Od:
Do:

Svečano proslavljeno Ime Marijino u župi Sv.Juraj na Bregu

Svečano proslavljeno Ime Marijino u župi Sv.Juraj na BreguSVETI JURAJ NA BREGU, 12.9.2021.
U subotu i nedjelju, 11. i 12. rujna u župi sv. Jurja na Bregu svečano je proslavljeno Marijansko proštenje „K Majci Božjoj Lauretanskoj“, blagdan Imena Marijina, koji već gotovo tri stoljeća okuplja vjernike cijelog Međimurja i Prekmurja. Misnim slavljima na otvorenom nazočio je velik broj župljana i  hodočasnika iz drugih međimurskih mjesta, iz susjedne Slovenije-Prekmurja. Selnički hodočasnici zajedno sa župnikom vlč. Mariom Križanac već su desetu godinu uzastopno krenuli pješice da bi na nedjeljnoj misi dali slavu Bogu.

Prvog dana proštenja u subotu 11. rujna bio je i zaziv Duha Svetoga za početak nove školske i vjeronaučne godine da bi svaki nastavnik i učenik imao snagu i jakost Duha Svetoga u procesu učenja i otkrivanja novih znanja. Misu u 11 sati predslavio je vlč. Mislav Mikac, župnik u Gornjem Mihaljevcu, uz suslavlje vlč. Josipa Blažona župnika iz Vratišinca, vlč. Josipa Horvata ml., preč. Nikole Samodola, vlč. dr. Kristijana Kuhara, župnika iz Štrigove i domaćeg župnika vlč. Ivice Puškadije, a odazvali su se i učiteljice, učitelji, vjeroučiteljice, ravnatelj škole i školska djeca sa svojim roditeljima.

U svojoj je homiliji vlč. Mikac govorio o značenju i vrijednostima Marijina života. Njezin primjer pokazuje kako trebamo ići za Gospodinom i slijediti Božji put, no danas je naše društvo sve više u traženju nekog drugog, nemirnijeg puta, umjesto da se mirno prepusti Gospodinovu planu spasenja. Ime Marijino, koje zazivamo, daje nam nadu, a s tom nadom i mi smo radosniji i lakše živimo jedni za druge, opraštamo grijehe i propuste i pokazujemo tu radost svima s kojima živimo.
Predvoditelj euharistije potaknuo je sve nazočne  na nasljedovanje Marije i na to da u čovjeku prepoznajemo čovjeka, prihvaćamo sve ljude te da budemo zahvalni što ih imamo u svom životu. Tada će biti mnogo više ljubavi, povjerenja, radosti, veselja, susretljivosti i osmijeha na licima svih nas.

Ova je misa bila je ohrabrenje svima u odgojno obrazovnom sustavu u novim izazovima koji su započeli.

Na kraju mise uslijedio je ophod oko oltara Majke Božje Lauretanske pjevajući marijanske pjesme i držeći se propisanih epidemioloških mjera. Subotnji je dan završio marijanskim bdijenjem u 20 sati.

Nedjeljni program započeo je misom za sve žive župljane koju je predvodio domaći župnik u 7 sati, dok je u 9 vlč. Franc Režonja iz Razkrižja predslavio misu na slovenskom jeziku za hodočasnike iz Slovenije.

Na poziv župnika vlč. Ivice Puškadije ml., koncelebrirano misno slavlje na otvorenom s početkom u 11.00 sati predvodio je preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu u zajedništvu sa domaćim župnikom, svećenicima te okupljenim vjernicima i hodočasnicima pristiglima na ovo Slavlje.

