Od:
Do:

U Kamenici proslavljeno Bartolovo i zlatna misa vlč. Tomislava Antekolovića

U Kamenici proslavljeno Bartolovo i zlatna misa vlč. Tomislava AntekolovićaKAMENICA 24.8.2022.
U sklopu župnog proštenja sv. Bartola ap., zaštitnika Kamenice u srijedu 24. kolovoza vlč. Tomislav Antekolović u svojoj rodnoj župi proslavio je zlatni svećenički jubilej. Zlatomisničko slavlje u župnoj je crkvi okupilo velik broj župljana te vjernika iz drugih krajeva u kojima je slavljenik tijekom života djelovao. Sa slavljenikom je suslavilo desetak svećenika, župnika susjednih župa, svećenika rodom iz ovoga kraja te zlatomisnikovih prijatelja.

Svečanom misnom slavlju prethodila je procesija ministranata u pratnji limene glazbe, DVD-a Kamenica i DVD-a Bedenec, Kuburaškog društva "Glasna kubura" Kamenica, pripadnika lokalnog lovačkog društva, članova Udruge privatnih šumovlasnika „Kesten“ te okupljenog naroda Božjega. Nakon uvodnih pozdravnih riječi domaćeg župnika vlč. Rafaela Mikeca, prigodnu je čestitku zlatomisniku izrekla dugogodišnja članica župnog pastoralnog vijeća te umirovljena ravnateljica kameničke osnovne škole gđa Marija Rodek. Uz riječi čestitke gđa Rodek istaknula je mnoga dobročinstva vlč. Antekolovića, koji je često materijalno pomagao inicijative i potrebe žitelja svoga kraja, a napose djece iz OŠ Kamenica.

U propovijedi je zlatomisnikov život i djelovanje oslikao preč. Ivan Mikec, župnik Župe Pregrada te dekan Tuheljsko-pregradskog dekanata u Zagrebačkoj nadbiskupiji kazavši kako na današnji dan slavimo „50  godina vjernosti Bogu i Crkvi“ te je okupljeni narod podsjetio na bitne dijelove iz slavljenikova životopisa. Tomislav Antekolović rođen je 5. travnja 1945. u Žarovnici. Nakon osnovnoškolskog obrazovanja u rodnoj Žarovnici te Kamenici u mladenačkim je danima krenuo putem salezijanaca koji se bave upravo mladima. „Vjerujem da je i Vas oduševilo i potaknulo da krenete putem njihova utemeljitelja Don Bosca“ dodao je propovjednik. U Križevcima i Rijeci završio je srednju školu pa se preko studija filozofije i teologije pripremao da bude spreman „stati pred Boga i pred ljude, pred prijatelje i neprijatelje Vašeg zvanja i Vašeg poslanja“ istaknuo je preč. Mikec. Zaređen je za svećenika 24. svibnja 1972. u župnoj crkvi Marije Pomoćnice na zagrebačkoj Knežiji. Mladu misu slavio je u svojoj rodnoj župi u Kamenici 9. srpnja 1972. godine. U prvim je svećeničkim danima vlč. Antekolović puno radio s mladima u mnogim župama, a uskoro mu je povjerena briga za duše naših iseljenika u Njemačkoj. Ubrzo je odlučio krenuti putem biskupijskog svećeništva te je 1998. inakardiniran u Biskupiju Bamberg. „Tamo ste ljudima drugog naroda propovijedali“ istaknuo je preč. Mikec i dodao: „jedan mladić koji je stasao u Kamenici – Vi ste imali njima što reći – donosili ste im živoga Boga. Vi ste tamo odradili i darovali dio sebe, a onda se vratili u dragu nam našu domovini i prihvatili brigu za Župu Mursko Središće gdje ste djelovali još punih 11 godina.“ Na samome kraju propovjednik preč. Mikec je zaključio: „Ono što ste dragi Tomislave preživjeli, ono što je po Vašim djelima bilo blagoslovljeno, možete s pravom reći 'sluga sam ponizan, učinio sam što sam mogao'. Živite svoje dane u miru i svojim životnim iskustvom govorite drugima. A Vaš život i Vaše riječi neka Vam budu blagoslovljeni. Ostavili ste dobre tragove, kao što smo čuli u riječima čestitke, u Vašem mjestu, posebice u školi. Iskreno Vam hvala na tome. Možda to i svi nisu primijetili, ali primjećuje Onaj kojemu ste uzvjerovali, primjećuje Onaj kojemu ste živjeli i svoj život darovali. Neka Bog blagoslovi po Uskrslom Kristu Vaše svećeništvo i dade blagoslov Vašem svećeničkom djelovanju.“

