Od:
Do:

Svečana proslava 30. obljetnice blagoslova kapele Uzvišenja Sv. Križa Lužanu Biškupečkom

Svečana proslava 30. obljetnice blagoslova kapele Uzvišenja Sv. Križa Lužanu Biškupečkom LUŽAN BIŠKUPEČKI, 17. 9. 2023.
Svečanost proslave 30. godišnjice od blagoslova kapele Uzvišenja Sv. Križa u Lužanu Biškupečkom na teritoriju župe Kneginec,  započela je procesijom s molitvom i pjesmom od poklonca sv. Križa u središtu sela u nedjelju 17. rujna 2023.

Narod Božji u velikom mnoštvu sudjelovao je u procesiji kako bi se  uputili u kapelu gdje je slavljena sveta misa zahvalnica za sve žive i pokojne župljane koji su se ugradili u izgradnju i obnovu Božjeg hrama. Na samom početku sve prisutne je pozdravila gđa. Nikolina Posarić u ime župljana i župnika. Misno slavlje predslavio je umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak.

Velika radost svih prisutnih bila je i odaziv župnika koji su službovali u ovoj Župi: preč. Krunoslav Novak, tajnik Hrvatske Biskupske Konferencije u Zagrebu, vlč. Tihomir Kosec župnik u Ivancu te vlč. Ivica Puškadija,ml, domaći župnik.
Slavlju su se pridružili i umirovljeni svećenici vlč. Ivica Bogdanović domaći sin, vlč.Tomislav Antekolović.

Svojim dolaskom proslavi su doprinijeli i predstavnici civilnih vlasti na čelu s načelnikom Općine Goranom Kaniškim i predsjednikom Vjeća Markom Brezovcem.

Biskup Mrzljak u svojoj homiliji je potaknuo okupljene na zajedništvo koje se očituje kroz konkretni život svakog vjernika i na djela ljubavi. Posebno naglasivši kako bez Kristova križa nema spasenja, bez Velikog Petka nema Uskrsa. Zato se vjernici više puta kroz dan znamenuju znakom križa Kristova.

Kristov križ, u kojem smo spašeni i otkupljeni, na našim životnim putevima, u životnim poteškoćama, traženjima i lutanjima, za nas je tajna vjere, zaključio je biskup Mrzljak.  

Kapela sv. Križa u Lužanu Biškupečkom ovih dana je doživjela i svoju materjalnu obnovu. Župnik Puškadija je rekao kako su napravljeni znatni građevinski radovi stabilizacije statike samog objekta demontažom staklenih stijena, zidanjem zida te zatvaranjem jednih bočnih vratiju. Uređeni su prilaz i sam ulaz u kapelu, zamijenjeni prvi  zabatni rogov te obloženi limom na krovištu kod glavnog ulaza i bočnog djela. Zatvoren je i hodnik kod glavnog ulaza čime se dobio prostorije sakristije.

„Ovom prilikom želim još jednom zahvaliti svim mještanima koji su se uključili svojim novčanim darom. Kapela je slika mjesta i mještana koji ovdje žive, zato budite danas ponosni postignutim. Samo slogom i zajedništvom grade se i obnavljaju naši crkveni objekti. Pa ipak, svi ovi radovi bili bi bespotrebni kad se ovdje ne bi okupljala živa Crkva svake nedjelje na službu Božju”, poručio je župnik Puškadija te podsjetio na graditelja i inicijatora ove kapele preč. Zvonimira Rabuzina, dugogodišnjeg kneginečkog župnika koji je u teškim vremenima Domovinskog rata, zajedno s mještanima Lužana, sagradio ovaj Božji hram na ponos i diku.

„Neka mu Bog bude vječna nagrada za sve dobro koje je učinio na njivi Gospodnjoj”, naglasio je vlč. Puškadija.

Kapelu je 19. rujna blagoslovio mons. Marko Culej, u to vrijeme pomoćni zagrebački biskup koji je postao prvim varaždinskim biskupom.

U organizaciju ove proslave  posebno su se uključili vatrogasci DVD Lužan Biškupečki na čelu s predsjednikom Zoranom Horvatićom, zatim mještani, crkveni odbor kapele,  kao i župni zbor a čelu s prof. Antonijom Bobek koji je skladnim pjevanjem dao čast i slavu Bogu.

Na kraju misnog slavlja, predstavnik crkvenog odbora Jurica Barulek u ime mještana  zahvalio je župniku Puškadiji na pokrenutoj inicijativi obnove kapele kao i na budućim zajedničkmh pothvatima.
„Neka nas Križ Kristov prati, kako bi svi sretno prispjeli u Božje kraljevstvo”, zaključio je župnik Puškadija.
 
Izvor: Župa Kneginec
Fotografije: Igor Furjan 


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika