Od:
Do:

Tradicionalni križni put na Cvjetnicu u Lepoglavi

Tradicionalni križni put na Cvjetnicu u LepoglaviLEPOGLAVA, 10. 4. 2022.
Na Cvjetnicu, nedjelju Muke Gospodnje, nakon dvije godine stanke, zbog pandemije izazvane korona virusom, održan je tradicionalni križni put u župi Bezgrešnog Začeća BDM u Lepoglavi. Križni put je predvodio varaždinski biskup mons. Bože Radoš u prisutnosti biskupa u miru, mons. Josipa Mrzljaka. Uz dvojicu biskupa na križnom putu su  uz dekana bednjanskog dekanata preč. Danijela Hercega i  domaćeg župnika, vlč. Nenada Piskača te vjernika župe Lepoglava, sudjelovali i drugi prisutni svećenici  kao i nemali broj vjernika  iz  okolnih župa.

Posebnost ovogodišnjeg križnog puta bila je u tome što su razmatranja križnoga puta, nadahnuta mučeništvom bl. Alojzija Stepinca, čitali svećenici, a ne vjernici laici kao što je to bilo u predpandemijsko vrijeme.

Križni put je započeo okupljanjem vjernika pred župnom crkvom u Lepoglavi i uvodnom molitvom pred kipom blaženog Alojzija Stepinca. Nakon uvodne molitve i nekoliko pobudnih riječi za razmatranje izrekao je biskup u miru mons. Josip Mrzljak, procesija je krenula prema obližnjem brežuljku Gorica gdje se nalaze novoizgrađene postaje križnoga puta. Križ su u procesiji naizmjence nosili Ivica Svetec, Danijel Mežnarić, Dino Matišić i Dario Gal. Svojom prisutnošću, križni put su uzveličali i vatrogasci DVD-a Lepoglava ,a pjevanjem župni mješoviti zbor  župe Lepoglava, pod vodstvom Želimira Dubovečaka.

Na kraju križnoga puta, nekoliko riječi zahvale izrekao je lepoglavski župnik vlč. Nenad Piskač, a varaždinski biskup Bože Radoš obratio se vjernicima s nekoliko prigodnih, ohrabrujućih riječi. Biskup Radoš je posebno istaknuo kako „mučenici nemaju neprijatelje“ nego „, njihova jedina želja je da svi budu prijatelji Božji.“, a to znači da ne trebamo bježati od mučeništva, već da svaka naša muka i trpljenje imaju smisla ako ih podnosimo s Kristom i radi Krista. „ Mučeništvo je božji dar i zato Gospodin po svojoj Muci želi očistiti naše  živote, da gledamo  svakog čovjeka kao prijatelja  da ga razumijemo i prihvaćamo kroz  Božju ljubav“, poručio je na  kraju biskup Bože Radoš.

 
Župa Leoglava