Od:
Do:

Trideset godina od održavanja prve Ljetne škole djece Roma u Hrvatskoj

Trideset godina od održavanja prve Ljetne škole djece Roma u HrvatskojZAGREB, 2.7.2024.
Prva Ljetna škola djece Roma u Hrvatskoj održana je u Zagrebu od 2. do 12. srpnja 1994. godine u  Učeničkom domu Marije Jambrišak, kao dopunska nacionalna, ali i međukulturna škola za pripadnike romske nacionalne zajednice. Polaznici ljetne škole bili su učenici iz romskih naselja iz cijele Hrvatske (različite socijalne, kulturne, jezične i vjerske sredine), a organizatori: Savez udruženja Roma Hrvatske i Odbor za pastoral Roma-Hrvatske biskupske konferencije, uz potporu Ministarstva prosvjete i kulture. 

Uz nastavu (u trajanju od 40 nastavnih sati) u ljetnoj školi realizirane su različite tematske, kulturno-zabavne, sportske i rekreacijske aktivnosti kao i vjerske aktivnosti. Nastavni programi oblikovani su prema zahtjevima realizacije temeljnih zadataka i vezani za specifičnosti romskog jezika, povijesti, kulture, umjetnosti, folklora, vjerovanja, tradicije i načina života. Autor projekta i pedagoški voditelj prve Ljetne škole djece Roma u Hrvatskoj bio je Neven Hrvatić. Glavne organizatore kao i same sudionike Prve ljetne škole djece Roma u Hrvatskoj primio je i tadašnji kardinal mons. Franjo Kuharić, a svi su sudionici posjetili i nacionalno svetište - Mariju Bistricu.

Temeljne značajke Ljetne škole djece Roma bile su: očuvanje nacionalnog identiteta i razvoj samosvijesti o pripadanju romskom narodu, upoznavanje romani chiba i ljmba d bjaša, romskog jezika i dijalekta kojim govore Romi u Hrvatskoj, upoznavanje s poviješću romskog naroda, kulturnim i tradicijskim postignućima, stvaralaštvo na romskom jeziku i upoznavanje romske umjetnosti. 

Zahvaljujući vrlo pozitivnim rezultatima i odjecima, nakon realizacije prve Ljetne škole djece Roma u Hrvatskoj, već sljedeće godine 1995. oblikovan je jedinstveni pedagoško-pastoralni program ROZ - Romska odgojna zajednica koji se provodio kao „ljetni kamp - zajednica“ kroz period više od jednog desetljeća. Profesionalnu odgovornost za taj jedinstveni program u potpunosti je preuzela i učinila ga dostupnim velikom broju djece Roma iz cijele Hrvatske s. Karolina Miljak kao tajnica Odbora HBK za pastoral Roma zajedno sa svojim vjernim prijateljima,  suradnicima i profesionalcima iz područja odgoja i obrazovanja.

O toj jedinstvenoj prvoj Ljetnoj školi djece Roma svjedoče i sačuvane fotografije koje u svojem obiteljskom albumu čuva Dušan Ignac jedan od sudionika te škole koji je tada iz romske zajednice Trnovec iz Međimurja, kao mladić od 14 godina, imao priliku sudjelovati u aktivnostima spomenute prve Ljetne škole djece Roma. Odabrane fotografije prikazuju sljedeće događaje: susret sudionika s kardinalom Kuharićem; druženje sudionika sa časnim sestrama iz Družbe Klanjateljica krvi Kristove kao i zajednička fotografija svih sudionika na Trgu bana Jelačića.

Glavne organizatore kao i same sudionike Prve ljetne škole djece Roma u Hrvatskoj primio je i tadašnji kardinal mons. Franjo Kuharić, a svi su sudionici posjetili i nacionalno svetište - Mariju Bistricu.

Prema riječima Dušana Ignaca, danas romskog asistenta u OŠ dr. Ivana Novaka u Macincu iz Međimurja, najveći broj sudionika djece Roma bilo je iz Međimurja. Za mnoge od njih to je bilo izvanredno iskustvo putovanja, susreta i druženja. Mnogi su po prvi puta bili uopće na nekakvom putovanju izvan svojega naselja, putovali su vlakom za Zagreb i bili su punih deset dana obasipani izvanrednom prijateljskom pažnjom. Jedna od upečatljivih uspomena na s. Karolinu Miljak i z tog razdoblja, prema riječima Dušana Ignaca, bila je njezina pojava na željezničkom kolodvoru u Zagrebu, kada je djecu sudionike dočekivala s velikim osmjehom, raširenim rukama i odjevena u bijelu redovničku haljinu u kojoj je izgledala kao „anđeo koji je s neba sišao“. Ponekad su dovoljne sitnice, geste tj. jednostavni trenutci u međuljudskim odnosima koji nas trajno  obilježe svojom posebnošću , dobrotom i usmjere nam živote prema divnim i neponovljivim životnim horizontima, perspektivama i ciljevima. Takvu atmosferu „nepropadljive nade“ donosila je s. Karolina Miljak u živote mnogih osoba  s kojima je bila povezana tijekom svoje dugogodišnje pastoralne službe među svim generacijama koji su joj bili povjereni kroz različite služe unutar redovničke i crkvene  zajednice.

• Iz bogate riznice  pastoralnih aktivnosti s. Karoline Miljak, dugogodišnje tajnice Odbora HBK za pastoral Roma - U SPOMEN zapisali Neven Hrvatić i Kristina Čačić

Izvor: Hrvatska katolička mreža