Od:
Do:

U Čakovcu održan 11. Festival Dobrog pastira Varaždinske biskupije

U Čakovcu održan 11. Festival Dobrog pastira Varaždinske biskupijeČAKOVEC, 17. 4. 2016. 
Pjesmom, molitvom i promišljanjem o vrijednosti i ljepoti duhovnog poziva bio je isprepleten i 11. Festival Dobrog pastira Varaždinske biskupije, koji je na 53. Svjetski molitveni dan za duhovna zvanja održan u Čakovcu. Nakon dosadašnjeg domaćinstva u varaždinskoj crkvi Dobrog pastira, po prvi je put ovaj tematski festival, na kojem nastupaju zborovi i skupine mladih mjesne Crkve, održan izvan Varaždina, i to u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog na čakovečkom jugu na nedjelju Dobrog pastira 17. travnja.

Organizatori, Povjerenstvo za pastoral duhovnih zvanja i ministranata te Ured za pastoral mladih Varaždinske biskupije i ove su se godine potrudili privući izvođače i posjetitelje kako bi svi zajedno molitvu za postojeća i nova duhovna zvanja odjenuli u notno ruho. Svima okupljenima na festivalu priređenom u jubilejskoj Godini milosrđa pod geslom "Milosrdan je i milostiv Gospodin" pozdrave je uputio povjerenik za pastoral duhovnih zvanja vlč. Siniša Dudašek koji je izrazio želju da, kao što mladi svojim angažmanom obogaćuju liturgijsko pjevanje u svojim zajednicama, molitvenom festivalskom pjesmom potaknu u srcima mladića i djevojaka nova duhovna zvanja koja će biti najljepša pjesma Bogu.

Festivalsko popodne, kojim je Varaždinska biskupija u "međimurskoj Padovi" proslavila Svjetski molitveni dan za duhovna zvanja, otvorio je varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak koji je istaknuo kako je Dobar pastir onaj koji ne stoji na mjestu nego koji prati one o kojima brine, pa je tako i festival iz Varaždina stigao u Čakovec kako bi bio duhovna hrana na svim stranama biskupije.

Na festivalu glazbeno-molitvenog zajedništva izvedene su uglavnom autorske pjesme nadahnute neizmjernom Božjom ljubavlju, dobrotom i milosrđem sa željom da njihovi stihovi u mladima prodube svijest o ljepoti predanosti svoje nutrine Bogu i Crkvi. S tom su nakanom o buđenju svoje osobne svijesti da su pozvani na služenje u duhovnom pozivu i suočavanju s tim pozivom u vlastitom životu i životima svojih obitelji, svjedočili bogoslovi Filip Jakupec i Hrvoje Zovko iz Varaždinske, odnosno Sisačke biskupije te franjevački bogoslov Josip Banović.

U dvosatnom programu s duhovnim pjesmama kao molitvama za svete duhovne svjedoke Božje riječi i predane Isusove nasljednike nastupili su dječji zbor župe sv. Nikole iz Čakovca, zbor mladih "Benedictus" iz Kloštra Podravskog, zbor mladih "Stepinčeva mladež" iz župe bl. Alojzija Stepinca iz Koprivnice, zbor Frame Varaždin, zbor mladih "Ime ljubavi" iz župe sv. Nikole iz Koprivnice, zbor mladih Varaždinske biskupije, solisti vlč. Tihomir Kosec iz Varaždina, Martina Tomas iz Močila, te Vlatko Vukina i Janja Vukina Fučko iz Čakovca, a kao posebni gosti nastupili su Čedo Antolić i njegov sin Matija, kao i Franjevački bogoslovski zbor iz Zagreba. Kroz program vodila je Tanja Popec, urednica na Hrvatskom katoličkom radiju, svima već dobro poznati "zaštitni glas" festivala. Organizator festivala vlč. Dudašek i biskup Mrzljak na kraju su domaćinima, čakovečkim franjevcima na čelu sa župnikom fra Tomislavom Božičekom, te svim izvođačima uručili prigodne zahvalnice za sudjelovanje, a festival je, kao i svi prijašnji, zaključen svima dragom i nadahnjujućom pjesmom "Krist na žalu".

Sam festival bio je vrhunac višednevnih događanja koja su počela u četvrtak kada je misu i euharistijsko klanjanje za duhovna zvanja u crkvi sv. Antuna Padovanskog predvodio vlč. Dudašek. U petak je u župnoj crkvi sv. Nikole u Čakovcu priređen susret više zajednica mladih, a u subotu je u crkvi sv. Antuna Padovanskog održan cjelodnevni susret ministranata iz međimurskih župa. Događanja su osmislili biskupijski uredi uz ovogodišnje domaćinstvo čakovečkih franjevaca.
 
Jasminka Bakoš-Kocijan