Od:
Do:

Svećenici Zagrebačke metropolije proslavili 10. obljetnicu svećeništva

Svećenici Zagrebačke metropolije proslavili 10. obljetnicu svećeništvaZAGREB, 20.6.2022.

Svećenici Zagrebačke crkvene pokrajine zaređeni 2012. godine proslavili su 20. lipnja u Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu misu zahvalnicu za deset godina svećeničke službe.

Jubilarci su: vlč. Renato Belčić, vlč. Mirko Matasović, vlč. Damir Ceković, vlč. Mihael Čavlek, vlč. Kristijan Gatarić, vlč. Tomislav Krajačić, vlč. Ivan Munđar, vlč. Siniša Preiner, fra Mate Kolak OSPPE, vlč. Vladimir Kerečeni i vlč. Petar Mlakar.

Na poziv duhovnika u Sjemeništu vlč. Petra Mlakara, misu je predslavio umirovljeni varaždinski biskup  Josip Mrzljak. U homiliji, na temelju evanđeoskog odlomka svagdana 12. tjedna kroz godinu (Mt 7, 1-5) istaknuo je kako je veoma važno da svećenik u svjetlu Božje riječi prosuđuje prije svega svoj vlastiti život i pita se ne kakvi su drugi, nego: „Kakav sam ja?“. Taj temeljni stav poniznosti pred Bogom preduvjet je za autentično služenje braći ljudima i za izvršavanje poziva i poslanja primljenog od Gospodina. Svećenik treba prepoznati kako je u njegovu životu na djelu milost Božja te da plodovi njegova rada nisu prije svega posljedica njegovih sposobnosti, nego je Gospodin taj koji se proslavlja po svećeniku. Stoga je važno Gospodinu zahvaliti, što je i svrha jubilarnih slavlja poput toga te se također predati u Božje ruke s obzirom na budućnost i sve ono što tek dolazi.

Biskup Mrzljak čestitao je okupljenim svećenicima desetu obljetnicu svećeništva, ohrabrio ih da ustraju u vjernosti Gospodinu i potaknuo ih da kao pastiri budu blizu svima kojima ih Isus šalje, s razumijevanjem za čovjeka u raznim situacijama i potrebama njegova života. Ponekad svećenik ne može učiniti mnogo, ali mnogo puta pojedincu će puno značiti da ga svećenik pažljivo sasluša i da za njega moli. Svećenik koji sluša Boga znat će čuti i čovjeka i kazati riječ utjehe koja liječi ili barem ublažava rane, a to je već mnogo.

Ljepoti liturgijskog slavlja pridonijeli su sjemeništarci svojim pjevanjem, sviranjem i ministriranjem, a nakon otpjevanog „Tebe Boga hvalimo“, uime okupljenih svećenika biskupu Mrzljaku zahvalio je domaćin susreta vlč. Petar Mlakar te mu predao prigodni dar.

Nakon misnog slavlja susret se nastavio bratskim zajedništvom uz objed na kojem su se svećenicima uz čestitku pridružili rektor Sjemeništa preč. Matija Pavlaković, prefekt vlč. Luka Premelč i ravnateljica Nadbiskupske klasične gimnazije s pravom javnosti prof. Ljuba Duvnjak.