Od:
Do:

SVEČANO PROSLAVLJENO BARTOLOVO U KAMENICI

SVEČANO PROSLAVLJENO BARTOLOVO U KAMENICIKAMENICA, 24.8.2023.
Blagdan sv. Bartola osobito je svečano proslavljen u župi Kamenica gdje se kao i prethodnih godina okupilo mnoštvo vjernika i hodočasnika utječući se zaštiti župnog patrona. Duhovna priprava započela je u ponedjeljak, 21. kolovoza kada je misno slavlje predvodio vlč. Vlado Borak, župnik iz Župe Višnjica, koji je na temelju biblijskih čitanja potaknuo okupljeni narod da promotri svoju krvnu (duhovnu) sliku. Nakon mise župni je dječji zbor izveo glazbeno-meditativni program na temu "Biti malen, a velik u ljubavi". Kroz program kojeg su pripremili zajedno sa svojim voditeljicama Katarinom i Kristinom Kljunić progovorili su o neizmjernoj Božjoj ljubavi uz pjesmu i prigodno odabrane tekstove. Drugi dan trodnevnice svetu misu je predvodio vlč. Neven Blažon, župnik iz Bednje, a pjevanje na misi animirao je župni zbor Župe Bednja. U svojoj je homiliji istaknuo važnost svjedočenja vjere u svakidašnjici, u svojoj okolini. Posljednjeg dana duhovne priprave za Bartolovo svetu misu predvodio je lepoglavski župnik, vlč. Nenad Piskač, koji je večer uoči središnje proslave progovorio o liku sv. Bartola, na temelju dostupnih svetopisamskih i povijesnih izvora o njegovu životu i djelovanju.

Središnja proslava započela je, kao i prethodnih godina, svečanom procesijom ministranata u pratnji limene glazbe, DVD-a Kamenica i DVD-a Bedenec, Kuburaškog društva "Glasna kubura" Kamenica te članova lokalnih udruga i okupljenog naroda Božjega. Poldano misno slavlje predvodio je varaždinski biskup Bože Radoš u koncelebraciji sa svećenicima iz bednjanskog dekanata. Bila je to ujedno i prilika za uvođenje novoimenovanog župnika vlč. Danijela Hercega u župničku službu, nakon odlaska dosadašnjeg župnika Rafaela Mikeca. Uz čitanje dekreta o imenovanju, simboličnu predaju ključeva crkve, kađenje oltara, obilazak krstionice, ispovjedaonice i svetog hraništa te prigodne molitve i pjesme okupljenom narodu predstavljen je novi župnik koji je položio ispovijest vjere i obnovio svoja svećenička obećanja.

Razmatrajući evanđeoski odlomak susreta Natanaela (Bartola) i Isusa biskup Radoš novome je župniku, kao i okupljenim vjernicima poručio:  „Ne možemo biti svjedoci, a da se ta istina ne odrazi na naš život kao trpljenje, osobno trpljenje koje darivamo Bogu. Kada je Bog jedini izvor našega života, ne možemo bez toga da se to osjeti na našoj koži. Ne možemo biti autentični svjedoci, a da nam koža ne bude oderana kao sv. Bartolu.  Nije sve lagano, nije sve samo lijepo, nije sve lepršavo u našoj vjeri, nego ona traži da to posvjedočimo, prije svega u svojim župama. Na to smo svi pozvani – župnik u župnoj zajednici, biskup u biskupiji, otac obitelji u svojoj obitelji, dijete gdje ga je Bog postavio u odnosu prema majci i ocu. Svi smo pozvani biti svjedoci u radosti i veselju, ali i onda kada je teško. Put toga svjedočenja je istina, dar Božji, kojim se ne hvalimo, ali u kojoj uživamo kada osjetimo da Isus diše u našem srcu. „Ovo je istinit čovjek u kojem nema prijevare!“ Dragi župniče, neka to Isus pročita u tvojoj duši i neka to pročitaju tvoji župljani kako bi mogao autentično pozivati ljude evanđeoskim riječima: „Dođi i vidi! Našli smo Mesiju!“

Na kraju svečanog slavlja predstavnik župne kameničke zajednice prigodnim se riječima dobrodošlice obratio vlč. Danijelu Hercegu te su uručeni i prigodni darovi. Novoimenovani župnik Herceg zahvalio je na riječima dobrodošlice i pozvao „svoje kameničko stado“ da zajedničkim snagama, njegujući duh molitve i otvorenosti, krenu u izgradnju žive župne zajednice. Prije završetka slavlja svoju je pastirsku riječ uputio i mons. Radoš potaknuvši zajednicu da u zajedništvu s novim župnikom, bez obzira na potrese, strahove, nerazumijevanja i rane koji se ponekad dogode u zajednicama, po zagovoru sv. Bartola ustraju na putu spasenja zagledani u Božju ljubav i istinu.

Proslava župne svetkovine u Kamenici dovršena je večernjim misnim slavljem kojeg je predvodio župnik vlč. Danijel Herceg.
Irena Gotal

 


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika