Od:
Do:

Tradicionalni susret biskupa Mrzljaka i vodstva Biskupijskog Caritasa s roditeljima petero i više djece

Tradicionalni susret biskupa Mrzljaka i vodstva Biskupijskog Caritasa s roditeljima petero i više djeceVARAŽDIN, 13. 1. 2018.
U subotu 13. siječnja u dvorani Pastoralnog centra Varaždinske biskupije održan je tradicionalan zimski susret roditelja petero i više malodobne djece s varaždinskim biskupom Josipom Mrzljakom te vodstvom Biskupijskog Caritasa, predsjednikom mons. Antunom Perčićem i ravnateljem mr. Antom Šolom.

Najprije se okupljenima obratio mons. Perčić koji je poručio kako u nama još uvijek odjekuje radost Božića, a ta radost Božića je dijete koje je rođeno za nas. Radost djeteta je ono što bi moralo veseliti svakoga od nas kako bismo vidjeli da su djeca dar Božji, kazao je mons. Perčić.

Varaždinski biskup, ujedno predsjednik Hrvatskog Caritasa, podsjetio je da je Bog želio doći među nas ljude upravo kao dijete.

- U čemu je Božićna radost? U tome što je dijete došlo na svijet i to ne bilo koje dijete, već Sin Božji. On je zapravo posvetio svako dijete, svako rođenje, svakog čovjeka koji dolazi na svijet. To je ta velika radost rođenja kojim nastaje život i razvija se. Kada govorimo o demografskom problemu u Hrvatskoj, temeljno je pitanje kako to da se mnogi roditelji boje života. Jasno je da je materijalna situacija teška, mnogi se zbog nje i ne odlučuju na djecu. No, kada se sjetimo nekih prijašnjih vremena, prilike također nisu bile nešto bolje, ali bilo je života i ljubavi. Želimo vas ohrabriti i čestitati vam što dajete život - istaknuo je otac biskup.

U sklopu susreta, ravnateljica Dječjeg vrtića “Zrno” iz Virja, Maja Šobak održala je, zajedno sa suradnicama; Tamarom Brežnjak, Željkom Gabaj, Kristinom Legradi i Marinom Makar predavanje “Odgoj u vjeri”. U tom je vrtiću vjerski odgoj zaživio početkom aktualne pedagoške godine nakon što je spomenutih petero odgojiteljica u vjeri završilo teološko - katehetsko doškolovanje na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu.

- Mene to izuzetno veseli kao odgojiteljicu, jer nije to mali broj. Od osam zaposlenih pet odgojiteljica u vjeri je velika milost. Predškolski odgoj u Virju je dugi niz godina prisutan, a ove godine on nudi i nešto novo. Ponudili smo odgoj u vjeri roditeljima 50-ak djece u dvije vrtićke skupine. Bio je veliki izazov ponuditi takvo što i očekivati stopostotnu potporu, no dogodila se velika milost u vidu toga da su roditelji jednoglasno pokazali da su spremni ponuditi vjerski odgoj svojoj djeci i na taj način stvarno obogatili njihove živote - poručila je Maja Šobak.

Zašto je vjerski kršćanski odgoj u predškolskim ustanovama dobrodošao?

- Dobrodošao je zbog toga što je razdoblje do sedme godine djetetova života izuzetno važno za njegov budući život. Vrijeme je to sazrijevanja duha, kada dijete prima u sebe sve one temeljne dojmove koji će se, upoznavanjem Evanđelja, u njemu učvrstiti i postati njegovom svojinom. Sustavan predškolski odgoj podrazumijeva cjelovitost djetetova bića, a u tu je cjelovitost nužno uključen i vjerski odgoj. Vjerski odgoj u vrtiću nije kruto učenje u vjeri. On je igra, priča ili stih, te slobodno i kreativno izražavanje djece razgovorom, pjesmom, slikom, glazbom i njihovom smišljenom molitvom koja otkriva njihovu skrivenu želju, potrebu ili strah - kazala je ravnateljica DV “Zrno” iz Virja Maja Šobak koja je pripremila ovo vrlo zanimljivo predavanje.

Na kraju susreta nekoliko riječi zahvale uputio je i ravnatelj Caritasa Varaždinske biskupije mr. Ante Šola, nakon čega je uslijedila podjela obiteljskih paketa u starim prostorima Caritasa u Milkovićevoj ulici u Varaždinu.
 
Goran Damjanić