Na kraju slavlja zlatomisnik je uputio prigodne riječi zahvale svima koji su pridonijeli proslavi te svim njezinim sudionicima. Posebno je zahvalio braći svećenicima i vjernicima iz župa u kojima je službovao te drugim gostima. U ime okupljene zajednice prigodnim riječima zahvale obratio se domaći župnik vlč. Rafael Mikec, a potom su zlatomisniku uručeni i prigodni darovi: slika s njegove mlade mise, reljef kameničke župne crkve te prepuna košara raznih proizvoda koje su proizveli i za ovu priliku darovali župljani kameničke župe. Na kraju misnog slavlja sav okupljeni narod Božji u svečanom se ophodu oko oltara, uz pjesmu i molitvu, preporučio zagovoru sv. Bartola apostola.

Pripremajući se za ovaj radostan i velik događaj za kameničku župu te za proslavu svetkovine sv. Bartola apostola, zaštitnika župe, župljani kameničke župe i njihovi gosti okupljali su se na misna slavlja trodnevnice od nedjelje 21. do utorka 23. kolovoza 2022. Prvoga dana trodnevnice, u nedjelju, 21. kolovoza, svetu misu predslavio je vlč. Marko Domiter, tajnik varaždinskog biskupa, koji je lomivši Riječ Božju progovorio o spasenju. U svojoj je propovijedi odgovarao na pitanje: Što znači spasiti se? Spasenje je oslobođenje čovjeka od zla, grijeha i smrti – ono je Božji dar za nas. Bog nas je stvorio na svoju sliku, koju smo uprljali našim grijesima i pokvarili smo Božji plan. No, Bog nas ne želi ostaviti i želi nas spasiti i približava se čovjeku po svome Sinu, čulo se u propovijedi vlč. Domitera. Sljedećeg dana, u predvečerje ponedjeljka, svetu je misu predvodio vlč. Anđelko Košćak, župnik Župe Mačkovec te biskupski vikar za kler. Na dan kada Crkva slavi Blaženu Djevicu Mariju Kraljicu propovijedao je o njezinu potpunom predanju Božjoj volji te potaknuo okupljene da slijede njezin primjer. Nakon slavlja svete mise u kratkom predavanju studentice povijesti umjetnosti Tanje Mravlinčić, svi okupljeni imali su prilike čuti zanimljivosti o župnoj crkvi sv. Bartola ap., njezinoj povijesti te umjetninama koje se u njoj već stoljećima čuvaju. Posljednjeg dana trodnevnice, u utorak 23. kolovoza, misno slavlje predvodio je vlč. Mišel Kovačević, rodom iz Miholjanca, koji je nadahnut biblijskim misnim čitanjima progovorio o značenju Isusova opominjanja pismoznanaca i farizeja i opasnosti da svoj život i nutrinu ne usklađujemo s Božjom voljom. Zaključio je kako Isusovu opomenu trebamo razumjeti kao poticaj u razlikovanju onog manje bitnog i bitnog u našoj vjeri - naša nutrina iz koje proizlazi pravednost, vjernost i milosrđe u ljubavi.

Proslava župne svetkovine u Kamenici dovršena je večernjim misnim slavljem kojega je predslavio vlč. Andrija Botković, mladomisnik iz susjedne ivanečke župe, koji svoje korijene vuče iz Kameničkog Vrhovca. U svojoj je propovijedi analizirao biblijski lik Natanaela, tj. sv. Bartola, koji tražeći pravoga Boga upravo u liku Isusa iz Nazareta prepoznaje svoga Spasitelja. Svi smo pozvani poput sv. Bartola, dodao je  vlč. Botković, prepoznati i upoznati Boga kojega je objavio njegov Sin,
Uskrsli Krist Gospodin.
 
Tekst: Irena Gotal
Fotografije: Valentina Kolačko, Petar Cikač
 


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika