Od:
Do:

Svetom misom u Belici završio prvi dan Križnog puta mladih Varaždinske biskupije

Svetom misom u Belici završio prvi dan Križnog puta mladih Varaždinske biskupije
BELICA, 25.3.2023.
Tristotinjak mladih započelo je u subotu 25. ožujka ujutro u Maloj Subotici dvodnevni 23. po redu Križni put mladih Varaždinske biskupije. Nakon prijeđenih dvadesetak kilometara i sedam postaja pobožnosti Križnoga puta stigli su u večernjim satima u Belicu gdje su u župnoj crkvi Uznesenja Marijina slavili svetu misu svetkovine Navještenja Gospodinova.
 
Svetu misu predslavio je povjerenik za pastoral mladih Varaždinske biskupije vlč. Marko Domiter, a koncelebrirali su domaći župnik vlč. Karlo Kruljac i svećenici koji su uz vlč. Domitera cijeloga dana bili s mladima na Križnom putu, vlč. Tomislav Kos i vlč. Dominik Cestar.
 
Prije svete mise mladi su imali priliku za sakrament pomirenja gdje im je na raspolaganju bilo više svećenika okolnih župa.
 
Pjevanje je na misi animirao Zbor mladih Varaždinske biskupije.
 
Vlč. Domiter je u svojoj homiliji mladima govorio o najvećem čudu ljudske povijesti, utjelovljenju Sina Božjega. Polazeći od naviještenog evanđeoskog odlomka o Anđelovom navještenju Mariji vlč. Marko je mladima govorio o ključnim trenucima povijesti spasenja u kojima je Bog izabirući posebne ljude pripremao put trenutku kada je u punini vremena poslao svoga Sina.
 
Njegovo utjelovljenje pripremio je kroz život jedne neznatne žene pune Božje milosti po čijoj spremnosti i otvorenosti Božji Sin ulazi u našu povijest. Bog i danas izabire ljude kojima se služi kako bi sebi priveo čovjeka i čitavo čovječanstvo, rekao je vlč. Domiter.
 
„Bog se, kada ulazi u ljudski svijet, želi staviti u ruke čovjeku. Stavio se u ruke Marije, stavio se u ruke Josipa, stavio se u ruke zločinaca koji su ga tukli, bičevali, sudili, koji su proboli njegove ruke i noge i razapeli ga. Bog se i danas stavlja u ruke nas grešnika, svećenika. Po našim rukama ponovno se otajstveno utjelovljuje, postaje na bliz po svojem Tijelu i svojoj Krvi“, kazao je propovjednik te dodao kako Bog dolazi bez sile, tamo gdje ga prihvaćaju, tamo gdje je čovjek, poput Marije spreman reći „Da“, „Evo me“, „Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po riječi tvojoj.“
 
Na kraju svete mise mladi su zajednički izmolili Posvetnu molitvu Bezgrešnom Srcu Marijinu kao što je ovih dana potaknu papa Franjo koji je pozvao katolike da svake godine 25. ožujka obnove čin posvete Bezgrješnom Srcu Marijinu. Na svetkovinu Blagovijesti prošle godine papa Franjo je molitvom za mir u svijetu posvetio Rusiju i Ukrajinu Blaženoj Djevici Mariji u bazilici svetog Petra. Na kraju opće audijencije u srijedu 22. ožujka Papa je podsjetio na svoj povijesni čin posvete i pozvao župne zajednice i molitvene skupine da svake godine obnavljaju marijansku posvetu.  
 


Slika
Slika
Slika
Slika