Od:
Do:

Teološka škola za odrasle „Euharistija u životu Crkve“ održana u Belici

Teološka škola za odrasle „Euharistija u životu Crkve“ održana u Belici

























BELICA, 21.3.2023.
Tijekom tekuće pastoralne godine u dva je ciklusa u beličkoj Župi Uznesenja BDM održana teološka škola za odrasle pod nazivom „Euharistija u životu Crkve“. Tako su tri susreta jesenskog ciklusa održana u studenome (12., 19. i 26. 11.), odnosno prije došašća, dok su u proljetnom ciklusu dva susreta (11. i 18. ožujka) organizirana u korizmi, kao bliža priprava za Uskrs.

Teološka škola za odrasle zamišljena je kao prilog katehezi odraslih, no u sklopu priprave za sakrament na njoj su sudjelovali i krizmanici.

„Iako II. vatikanski koncil stavlja poseban naglasak i važnost na katehezu odraslih, ova je skupina uglavnom zanemarena u pouci. U većini slučajeva usmjereni na djecu i mlade zanemarujemo odrasle, njihove obitelji, koji su prva vjersko-odgojna škola djece, te koliko se god trudili ne možemo ih zamijeniti. U svojim pastoralnim težnjama moramo itekako pripaziti da to ne činimo, već da im posvješćujemo koliko je njihova uloga nepromjenjiva i nezamjenjiva. Teološka škola za odrasle ima prvenstveno tu zadaću: pomoći velikima da bi tek tada svi zajedno, svaki prema vlastitoj ulozi u Tijelu Crkve, pomogli malenima“, kaže upravitelj Župe vlč. Karlo Kruljac.

„Euharistija je kao spomen-čin Kristove muke, smrti i uskrsnuća mjesto iz kojega izvire zajedništvo Crkve i mjesto na kojem se to zajedništvo hrani, te ujedno događaj/slavlje na kojem se vjernici najčešće okupljaju. Mnogi roditelji, djedovi i bake potiču svoju djecu i unuke na dolazak na liturgijska slavlja. Sami često ne znaju kako to učiniti, a da ih istovremeno još više ne odbiju, pa je zato prva održana teološka škola posvećena temi euharistije u životu Crkve“, dodaje vlč. Kruljac.

Susrete su započeli slavljem euharistije, pa nastavili katehezom koju je vodila teologinja Sanja Herman Siladi, dok je na posljednjem susretu misu predslavio i katehezu vodio fr. Karlo Alan Kevo, OP, župni vikar na Peščenici u Zagrebu koji je na postdiplomskom studiju.

Značenje i važnost
Pričešću se vjernici ujedinjuju u jedno tijelo Kristovo – blagujući jedno Tijelo zajedno, postaju jedno Tijelo. Mnogi vjernici ne znaju koje je značenje i važnost euharistije u Crkvi, ne poznaju značenje gesta i stavova tijela u liturgiji, ne poznaju značenje riječi koje izgovaraju, objašnjava Herman Siladi.

Nadahnuti citatom iz Djela apostolskih: „Bijahu postojani u nauku apostolskom, u zajedništvu, lomljenju kruha i molitvama“ (Dj2,42), osmišljeni susreti imali su četiri dijela: 1. euharistiju, 2. katehezu za odrasle, 3. molitvu časova – Večernju, 4. bratsku gozbu – agape, pri čemu su sudionici donijeli ponešto za zajedničko blagovanje i druženje.

„Održane su kateheze pod nazivima „Euharistija – otajstvo zajedništva“, „I Riječ je tijelom postala“, „Prepoznaše ga u lomljenju kruha“, „Djelatno udioništvo kao trajni izazov za narod Božji“ te „Uskrsnuće Krista – uzdignuće čovjeka“. Jesenski ciklus kateheza više se bavio teološkim sadržajem, a proljetni teologalnom emocijom“,  dodaje Herman Siladi.

Redovni pastoral
Sudionici škole mogli su slušati i učiti o dijelovima mise, značenju pojedinih gesta i stavova tijela u liturgiji, antropološkom i teološkom značenju kruha i vina unutar euharistije, načinima pripreme za euharistiju, značenju djelatnog udioništva i ostvarivanju osjećaja pripadnosti u liturgiji, crkvenim službama koje mogu obavljati laici, pretvorbi ili transupstancijaciji…

Sudionici su također mogli usmeno i pismeno postavljati pitanja o euharistiji i povezanim temama koje ih zanimaju, a na temelju tih pitanja sastavljene su i tiskane brošure s odgovorima i glavnim mislima koje su im potom podijeljene.

Želja organizatora je teološku školu pretvoriti u redovni dio pastorala odraslih na području Župe.
 
Tekst: Ivan-Goran Herman
Fotografije: Karlo Kruljac


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika