Od:
Do:

U Crkvi započinje sinodalni hod prema sinodi biskupā: „Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje“

U Crkvi započinje sinodalni hod prema sinodi biskupā: „Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje“VRAŽDIN, 5. 10. 2021.

Slijedeći trogodišnji program podijeljen u tri dijela, a koji obuhvaća slušanje, razlučivanje i savjetovanje, u svakoj partikularnoj Crkvi na pet kontinenata, ove godine započinje sinodalni hod koji će voditi prema sinodi biskupā o temi „Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje“, a koja će se održati u listopadu 2023. godine u Rimu.

Razlog što se sljedeća sinoda biskupā neće održati samo u Vatikanu leži u tome što papa Franjo od samoga početka papinstva ističe kako sinodalnost može biti konkretna i vidljiva jedino ako se obuhvati svaka partikularna Crkva.

Otvorenje sinodalnog puta – listopad 2021.
Svečanost otvorenja ovog sinodalnog puta bit će u Rimu 9. i 10. listopada, a potom i u svim Biskupijama svijeta 17. listopada 2021. Bit će to trenutak susreta odnosno razmišljanja, molitve, a euharistijskim slavljem predsjedat će dijecezanski biskup. 

Tim povodom i Hrvatska biskupska konferencija je na svojim mrežnim stranicama otvorila poddomenu sinoda.hbk.hr na kojoj se nalaze svi potrebni materijali, dokumenti i ostali sadržaji na hrvatskom jeziku, a koji će služiti za provedbu sinodalnog hoda u hrvatskim biskupijama.
 
Papa Franjo poziva cijelu Crkvu da se propitkuje
Na stranicama se tako mogu pronaći dokumenti Tajništva biskupske sinode poput prijedloga za liturgijsko slavlje otvaranja sinode u mjesnim Crkvama 17. listopada 2021.; kao i pripremnog dokumenta te službenog priručnika. 
Tu su i praktični prijedlozi za provedbu biskupijske etape Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje, gdje se između ostalog, mogu pronaći prijedlozi metoda za provedbu savjetovanja, pitanja za promišljanje sudionika, predlošci, kao i druge korisne poveznice.

U Pripremnom dokumentu za Sinodu objašnjeni su ciljevi Sinode te proces savjetovanja.
Osim toga, u njemu se nalaze i sve osnovne obavijesti koje će pomoći u organizaciji savjetovanja u biskupiji, a svi ti dokumenti su dostupni za preuzimanje.

„Ovim sazivom papa Franjo poziva cijelu Crkvu da se propitkuje o odlučnoj temi za njezin život i njezino poslanje… Crkva će moći iz onoga kroz što prolazi učiti koji su to procesi koji joj mogu pomoći živjeti zajedništvo, ostvariti sudjelovanje, otvoriti se poslanju. … Potiče nas i vodi osnovno pitanje: kako se ostvaruje danas taj zajednički hod koji omogućuje Crkvi naviještati evanđelje u skladu s poslanjem koje joj je povjereno; i koje nas to korake Duh poziva učiniti kako bismo rasli kao sinodalna Crkva?“, stoji između ostalog u  Pripremnom dokumentu. 
 
Svrha Sinode nije izrada dokumenta
Navodi se dalje u Dokumentu kako je pred Crkvom izazov da prati pojedince i zajednice pozvane ponovno pogledati iskustva žalosti i patnje, koja su razotkrila mnoge lažne sigurnosti, te gajiti nadu i vjeru u dobrotu Stvoritelja i njegova stvorenja.

„Ne možemo, međutim, bježati od činjenice da se i sama Crkva mora suočiti s nedostatkom vjere i pokvarenošću također unutar sebe same. Osobito ne možemo zaboraviti patnju koju su doživjeli maloljetnici i ugrožene osobe »zbog seksualnog zlostavljanja, moći i savjesti koje je počinio znatan broj klerika i posvećenih osoba«. Pred nama je stalan izazov da »kao Božji narod preuzmemo na se bol naše braće koja su ranjena u tijelu i u duhu«: predugo je vapaj žrtava bio vapaj koji Crkva nije znala dovoljno poslušati. To su duboke rane koje teško zacjeljuju, za koje nikada nećemo dovoljno tražiti oprost i koje predstavljaju, katkad goleme, prepreke koje nas priječe da nastavimo u smjeru zajedničkog hoda. Cijela je Crkva pozvana razračunati se s teretom kulture prožete klerikalizmom, koju baštini iz svoje povijesti, i s oblicima obnašanja vlasti na kojima su nakalemljene različite vrste zloporabe (moći, ekonomske, savjesti, spolne). Nezamislivo je »obraćenje crkvenog djelovanja bez aktivnog sudjelovanja svih sastavnica Božjega naroda«: zajedno molimo Gospodina »za milost obraćenja i mudrost duha da, kao odgovor na ta zlodjela zlostavljanja, izrazimo svoje kajanje i svoju odluku da se hrabro borimo«.“ piše u pripremnom dokumentu koji završava tvrdnjom kako „svrha Sinode, pa tako ni ovog savjetovanja, nije izrada dokumenata, nego »dati da se probude snovi, pobuditi proroštva i vizije, dati nadi da procvjeta, potaknuti povjerenje, poviti rane, ispreplesti odnose, oživjeti zoru nade, učiti jedni od drugih i stvarati pozitivan imaginarij koji će prosvijetliti umove, zagrijati srca, vratiti snagu mišicama«“. 

Svi su pozvani moliti za sinodu

Stojimo pred tobom, Duše Sveti

Stojimo pred tobom, Duše Sveti,
sabrani u tvoje ime.
 
Povjeravamo se samo tebi da nas vodiš:
nastani se u srcima našim,
pokaži nam put kojim nam je ići
i nauči nas njime pravo hoditi.
 
Slabi smo i grješni,
ali ti nas čuvaj da ne budemo nositelji nesklada.
Ne dopusti da nas neznanje odvede na pogrješan put
i da površnost ravna našim djelima.
 
Udijeli nam da u tebi pronađemo mjesto jedinstva
kako bismo zajedno kročili prema vječnomu životu,
ne udaljujući se nikada od puta istine
ni od onoga što je ispravno.
 
Za sve to molimo tebe,
koji djeluješ na svakome mjestu i u svakome vremenu,
u zajedništvu s Ocem i Sinom,
u vijeke vjekova. Amen.