Od:
Do:

Svećeničko ređenje i mlada misa Odilona Singboa u Beninu

Svećeničko ređenje i mlada misa Odilona Singboa u Beninu

PORTO-NOVO BENIN, 15. - 16. 8. 2009.

Odilon Gbenoukpo Singbo, prvi od dvojice afričkih bogoslova iz Benina koje je u njihovu studiju teologije u Zagrebu podupirala Varaždinska biskupija, bit će zaređen za svećenika na svetkovinu Uznesenja Marijina u subotu 15. kolovoza.

Za svećenika biskupije Porto-Novo u Beninu zaredit će ga biskup mons. René-Marie Ehouzou, koji ga je zaredio i za đakona u studenome u varaždinskoj katedrali. Misno slavlje u katedrali Bezgrešnog začeća BDM u Porto-Novu, glavnome gradu zapadnoafričke države Benin, započinje u 9,30 sati. Sudjelovat će članovi ređenikove župne zajednice sv. Josipa iz mjesta Hondji, te članovi njegovih obiteljskih zajednica Dossou-Ayigba i Boko iz Hondji-a i Bembe-a. Tom će prigodom biti zaređeno više od 20 svećenika budući da je biskupija Porto-Novo plodna duhovnim zvanjima.

Idućeg dana, u nedjelju 16. kolovoza, u 9,30 sati prezbiter Odilon Singbo proslavit će svoju mladu misu u župnoj crkvi sv. Josipa u rodnoj župi Hondji, gdje se prilozima vjernika i svećenika Varaždinske biskupije gradi nova župna crkva.

Na oba događanja nazočit će i tridesetak gostiju iz Hrvatske, među kojima su svećenici, laici, kolege, prijatelji i podupiratelji mladomisnika Odilona. U Benin će otputovati i nekoliko osoba iz Preloga iz donjeg Međimurja, župe koja je velikim dijelom pomagala Odilonovo školovanje i koja je velik prijatelj misija, budući da je preloški župnik preč. Antun Hoblaj u vrijeme dolaska dvojice afričkih bogoslova, Odilona Singboa i Alexandrea Djivoeda, na školovanje u Zagreb uz pomoć Varaždinske biskupije na poziv tadašnjeg biskupa mons. Marka Culeja bio biskupijski povjerenik za Papinska misijska djela, dok je domaći preloški sin vlč. Antun Toni Štefan gotovo dvadesetak godina bio misionarom na području te biskupije u Beninu, i to u župi Adjarra gdje je Varaždinska biskupija, višegodišnjim korizmenim prilozima svojih vjernika, podigla veliki pastoralni centar posvećen bl. Alojziju Stepincu. Vlč. Štefanu nakon 18 godina misijskog djelovanja država Benin dodijelila je 2004. godine Orden za zasluge, a imenovan je i savjetnikom za vanjske poslove države Benin uz ovlaštenje za zastupanje interesa naroda i države Benin.

Program boravka hodočasnika iz Hrvatske od 11. do 27. kolovoza u Beninu, uz slavlja ređenja i mlade mise, obuhvaća njihov smještaj kod Marijinih sestara u Malawi, posjet Porto-Novu i prijem kod biskupa, posjet rodnom selu Odilona Hondji-u, razgledavanje mjesta u kojima je djelovao vlč. Štefan, posjet rodnom selu Odilonove majke Bembe-u s misom na hrvatskom i domaćem jeziku, izlet u Ouidah - povijesno mjesto poznato kao "vrata bez povratka", zatim izlet u Abomey, mjesto beninskih kraljeva, izlete u Ganvier i Cotonou, posjet selu Affamey gdje isto djeluju Marijine sestre i druge sadržaje. Svaki dan u 7 sati slavit će zajedno misu na hrvatskom u kapelici Marijinih sestara, među kojima su i hrvatske redovnice koje kao misionarke djeluju u Beninu.

U pozivu na slavlje prezbiterskog ređenja i mlade mise, koji je uputio varaždinskom biskupu mons. Josipu Mrzljaku, Odilon Singbo zahvalio je biskupu na očinskoj ljubavi, dobroti i brizi koji mu ostaju izvori ohrabrenja i nadahnuća za život. Također je zahvalu uputio i svima ostalima koji su ga pratili svojim molitvama i dobročinstvima. Odilon je ovog proljeća primio nagradu kao najbolji u svojoj generaciji na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, te nagradu za najbolji diplomski rad s temom "Afričko kršćanstvo u potrazi za identitetom". Na đakonskoj praksi bio je u varaždinskoj župi sv. Fabijana i Sebastijana gdje je vodio i zajednicu mladih Dobroga Pastira, iz koje će petero mladih sudjelovati na slavljima u Beninu.

 

Jasminka Bakoš-Kocijan