Od:
Do:

Sveta misa u lepoglavskoj Kaznionici o 75. obljetnici početka zatvoreništva bl. Alojzija Stepinca

Sveta misa u lepoglavskoj Kaznionici o 75. obljetnici početka zatvoreništva bl. Alojzija Stepinca LEPOGLAVA, 22.10.2021.
Varaždinski biskup Bože Radoš u petak, 22. listopada predslavio je svetu misu u kapeli blaženog Alojzija Stepinca u lepoglavskoj Kaznionici o 75. obljetnici dolaska nadbiskupa Stepinca na to mjesto na odsluženje kazne. U zajedništvu s biskupom Radošem slavili su biskup u miru Josip Mrzljak, dušobrižnik u Kaznionici Vlado Borak, lepoglavski župnik Nenad Pisač i biskupov tajnik Marko Domiter. U svetoj misi sudjelovali su zatvorenici i članovi Uprave Kaznionice.

U svojoj je homiliji biskup Radoš spomenuo kako je blaženi Stepinac isticao da je čovjek slika Božja te da ga se ne može poistovjetiti s teretom grijeha i zla koje čini. Istaknuo je njegovu oslonjenost na istinu. Budući da istoga dana Crkva slavi svetog Ivana Pavla II., koji je u Mariji Bistrici Stepinca proglasio blaženim, spomenuo je kako Stepinac nije bio samo svjetlo u hrvatskom narodu, nego su ga diljem Europe promatrali kao najsvjetliji lik Crkve u Hrvatskoj. Na kraju homilije izdvojio je kako je Stepinac u Blaženoj Djevici Mariji nalazio snagu za podnošenje žrtve zatvoreništva iz ljubavi prema Bogu i hrvatskom narodu. Ona je bila sidro koje ga je čuvalo u mirnoj i sigurnoj luci.

Na kraju svete mise varaždinski biskup zahvalio je upravi na brizi oko obnove i uređenja kapele. Zahvalu je uputio svim zatvorenicima koji su se odazvali na slavlje te zatvorskom dušobrižniku za njegovo pastoralno služenje i brigu koju vodi za zatvorenike.

Blaženi Alojzije Stepinac osuđen je 11. listopada 1946. na 16 godina zatvora i prisilnog rada te je lišen svih građanskih prava na 5 godina, a 19. listopada odveden je na izdržavanje kazne u Kaznionicu u Lepoglavi, gdje je bio do 5. prosinca 1951. Biskupi Radoš i Mrzljak, poslije misnog slavlja, pohodili su spomen-ćeliju u kojoj je Stepinac proveo svoje zatvoreničke dane te su uputili molitvu za zatvorenike i za Varaždinsku biskupiju koja je krenula putem proslave svoje 25. obljetnice postojanja.
 
Marko Domiter