Od:
Do:

Svećenici Varaždinske biskupije na završetku Svećeničke godine hodočastili u Rim

Svećenici Varaždinske biskupije na završetku Svećeničke godine hodočastili u Rim

RIM, 12. 6. 2010.

 

 Petnaestorica svećenika Varaždinske biskupije sudjelovali su na međunarodnom susretu svećenika i završetku Svećeničke godine u Rimu od 6. do 12. lipnja.

Hodočašće, koje je organizirala Varaždinska biskupija na razini Zagrebačke metropolije predvodio je varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak u zajedništvu s biskupom križevačkim mons. Nikolom Kekićem te pomoćnim biskupom zagrebačkim mons. Ivanom Šaškom. Na hodočašću su sudjelovali i svećenici Zagrebačke nadbiskupije, Bjelovarsko-križevačke biskupije, Križevačke eparhije te članovi franjevačke provincije.

Središte i vrhunac hodočašća bilo je svečano euharistijsko slavlje na Trgu svetog Petra u Vatikanu na svetkovinu Presvetog Srca Isusova u petak 11. lipnja koje je u zajedništvu s 15.000 svećenika iz cijeloga svijeta predvodio Sveti Otac Benedikt XVI. Tom euharistijom Papa je zaključio Svećeničku godinu koju je otvorio prošle godine također na Svetkovinu Presvetog Srca Isusova, a prigodom 150. obljetnice smrti svetog arškog župnika Ivana Marije Vianneya. U svojoj homiliji Papa je naglasio kako se veličina svećeništva nalazi u tome da se Bog služi čovjekom svećenikom unatoč svim njegovim slabostima kako bi svim ljudima samoga sebe učinio prisutnim. Opisao je izvanrednost svećeničkog poziva u svim njegovim nijansama te naglasio kako se upravo proslavom Svećeničke godine željelo obnoviti radost što je Bog svakom čovjeku - svećeniku tako blizu i zahvaliti Mu što se pouzdaje u našu ljudsku slabost.

Dan ranije svećenici su sudjelovali na bdjenju na Trgu svetog Petra kojemu se također pridružio Sveti Otac. U sklopu bdjenja okupljeni svećenici imali su prilike čuti svjedočanstva sadašnjeg župnika u Arsu i nekih drugih svećenika, zatim jedne časne sestre, te jedne obitelji iz Njemačke. Sveti Otac obratio se svima nazočnima u svojevrsnoj katehezi odgovarajući na pitanja koja su postavili petorica svećenika, po jedan sa svakog kontinenta. Papa se dotaknuo pitanja svećeničkog celibata, govorio je o smislu i važnosti teologije, dotaknuo se također i pitanja pastorala velikih župnih zajednica te je na kraju progovorio o važnosti brige za duhovna zvanja. Bdjenje je zaključeno klanjanjem pred Presvetim te blagoslovom koji je podijelio sam Sveti Otac.

Inače, u sklopu hodočašća svećenici Zagrebačke metropolije u ponedjeljak 7. lipnja posjetili su Asiz gdje su na grobu sv. Franje slavili euharistiju koju je predvodio biskup Mrzljak. U utorak su euharistiju slavili na oltaru za kojim je bl. Alojzije Stepinac slavio svoju mladu misu u bazilici svete Marije Velike (Santa Maria Maggiore) u Rimu koju je predvodio biskup Kekić. Toga su dana razgledali Vatikanske muzeje i baziliku svetog Petra, a posjetili su i grob sluge Božjega fra Ivana Bonifacija Pavletića u generalnoj kući sinova bezgrješnog začeća gdje su se pomolili za što skorije njegovo proglašenje blaženim.

U srijedu 9. lipnja svećenici su sudjelovali na susretu svećenika u bazilici svetog Pavla izvan zidina. U sklopu susreta bili su meditacija kardinala Joachima Meisnera, nadbiskupa Kölna, zatim euharistijsko klanjanje te sveta misa koju je predvodio kardinal Claudio Hummes, prefekt Kongregacije za kler. Istog dana popodne hodočasnici su posjetili benediktinski samostan u Subiacu, uz koji je vezan početak benediktinskog reda.

U četvrtak su posjetili Hrvatski papinski zavod sv. Jeronima gdje su sudjelovali na svečanoj euharistiji koju je predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u zajedništvu s nadbiskupom zadarskim Želimirom Puljićem, biskupom varaždinskim Josipom Mrzljakom, biskupom križevačkim Nikolom Kekićem, pomoćnim biskupom zagrebačkim Ivanom Šaškom te rektorom Zavoda mons. Jurom Bogdanom. Na euharistiji je sudjelovalo sveukupno stotinjak svećenika Hrvata, što pristiglih iz domovine, što onih koji žive i djeluju u Rimu. Kardinal Bozanić pozvao je na molitvu za sve svećenike, posebno za one koji su u teškoćama, te za svećenička i redovnička zvanja. Naglasio je kako svećenici u Rim donose molitve, radosti i teškoće, ne samo svoje nego i sve svoje subraće prezbitera te potaknuo sve nazočne svećenike da mole za svoju vjeru.

Hodočašće svećenika Zagrebačke metropolije završeno je u subotu 12. lipnja posjetom Padovi gdje su molili na grobu sv. Leopolda Bogdana Mandića, posjetili crkvu sv. Justine te slavili euharistiju u bazilici sv. Antuna Padovanskog. Euharistiju je predslavio biskup Šaško, a na misi su uz svećenike sudjelovali brojni hodočasnici iz Hrvatske koji su toga dana hodočastili na grob sv. Antuna kao i mnogi hodočasnici iz Italije budući da je drugog dana tj. 13. lipnja Crkva slavila spomendan tog Sveca cijelog svijeta.

Marko Đurin