Od:
Do:

Trodnevnica za blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije završena orguljaškim koncertom

Trodnevnica za blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije završena orguljaškim koncertomKOPRIVNCA/MOČILE, 14. 8. 2020.
Vjernici župe Močile te svetišta Majke Božje Močilske u Koprivnici trodnevnom duhovnom pripravom spremali su svoja srca za proslavu najveće kršćanske marijanske svetkovine, ujedno i patrona župe, Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Trodnevna euharistijska slavlja predvodili su župnik u koprivničkoj župi sv. Nikole biskupa Tomislav Petrić,  župnik u Koprivničkom Ivancu Nikola Bukovčan, i u predvečerje svetkovine vlč. Dominik Vukalović.

Vlč. Vukalović istaknuo je kako je Marija temeljni primjer nasljedovanja Kristova puta služeći se primjerom sv. Maksimilijana Kolbea. U srcu toga podravskog svetišta nalazi se barokna crkva s bogatim crkvenim inventarom u koji spadaju i orgulje s 8 registara, manualom i pedalom Josipa Otoniča iz 1807. godine. Jedinstven instrument (pozitiv) zalaganjem župnika mons. Leonarda Markača, obnovljen je i redovito služi kod glazbenog oblikovanja liturgijskih slavlja.

Ove godine, kao novost, župni orguljaš, student treće godine Instituta za crkvenu glazbu Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu mag. theol. Ivon Fabijanec, održao je orguljaški koncert. Svoje prve orguljaške korake Fabijanec započinje pri poznatoj koprivničkoj orguljašici mag.art. Nataliji Imbrišak u čijoj je klasi maturirao 2013. godine pri Glazbenoj školi u Varaždinu. Za vrijeme studija teologije sudjeluje u pripremanju nosača zvuka zagrebačkih bogoslova ”U tebe se uzdam, Gospodine” kao voditelj i orguljaš Okteta zagrebačkih bogoslova. Nakon završenog studija teologije glazbeno obrazovanje nastavlja na Institutu za crkvenu glazbu gdje izučava orgulje u klasi izv. prof. art. Elizabete Zalović, hrvatske orguljašice. Izvedena djela poznatih orguljaških majstora i skladatelja J. Pachelbela, G. Muffata, L. Ebnera, J. P. Sweelincka i drugih, te ona manje poznata anonimnih autora koji su djelovali na koprivničkom području nagrađena su gromoglasnim pljeskom publike i željom da je ovakvih koncerata u svetištu Majke Božje Močilske više.

 
Tekst: Petra Korenjak
Foto: Jelena Grubić