Od:
Do:

Trajan spomen na komunističke zločine počinjene na novomarofskom području

Trajan spomen na komunističke zločine počinjene na novomarofskom područjuNOVI MAROF - UDBINA,  28. 8. 2021.
Pedesetak mještana Novoga Marofa i okolice, u organizaciji Udruge Hrvatski domobran ogranak Novi Marof, sudjelovalo je 28. kolovoza u nesvakidašnjem događaja u crkvi Hrvatskih mučenika u Udbini. Na put su sa sobom ponijeli tri kamena na kojima je ukratko ispisana istina o stradanju civila i razoružanih vojnika te redovnika franjevaca ubijenih na području Novoga Marofa. Važno je spomenuti da su kameni izvađeni na mjestima gdje je počinjen zločin, kako je to i očekivao pokretač te akcije mons. Mile Bogović, gospićko-senjski biskup. Na prvom stoji natpis: „Kipišće 1945., Novi Marof. Komunistički zločini“, na drugom: „Matušini 22. 02. 1947., Novi Marof, Komunistički zločini“ i na trećem: „Remetinec, 1529., Samostan, Turska osvajanja.“
 
Prvi kamen – „Kipišće“ odnosi se na mjesta masovnih ubojstava pripadnika vojnih formacija NDH i civila. Identificirano je osam grobišta: Srednji brijeg, Kod Baisove vikendice, Počivale u Možđencu, potom Mostišće u Sudovcu, Sokolovac i Hrastovo rebro u Paki, Tisovec u Podevčevu i grobište u krugu bolnice u Novom Marofu gdje je bio logor. Na ta su mjesta zarobljenike, svezane žicom i slabo odjevene u koloni, odvodili i pred jamama koje su si sami iskopali poubijali. Procjenjuje se da je na tim mjestima pogubljeno 600-800 ljudi. Drugi kamen – „Matušini“ – odnosi se na petoricu mještana iz sela Donje Makojišće: Fabijan (41 g.), Mirko (38 g.) i Stjepan (19 g.) Matušin i Mijo (18 g.) i Vid (23 g.) Štefan koji su 22. veljače 1947. godine, po neopisivnoj hladnoći i visokom snijegu, od domaćih komunističkih vlasti bili pohvatani i na očigled članova obitelji odvučeni na vrh zaselka i tu pogubljeni. Treći kamen – „Remetinec“ – odnosi se na pogubljenje četvorice franjevaca 1529. godine od strane Osmanlija. To su bili svećenik Martin iz Raše, klerik Bartazar iz Petrovca i dvojica časne braće Pavao iz Narda i Petar iz Đakova. Franjevački red ih se 22. rujna spominje kao mučenike in odium fidei.
 
Cjelokupni program, tijekom puta i na samoj Udbini, vodili su predsjednik Udruge Zdravko Maltar i njegovi suradnici Vladimir Vuger, Zvonimir Puškadija, Mihael Klopotan i Josip Bosilj, a sudjelovao je i gradonačelnik Novoga Marofa i saborski zastupnik Siniša Jenkač. Osim grupe iz Novoga Marofa bili su nazočni i hodočasnici iz Križevaca.
 
Svi zajedno smo nazočili misnome slavlju koje je započelo procesijom u kojoj su pojedini predstavnici udruge nosili opisana tri kamena s vrpcom trobojnicom, cvijeće i svijeće. Na čelu procesije Stipe Miklobušec ponosno je nosio hrvatski barjak. Misno slavlje je predslavio domaći župnik i upravitelj svetišta Hrvatskih mučenika vlč. Josip Šimatović, a suslavitelji bili su fra Nikola Šantek, župnik župe Sv. Antuna Padovanskoga i gvardijan novomarofskog samostana i vlč. Anđelko Košćak, biskupski vikar za kler. U propovijedi je župnik Šimatović istaknuo važnost spomena svih koji su bez suda, obrane i izrečene presude, bilo kao civili ili članovi vojnih postrojbi bili mučeni, ponižavani i na razne grozne načine pogubljeni. Spominjući se njihove žrtve i pogibije mi počiniteljima zločina ne izričemo presudu nego i za njih molimo da im se Bog smiluje, jer znamo da su oprost i ljubav jači od mržnje i zločina. Na koncu misnoga slavlja načinili smo zajedničku fotografiju i opet u procesiji krenuli prema Zidu zahvalnosti i mira gdje su položeni kameni i izrečena kratka molitva. Nakon ručka i zajedničkoga druženja, ponosi i s mirom u srcu što smo se na taj neznatan, ali trajan način – „u tvrdu stinu“ uklesanom istinom – odužili žrtvama s područja novomarofskoga kraja, vratili smo se svojim kućama.
 
Anđelko Košćak