kapelu sv. Antuna Padovanskoga u najvećem dvorcu u Hrvatskoj, župnu crkvu Presvetoga Trojstva, a zatim će u Purgi Lepoglavskoj razgledati remek djelo pavlinskog slikara Ivana Kristelja Rangera u kapeli sv. Jurja te lepoglavsku župnu crkvu Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije. Na tom malom prostoru podno Ivanščice, najviše planine Hrvatskoga zagorja, vidjet će mnoštvo vrijednih spomenika nepokretne i pokretne kulturne baštine na kojima zadnjih godina brojni restauratori i konzervatori rade na obnovi i prezentaciji.

Posebnu zanimljivost terenskoj nastavi daje Marijin put – ambijentalni sklop kamenih postaja 15 otajstava krunice Blažene Djevice, koje je grof Ivan IV. Drašković dao postaviti 1672. godine od dvorca Klenovnik do kapele sv. Volfganga. Početkom 21. stoljeća, od 15 postaja 9 ih je ostalo sačuvano u “ostacima ostataka”, a za 6 nije bilo nikakvih sačuvanih tragova.

U prigodi proslave 500. obljetnice kapele sv. Volfganga, godine 2008. započeta je obnova toga vrlo vrijednog ambijentalnog sklopa u suradnji s Ministarstvom kulture i Institutom za povijest umjetnosti iz Zagreba te su obnovljene prve četiri postaje. Veliki doprinos dao je mr. Davorin Stepinac iz Instituta za povijest umjetnosti, koji je zajedno s povjesničarkom umjetnosti Ivanom Peškan još 2004. godine priredio konzervatorsku studiju s idejnim rješenjem obnove i prezentacije Marijina puta. Uključila se i Općina Klenovnik te više donatora koji su uz veliku ljubav samoukog kipara Slavka Bunića podigli 11 novih postaja. Obnova postaja ostvarena je u rekordnom vremenu tijekom sedam godina i završila je u listopadu 2015. godine.

Kapelu sv. Volfganga, najjužniju kapelu posvećenu tom prvom regensburškom biskupu iz 10. stoljeća, izgradio je grof Ivan Gjulaj 1508. godine, a toliko se svidjela Gjuri Szabi, velezaslužnom povjesničaru umjetnosti i začetniku moderne zaštite povijesnih spomenika kod nas, koji je obišao doslovno sve naše spomenike kulture, da je ustvrdio da je ona "ne samo jedna od najljepših već i najzanimljivijih gotskih kapela u cijeloj našoj domovini Hrvatskoj". Kapela u Vukovoju danas je jedina kapela u Hrvatskoj s tim titularom, a vjerojatno je i najjužnija lokacija u Europi gdje se kapelica tog sveca nalazi te mu je među vjernicima živ spomen.

Zadnja obnova kapele izvršena je 2008. godine, u prigodi 500. obljetnice postojanja, kao i cinktora koji ga okružuje, u kojem je sada smješten lapidarij s postajama Marijinog puta i kamenim ostacima pronađenima tijekom zadnje obnove kapele.

Godine 2010. obnovljen je i oltar sv. Volfganga, koji predstavlja rijedak primjerak ranobaroknog oltara visoke kvalitete, kojeg povjesničari umjetnosti uvrštavaju među najvrjednije oltare hrvatske sakralne baštine ranoga baroka. Kapela ima i veoma vrijedan pobočni oltar sv. Marije, trenutno preuzet na restauraciju, kojeg je 1674. godine dala podići skupina seljaka iz obližnjeg zaseoka Pintarići, učlanjenih u Bratovštinu sv. Volfganga.