Uvodeći u slavlje euharistije prečasni Rektor pozdravio je okupljeno mnoštvo: „Radostan sam, dragi vjernici, što danas mogu biti hodočasnik Blaženoj Djevici Mariji, ovdje u Svetom Jurju na Bregu drage mi Varaždinske biskupije, u molitvi i pjesmi zajedno sa subraćom svećenicima i sa svima vama. Čestitam današnju svetkovinu Imena Marijina vašemu župniku, velečasnom Ivici, kao i svim njegovim suradnicima, svima Vama koji ste uključeni u život ove župe, koji pomažete djeci u odgoju i rastu u vjeri i ljudskosti, koji ste ponosni na svoju pripadnost Crkvi i koji svjedočite kršćansku ljubav međusobno, a naročito prema ljudima u potrebi. Danas, unutar XXIV. nedjelje u nizu crkvene godine, Crkva slavi i blagdan Imena Marijina kojim želi izraziti svetost i uzvišenost Bogorodice iznad svih ljudi, kao naše pomoćnice i posrednice te se prisjetiti povijesnih okolnosti, kada je kršćanska vojska zavapila Djevici Mariji za pomoć u obrani od turskih navala koje su prijetile osvajanju Beča. Prvi puta ovaj blagdan spominje se 1513. godine kao lokalni blagdan u jednoj španjolskoj biskupiji, a papa Inocent XI. proširuje ga na cijelu Crkvu i to kao „dan pobjede“, na spomen velike pobjede kršćanske vojske nad Turcima kod Beča 1683. godine. Ovo nije jedini blagdan potaknut Marijinom pomoći u nevolji. Blaženu Djevicu zazivalo se i u drugim ratnim i inim opasnostima, sjetimo se samo našeg pobjedničkog Domovinskog rata, a Crkva bilježi brojne prigode Marijina zagovora i zahvaljuje Joj se blagdanima i drugim molitvama i slavljima“, zaključio je Rektor.

Tumačeći Božju riječ, a vežući se uz liturgijska čitanja blagdana Imena Marijina (Izr 8, 22-31; Ps 13; Ef 1, 3-6.11-12; Lk 1, 26-38), preč. Pavlaković je, između ostalog, istaknuo: „Idući tragom učenih ljudi, koji su izražavali porijeklo i značenje imena „Marija“, duhovni pisci nabrajaju oko 70 značenja toga imena. Izdvojio bih samo najznačajnije: ljubljena od Boga, puna milosti (kako je anđeo pozdravlja); lijepa, dražesna, mila; prosvijetljena, sjajna; kraljica, gospođa; zvijezda mora… Sva ta značenja, iako lijepa i sadržajna, ne obuhvaćaju u cijelosti što je Majka Božja u stvari i za ljudsko srce. Samo značenje Marijina imena nije do danas sa sigurnošću otkriveno, ali mnogi bibličari drže da ono dolazi od hebrejski Mirjam, odnosno od myr – ljubljena i Jam – skraćenica od Jahve, te bi u tom smislu ime Marija značilo ona koja je od Boga ljubljena. Marijino je ime dakako najuže povezano s imenom Isusovim. Uz ime Isusovo, ono je za nas kršćane sveto kao vjera, lijepo kao nada i slatko kao ljubav. U tom imenu svaki bi vjernik trebao naći svjetlo, radost, snagu i obranu. Slobodno možemo reći da kao što je disanje znak života, tako je zazivanje imena Marijina znak da je duša duhovno živa. Koliko li ste samo puta, predragi vjernici, zazvali u svome životu ime svoje nebeske Majke?! Tko Marijino ime često zazivlje, spasit će se!“, zaključuje propovjednik.

Ljepoti misnoga slavlja svojim ministriranjem pridonijeli su, uz domaće ministrante i sjemeništarci: Luka Vragović iz župe Mađžarevo i Fran Kuharić iz župe Beletinec (Varaždinska biskupija), dok je liturgijsko pjevanje predvodio župni mješoviti zbor. Na koncu svete mise vlč. Puškadija ml. zahvalio je predsjedatelju na dolasku i upućenoj homiliji, a sve okupljene vjernike i hodočasnike pozvao da mole za nova duhovna zvanja kako u Varaždinskoj biskupiji tako i u čitavoj nam domovini Hrvatskoj. Kao hodočasnici i Marijini štovatelji, krenuli su zatim vjernici, uz pridržavanje epidemioloških mjera, na oproštajnu procesiju oko Marijina lika da ih štiti i zagovara.
 


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika