Od:
Do:

"Te Deum" povodom završetka školske i akademske godine u varaždinskoj katedrali

"Te Deum" povodom završetka školske i akademske godine u varaždinskoj katedraliVARAŽDIN, 12.6.2022.
Svetu misu zahvalnicu, "Te Deum", povodom završetka školske i akademske 2021./22. godine u varaždinskoj je katedrali u nedjelju 12. lipnja u 19,00 sati predslavio varaždinski biskup Bože Radoš, a koncelebrirali su predstojnik Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije vlč. Tihomir Kosec, studentski kapelan vlč. dr. sc. Hrvoje Damiš i vlč. Marko Domiter.

Pjevanje je na misi predvodio Zbor mladih Varaždinske biskupije pod vodstvom Damjana Turkovića.

Uz studente, učenike, profesore i učitelje na svetoj misi zahvalnici su bili župan Anđelko Stričak, zamjenica župana Silvija Zagorec, prodekanica za ljudske resurse i poslovanje na FOI-u Marina Klačmer Čalopa, dekan Geotehničkog fakulteta Hrvoje Mejaški, prodekanica za nastavu na Geotehničkom fakultetu Sanja Kovač, prorektorica za znanstveno-umjetnički rad i međunarodnu suradnju na Sveučilištu Sjever Anica Hunjet.

Uvodeći u misno slavlje biskup Radoš je pozvao okupljene na zahvalnost Bogu kojeg u svetkovini Presvetog Trojstva slavimo kao Boga ljubavi: „Vjerujemo da je Bog Otac koji nas ljubi. Da šalje svoga Sina da ta ljubav bude vidljiva i stvarna među nama, da nas Krist njegov Sin spasi, što će reći, da nas Božja ljubav ozdravlja. Šalje nam i Duha Svetoga da nas posveti da nas učini jednim Tijelom, jednim Narodom.“

U homiliji je biskup govorio o nadi. Polazeći od misnih čitanja zaustavio se na posljednjem retku prvog čitanja iz Knjige mudrih izrekâ gdje Gospodin kaže: „moja su radost djeca čovjekova.“ Ovaj redak tako snažno govori da nam se Gospodin raduje, da smo se ovdje okupili jer smo mi Njegova radost, a On je naša radost. Polazeći iz našeg iskustva s bližnjima znamo kako je lijep osjećaj kad ti se netko raduje: majka, dijete, zaručnik, suprug. U tom osjećaju povjerenja i radosti, želimo dalje osluškivati što nam Gospodin govori, protumačio je biskup i nastavio govoriti o nadi o kojoj je govorio apostol Pavao u drugom čitanju.

Možemo reći da je nada pokretač čovjekovog života. Studenti započinju akademsku godinu s nadom da će biti uspješna, započinjemo novi posao s nadom da će dobro završiti, no već na prvi pogled je jasno da postoje različiti stupnjevi nade. Prvi stupanj bila bi materijalna nada koja nas pokreće da učimo, radimo, osiguramo si materijalni opstanak. Druga vrsta nade je emotivna nada koja nas usmjerava da gradimo dobre, kvalitetne međuljudske odnose, to je nada u zajednički život i emotivni sklad u obitelji, užoj i široj. Treći stupanj nade je ona koja produžuje smisao čovjekovog života i izvan granica smrti, ta se nada tiče Boga i vječnoga života i zovemo je duhovna nada. Sve su ove nade međusobno isprepletene, pojasnio je biskup Radoš nastavljajući promišljati o tvrdnji apostola Pavla da nada ne postiđuje. Da li zaista nada ne postiđuje? O kojoj je nadi govorio Pavao?, zapitao se biskup Radoš i odgovorio: „ To je nada u Boga, u Božju ljubav. Pavao govori o Bogu koji je svoju ljubav izlio u naše srce i to je razlog naše nade. U konačnici, svi se nadamo i to je jedino ključno u našem životu: da budemo ostvareni u ljubavi, u ovoj trećoj dimenziji nade, duhovnoj, smijemo reći božanskoj.“

„Pavao nam upravo to želi kazati. Bog je ljubav. I iz Njega teče ljubav. On je Trojedin, Trojstvo, On je zajednica jer ljubav ne može opstati sama u sebi nego mora poteći. A ljubav nikada neće razočarati, postidjeti. Ljubav je ona koja podržava nadu“, rekao je biskup Radoš.

Imati tu nadu, duhovnu, božansku nadu znači znati se nositi s poteškoćama, razočaranjima bilo materijalnim, bilo emotivnim. Upravo ova duhovna nada, povjerenje u Božju ljubav koja je stalna, nepokolebljiva može nam pomoći nositi teškoće života. Bog nam je u srce usadio čežnju za vječnim životom i darovao nam nadu da nas u svojoj ljubavi želi zauvijek kraj sebe, u vječnosti, nastavio je biskup.

Najveći znak Božje ljubavi prema čovjeku je križ. Znak križa koji činimo na sebi U ime Oca i Sina i Duha Svetoga najrazumljivija je tajna Presvetoga Trojstva. U tom znaku Isusovog križa prepoznajemo „posvemašnju Božju ljubav koja se dala za nas iz ljubavi prema Bogu i iz ljubavi prema nama ljudima,“ protumačio je biskup Radoš te pozvao na odgovornost prema tom daru ljubavi po kojem smo pozvani tu istu ljubav i nadu darovati i živjeti sa svojim bližnjima, u svojoj obitelji, društvu i Crkvi.

Nakon svečanog himna Tebe Boga hvalimo okupljenima se obratio studentski kapelan vlč. dr. sc. Hrvoje Damiš uputivši riječi zahvale predvoditelju slavlja biskupu Radošu, predstavnicima županijske vlasti i akademske zajednice; profesorima i studentima, učenicima i učiteljima koji su sudjelovali u slavlju. Vlč. Damiš pozvao je studente i da se odazovu inicijativama Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije kojeg vodi vlč. Tihomir Kosec.

Anita Treščec


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika