Od:
Do:

Sveta Katarina svečano proslavljena u Župi u Hlebinama

Sveta Katarina svečano proslavljena u Župi u HlebinamaHLEBINE, 25. 11. 2021.
Župa sv. Katarine u Hlebinama proslavila je svoju nebesku zaštitnicu u četvrtak 25. studenog, a za župni blagdan vjernici su se pripremali trodnevnicom. Svakog dana trodnevnice bio je po jedan gostujući svećenik i zbor.

Prvoga dana, 22. studenog, sveto misno slavlje predvodio je vlč. Lovro Biškup, župni vikar u Pitomači, koji je okupljenim župljanima progovorio o zahvalnosti, skromnosti i darivanju ne našeg suvišnog, nego, štoviše, glavnog vremena za Boga i bližnje. Budući da se toga dana slavio i spomendan sv. Cecilije, zaštitnice crkvenih zborova i pjevača, bila je to ujedno i lijepa prigoda da se župni mješoviti zborovi iz Sigeca i Hlebina ujedine te zajedničkim snagama, glasom i vjerom proslave Gospodina i svečano otpočnu trodnevnicu u čast sv. Katarine. Nakon Mise, članovi zborova i župljani počastili su se i podružili u pastoralnoj dvorani te ugrijali kuhanim vinom koje su prve večeri darovali i pripremili članovi hlebinskog NK „Lipa“.

Drugoga dana, 23. studenog, na svetom misnom slavlju posluživao je vlč. Matija Filipović, đakon u Župi sv. Nikole u Varaždinu, koji je okupljene vjernike upozorio da nas današnji progonitelji, za razliku od progoniteljâ sv. Katarine, žele ubiti toplim oružjem manipulativne riječi koja nas želi gurnuti u ocean straha, ali da nas Isus, prava Očeva Riječ, izbavlja iz tjeskobe te ulijeva novu i uvijek svježu nadu. Gostujući zbor ove, druge večeri bio je župni mješoviti zbor iz Ždale predvođen gđom Brankom Gregorin, a druženju u pastoralnoj dvorani kuhanim vinom su doprinijeli članovi DVD-a Hlebine, koji ove godine slave 130. obljetnicu postojanja i rada.

Trećega dana, 24. studenog, sveto misno slavlje predvodio je vlč. Branimir Jagodić, župni vikar u Župi sv. Pavla u zagrebačkom Retkovcu. On je Hlebinčane potaknuo da se suoče s uvijek živom ljudskom sklonošću mlakosti i umišljaju da je svetost dalek i nedostižan ideal te ih ohrabrio da herojski oponašaju sv. Katarinu i njena Učitelja Isusa. Gostujući zbor ove posljednje večeri bio je župni mješoviti zbor iz Pitomače predvođen s. Emanuelom Pečnik, a druženje su u pastoralnoj dvorani kuhanim vinom obogatili članovi hlebinske Lovačke udruge „Lisica“ koji ove godine obilježavaju 75. godišnjicu postojanja i djelovanja.

Na sâm spomendan sv. Katarine, 25. studenog, sveto misno slavlje u 12 sati predvodio je vlč. Ivica Cujzek, župnik Župe sv. Fabijana i Sebastijana u Varaždinu, koji se učiteljima i stotinjak djece iz OŠ Hlebine obratio toplim riječima poziva da u svom životu budemo tako zauzeti da u trenutku naše smrti svi drugi plaču, dok se mi smijemo, za razliku od trenutka našeg rođenja kad je situacija bila obrnuta. U koncelebraciji su bili mons. Josip Đurkan, vlč. Branko Sajković, fra Ivan Široki, vlč. Miro Denac i vlč. Nikica Posavi.

Večernju svetu Misu predvodio je vlč. Marko Čolić, novi studentski kapelan na HKS-u u Zagrebu, koji nas je upozorio na nedostatak povijesnih informacija o životu sv. Katarine, ali i poučio glavnoj poruci koje je ona svejednako glasnik: Bog je u našim životima prisutan i dok je dan i dok je noć – dok nam je dobro, ali i dok nam je loše. Svetu je Misu animirao hlebinski župni mješoviti zbor pod ravnanjem g. Josipa Ružića.

Svake večeri vjerni su Hlebinčani sudjelovali na svetim misnim slavljima, ali se i potrudili da gosti ne ostanu neprihvaćeni, a sužupljani neokrijepljeni. I ove je godine župna svetkovina sv. Katarine postala vrijeme duhovne obnove, otkrivanja kršćanskog identiteta i jačanja međusobnih veza kako bi barem pri ljudskom srcu ostalo toplo unatoč onoj dobro poznatoj izreci: „Sveta Kata – snijeg na vrata!“


 
Filip Jakupec


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika