Od:
Do:

Svećenici Zagrebačke metropolije hodočastili u Ludbreg

Svećenici Zagrebačke metropolije hodočastili u Ludbreg

LUDBREG, 4. 4. 2011.

Hodočašće svećenika Zagrebačke crkvene pokrajine u svetište Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu u Varaždinskoj biskupiji u prigodi ovogodišnje jubilarne godine proslave 600. obljetnice posebnog štovanja Presvete Krvi održano je u ponedjeljak 4. travnja. Bio je to ujedno prvi Svećenički dan Zagrebačke metropolije.

U hodočašću je sudjelovalo 350 svećenika iz biskupija Zagrebačke metropolije koje su vodili njihovi biskupi: zagrebački nadbiskup i metropolit kardinal Josip Bozanić s pomoćnim biskupima mons. Valentinom Pozaićem, mons. Ivanom Šaškom i mons. Mijom Gorskim, varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, sisački biskup mons. Vlado Košić i bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak, dok je križevački vladika mons. Nikola Kekić bio službeno odsutan.

Dijecezanski i redovnički svećenici i đakoni stigli su ujutro u Ludbreg gdje su u župnoj crkvi Presvetog Trojstva, koja već šest stoljeća čuva “najveću svetinju hrvatskog naroda” (kako je to slikovito izrekao Hrvatski Sabor) - relikviju euharistijskog slavlja iz 1411. godine, sudjelovali u misnom slavlju koje je predvodio kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup i metropolit.

Uoči mise održano je slavlje Srednjega časa, dok je duhovni nagovor uputio pomoćni zagrebački biskup Ivan Šaško. Uvodno je hodočasnicima dobrodošlicu uputio biskup domaćin Josip Mrzljak koji je kazao kako je povod njihovom okupljanju veliki jubilej ludbreškog svetišta koje ove godine slavi 600 godina od posebnog događaja. Istaknuo je kako je ovo hodočašće svojevrsna korizmena duhovna obnova svećenika Metropolije uoči svetkovine Uskrsa. Ujedno je pozvao okupljene svećenike da u karitativnom duhu iskažu solidarnost s potrebitima te sudjeluju u darivanju priloga za svećenike biskupije Sendai u Japanu koja je teško stradala prije manje od mjesec dana. U toj biskupiji djeluje 50-tak katoličkih svećenika, a među 7 milijuna stanovnika ima oko 10.000 katolika. U nagovoru se biskup Šaško osvrnuo na neka temeljna obilježja života Crkve i naglaske u službi pape Benedikta XVI. koji su osobito bili nadahnuti suživotom vjere i razuma. Naglasio je kako se i u ludbreškom svetištu u očitom suživotu spajaju ne samo vjera i razum, nego i vjera i kultura. Kazavši kako Bog postaje u euharistiji vidljivim i opipljivim, i to kao prisutnost Ljubavi koja se pokazuje i ponavlja, biskup Šaško istaknuo je da samo prihvaćena Ljubav postaje očitovanje čuda, kao što je to stoljećima u Ludbregu gdje se čuva ampulica s tekućinom za koju je teško naći našu riječ, jer joj je podrijetlo u Božjoj riječi.

Nakon molitve Srednjeg časa i stanke u kojoj su svećenici imali priliku pristupiti sakramentu ispovijedi, kardinal Bozanić predvodio je misno slavlje u zajedništvu s biskupima i mnogobrojnim svećenicima koji su u cijelosti ispunili župnu crkvu u Ludbregu koju tijekom godine rado pohode mnogobrojni hodočasnici iz čitave Hrvatske i inozemstva. Liturgijsko pjevanje uzveličao je Svećenički zbor Zagrebačke metropolije pod vodstvom vlč. Dragutina Cerovečkog. U uvodnoj riječi kardinal Bozanić kazao je kako su se okupili u Ludbregu, gradu koji se ponosi svetištem Predragocjene Krvi Kristove – svetištem Presvete euharistije oko koje su se okupili i danas kao svećenici. “Ovo je povijesno slavlje. Ovoliko svećenika ovdje se zajedno na euharistiju vjerojatno nikad nije okupilo. Ovdje smo jer smo povezani svećeničkim zajedništvom naše Zagrebačke metropolije i zajedničkom baštinom povijesne Zagrebačke nadbiskupije. Stoga je dolično da se kao svećenici povremeno zajedno okupimo i radujemo tom zajedništvu te da ga dalje gradimo jer je ono potrebno i nama svećenicima i našoj Crkvi. Molimo u ovoj svetoj misi jedni za druge, preporučimo sebe, molimo za subraću koji sada nisu s nama i molimo za duhovna zvanja u našoj Crkvi”, pozvao je kardinal.

“Prvi Svećenički dan Zagrebačke metropolije neka bude znak i snaga našeg svećeničkog zajedništva i međusobne povezanosti. Neka i ovakvi susreti budu poticaj da budemo u svojoj službi budni, marljivi i savjesni, kao i djelotvorni poticaj za svećeničko zajedništvo koje je toliko promicao blaženi Alojzije Stepinac”, poručio je u homiliji kardinal Bozanić. Pritom je izrazio zadovoljstvo što se nakon Svećeničke godine Crkva Zagrebačke metropolije usmjerila prema proslavi štovanja Krvi Kristove u Ludbregu. “U događanjima te proslave i u vidu pripreme pohoda pape Benedikta Hrvatskoj posebno značenje ima današnje hodočašće kojim se obilježava Svećenički dan Zagrebačke metropolije”, kazao je.

Prezbiterima i đakonima kardinal je odao priznanje i zahvalnost za njihovu velikodušnu i predanu službu. “Zahvalni smo za neprocjenjivi dar što ga svećenici predstavljaju za Crkvu i svijet, vršeći svoje poslanje”, poručio je. Govoreći o službi i nezamjenjivoj ulozi svećenika, podsjetio je kako je svećenik dionik otajstvenog Božjeg nauma, te izabran, pozvan i poslan biti znakom Božje ljubavi prema čovjeku. “Između Gospodina i svećenika uspostavlja se odnos zajedništva i pripadnosti. Po svetom ređenju svećenik se potpuno predaje Bogu kako bi se Bog mogao njime služiti”, naglasio je. “Isus nam je dao sve, samoga sebe. To nam svjedoči i Ludbreg u svojoj šest stoljeća dugoj povijesti posebnog štovanja Krvi Kristove”, kazao je kardinal Bozanić. Istaknuvši da je služba zaređenog svećenika jedinstveni i posebni dar Crkvi, poručio je kako se upravo u otajstvu euharistije slavi bit toga dara. “Svećenik djeluje u ime čitave Crkve kad upravlja molitvu Crkve, a osobito kad prinosi euharistijsku žrtvu”, rekao je u homiliji te svećenike pozvao da nikada ne posumnjaju u dostojanstvo svoga svećeništva. “Svećenik treba biti drugi Krist”, poručio je kardinal dodavši da se to ne ostvaruje samo govorom, već prije svega vjerodostojnim životom kojim pokazuju i svjedoče Krista. Primijetivši kako današnje vrijeme nije lako za svećenike, upitao se je li uostalom ikad bilo lako vrijeme za navještaj Radosne vijesti. “Veliki su izazovi s kojima se danas moramo suočiti. Čvrsto vjerujem da se nikada ne smijemo obeshrabriti”, kazao je kardinal te poručio svećenicima da ne zaborave da je sav njihov život zapravo duhovni život.

Zahvalivši svećenicima na svemu što čine u svom svećeničkom i pastirskom životu kao svećenici Isusa Krista, nadbiskup ih je potaknuo da se ne boje vremena u kojem žive. “Gospodin je s nama. Danas molimo Božji blagoslov za vaša nastojanja, za vaše planove i nadanja. Neka vaše svećeništvo bude puno zanosa, radosti i nade u Duhu Svetome”, rekao je kardinal te zaželio da očekivani Papin pohod, za koji se pod geslom ‘Zajedno u Kristu’ pripremaju radosna srca i puni nade, urodi blagoslovom kristovskog zajedništva među svećenicima, u našoj Crkvi i hrvatskom narodu.

U propovijedi se kardinal, između ostalog, osvrnuo i na važnost vjere koja treba biti u središtu života jer preobražava dušu, te na potrebu vjernosti molitvi koja pomaže ostati na putu svetosti. Kardinal je ujedno zahvalio biskupu domaćinu i Varaždinskoj biskupiji koja je preuzela odgovornost za organizaciju hodočasničkog susreta, te ga i ostvarila uz zauzimanje ludbreške župe na čelu sa župnikom i voditeljem svetišta preč. Josipom Đurkanom i vikarom vlč. Tihomirom Kosecom.

Popodne je kod zavjetne kapele, kod koje se održavaju hodočasnička slavlja u dane Svete nedjelje, održana pobožnost križnog puta koju je predvodio biskup Mrzljak uz sudjelovanje svih biskupa i svećenika koji su čitali meditacije koje je priredio sisački biskup Vlado Košić. Tom se pobožnošću u jubilarnoj godini svećenike željelo učvrstiti u spremnosti da za Krista svjedoče sve do smrti živeći i svjedočeći neprestano euharistiju i Isusa prisutnog u njima i Crkvi, a po Crkvi i u svijetu. Pobožnost je zaključena molitvom svećenika da se nikada ne umore i ne klonu na križnom putu svoje vjernosti Isusu i Njegovoj Crkvi.

Jasminka Bakoš-Kocijan

Homilija kardinala Josipa Bozanića

Nagovor biskupa Ivana Šaška

Galerija slika Glasa Koncila (Bernard Čović)