Od:
Do:

Svećenici Varaždinske biskupije promišljali o pastoralnom planiranju

Svećenici Varaždinske biskupije promišljali o pastoralnom planiranju

VARAŽDIN, 7. 9. 2010.

 Redoviti mjesečni susret svećenika Varaždinske biskupije, prvi nakon ljetne stanke, održan je u na blagdan sv. Marka Križevčanina, biskupijskog zaštitnika, u utorak 7. rujna u dvorani Biskupskog ordinarijata u Varaždinu.

Bio je posvećen temi pastoralnog planiranja o čemu je izlaganje održao dr. sc. Tomislav Markić, župnik u Granešinskim Novakima, ravnatelj Pastoralnog instituta Zagrebačke nadbiskupije te tajnik nadbiskupijske Sinode.

Uvodno je istaknuo kako je pastoralno planiranje ponajprije poniranje u Božji plan, a ne ljudsko djelo. Plan je definirao kao viziju koju se želi postići i ciljeve koje se želi ostvariti, a program kao niz koraka i mjera da bi se oni postigli. Plan je time zamišljaj budućnosti. Osim plana i programa pastoralno planiranje treba sadržavati i kalendar, odnosno vremenski raspored programa. Pastoralno planiranje je traženje ispunjenja Božje volje za one kojima je planiranje namijenjeno, poručio je dr. Markić dodavši kako je planiranje važan zadatak crkvenog vodstva, ne samo biskupa, nego i župnika koji vode župne zajednice. Primijetio je kako se prisutnost ili nedostatak pastoralnog planiranja najbolje ogleda u sadržajima koji se odvijaju u nekoj župi i događajima koji se proslavljaju. Poručio je svećenicima da djeluju i vode župe kao Isus svoje učenike, što znači da najprije moraju upravljati samima sobom, zatim djelovati prema drugima te izgrađivati odnose za zajednicom. U nastavku se osvrnuo na postojeće definicije pastoralnog planiranja, odnosno na planiranje pastoralnog rada, kao i na razine planiranja od sveopće Crkve preko biskupija, župa te redovničkih i vjerničkih zajednica do pojedinih skupina župne zajednice. Naglasio je da bi sve te razine organizirano trebale izraditi pastoralne planove i programe koji bi sadržavali događaje i termine te obuhvaćali sve skupine vjernika. Osobito se osvrnuo na biskupijske i župne pastoralne planove obrazloživši što bi oni trebali sadržavati. Planiranje, pripremanje i provjeravanje ostvarenog trebale bi biti zadaće pastoralnih vijeća, kako biskupijskih, tako i župnih, poručio je predavač. Zaključno je naglasio kako je potrebno odgajati i razvijati kulturu planiranja i programiranja u župi i biskupiji. Plan je potrebno predstaviti na početku pastoralne godine te pratiti njegovo ostvarenje.

Na predavanje se osvrnuo varaždinski biskup Josip Mrzljak, koji je, govoreći o pastoralnom planiranju, kazao da su u biskupiji u tijeku sadržaji proslave 600. obljetnice posebnoga štovanja Presvete Krvi u Ludbregu te zaželio da slavlje te obljetnice bude poticaj da se dalje osmisle crkveni sadržaji tijekom čitave godine u ludbreškom svetištu.

Voditelj susreta generalni vikar mons. Ivan Godina najavio je iduće ovogodišnje svećeničke susrete, i to u utorak 5. listopada, zatim 28. listopada u Ludbregu na simpoziju, te 29. studenoga na početku došašća.

Jasminka Bakoš-Kocijan