Od:
Do:

Trg Sv. Petra i Pavla u Mačkovcu dobio svoje zaštitnike

Trg Sv. Petra i Pavla u Mačkovcu dobio svoje zaštitnikeMAČKOVEC, 28.6.2022.
U predvečerje svetkovine Apostolskih prvaka Sv. Petra i Pavla kojima je i posvećena župna crkva u Mačkovcu kod Čakovca, veliki broj župljana prisustvovao je nesvakidašnjem događaju, blagoslovu kipova Sv. Petra i Pavla na istoimenom Trgu u mjestu Mačkovec koje je u sastavu grada Čakovca.

Blagoslovu je prethodilo misno slavlje koje je predslavio mons. Antun Perčić, generalni vikar u zajedništvu sa nekadašnjim župnikom vlč. Josipom Blažonom, inicijatorom nabave kipova, vlč. Franjom Radekom, umirovljenim svećenikom Bečke nadbiskupije koji je angažirao akademskog kipara Dragutina Šanteka da izradi kipove, vlč. Josipom Horvatom st. i župnikom vlč. Anđelkom Košćakom.

Dan ranije, 27. lipnja, misno slavlje je predslavio mladomisnik Varaždinske biskupije vlč. Marko Pintarić, a pjevanje je tijekom mise predvodio zbor župe Sračinec pod orguljskom pratnjom mladog studenta Muzičke akademije u Zagrebu Tomislavom Krobotom, orguljašem u Sračincu.

Svima je dobro znano kako se diljem domovine Hrvatske nalaze brojni krajputaši, raspela, kipovi svetaca, poklonci koji nas pozivaju da svoj pogled upravimo Bogu, pozivaju nas na poklon, molitvu, zagovor, zahvalu, koji su tu da nas, moglo bi se reći, čine sigurnijima i zaštičenijima u trenucima nevolja, napasti i grijeha. Kipovi Sv. Petra i Pavla u Mačkovcu također su uz put - krajputaši… kojima će zasigurno mnogi starac i starica, mnoga majka i otac, mnogi mladi i djeca upraviti pogled, otvoriti svoje srce Bogu i njegovu milosrdnom Srcu.

Kipovi se nalaze na lijepom, rekli bismo, idealnom mjestu, jer kada se iz ptičje prespektive pogleda na to mjesto vide se obrisi ribe što se lijepo povezuje s Kristovim nalogom apostolu, ribaru, Petru “Ne boj se! Odsada ćeš loviti ljude.”
Grad Čakovec na čelu s gradonačelnicom Ljerkom Cividini kao i Mjesni odbor Mačkovec sa svojim predsjednikom Krunom Vidačićem izrazili su suglasnost glede postavljanja kipova na gradskom zemljištu. Materijalnu osnovu nabave i postavljanja kipova osigurala je obitelj sada već pokojnog Ivana Radeka i njegove supruge Štefice Radek kojoj je uručena i prigodna zahvalnica. Radove je izvodila domaća građevinska tvrtka Intermegrad.

U cjelokupnoj proslavi sudjelovali su članovi KUD-a Mačkovec i Žiškovec te DVD-a Mačkovec i Žiškovec. Pjevanje je predvodio župni zbor pod vodstvom orguljašice Magdalene Marije Kočila i zborovođe Tomislava Vrbanca.

Može se reći kako postavljeni kipovi odišu jednostavnošću, mirnoćom, „željni razgovora”, štoviše, svima koji će pokraj njih prolaziti i pred njima se zaustaviti žele posvjedočiti za Isusu koji ih je postavio apostolima da idu do nakraj zemlje. Uz sebe nose prepoznatljive simbole: Petar – desnom rukom drži ključ, a lijevom okrajak plašta što označava njegovu spremnost da na Isusovu riječ krene. Pavao s obje ruke pridržava rastvorenu pergamenu, a prstom desne ruke pokazuje slova, grčka slova: I X S – Isus Krist Spasitelj. Zasigurno da će vjernici i ljudi dobre volje još mnogo toga poticajnog na njima otkriti, a ono što će biti najbolji plodovi promatranja njihovih likova jesu naše čitanje i razmatranje njihovih poslanica.

Sutradan na svetkovinu Apostolskih prvaka jutarnje misno slavlje predslavio je vlč. Franjo Radek, proštenjarsku misu, u zajedništvu sa svećenicima Čakovečkoga dekanata, vlč. dr. Hrvoje Damiš, župnik župe Trnovec i studentski kapelan, a večernju misu župnik Anđelko Košćak. Misna su slavlja posluživali vrijedni ministranti i ministrantice. (ak)


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika