Od:
Do:

Svečana misa zahvalnica u varaždinskoj katedrali

Svečana misa zahvalnica u varaždinskoj katedrali31.12.2020.
Na kraju posljednjeg euharistijskog slavlja u varaždinskoj katedrali ove godine okupljeni vjernici su predvođeni biskupom Božom Radošem, uz kojega su bili kanonici Stolnog kaptola i svećenici centralnih biskupijskih ustanova, zapjevali svečani himan „Tebe Boga hvalimo“ nastojeći tako uzvratiti i zahvaliti Gospodinu za sva primljena dobročinstva.

U svojoj je propovijedi biskup potaknuo upravo na zahvalnost čak i kada se čini da je teško staviti točku na priču koju nam priča godina na izmaku. Vjerojatno bi prikladniji znak na kraju ove godine bio upitnik, ali upravo zbog toga trebamo Gospodina zamoliti da on stavi točku da odgovori na naše upitnike, rekao je biskup i podsjetio kako godina na izmaku ostavlja snažan pečat na duši mnogih ljudi, obitelji, gradova i cijelog našeg naroda. Roditelji vole slušati priče svoje djece; ispričajmo danas svome nebeskom Ocu kako smo doživjeli ovu godinu, nastavio je biskup, ispričajmo Mu o našoj muci i tjeskobi u borbi s pandemijom corona virusa, o strahu i neizvjesnosti proljetnog zagrebačkog potresa, o boli i žalosti koja je srce naše domovine zadesila proteklih dana kada su u strašnom potresu u Petrinji, Glini, Sisku i okolici izgubljeni i ljudski životi.

-Gospodine, u ovoj godini, ne bez Tvoga znanja, primismo i muku i tjeskobu. Želimo Ti kazati hvala i na onome što razumijemo i na onome što ne razumijemo. Vjerujemo da se ništa ne događa bez Tvoga oka, Tvoga znanja i Tvoje prisutnosti. Znamo da ćeš Ti koji ˝sve na dobro okrećeš˝ na dobro usmjeriti nas, naš život, događaje s kojima živimo. Ali daj nam Gospodne strpljenja i snažnoga povjerenja da se smijemo nasloniti na Tebe i od Tebe čekati odgovor u pravo vrijeme, kada Ti osjetiš da smo spremni primiti odgovor. – izrekao je molitvu biskup Radoš i nastavio – Stavljamo u Tvoje ruke sve koji su trpjeli i koji trpe, sve one koji su prešli k Tebi kroz ovu patnju. Zahvaljujemo Ti na onima koji su bili znak Tvoje prisutnosti, Tvoje dobrote, koji su bili uz bolesnike, koji su danas uz pogođene potresom. Danas smo pred Tobom kao Tvoja djeca i molimo da ono što ne razumijemo da prihvatimo. Daj na da osjetimo da si Ti pun milosti i istine, da si onaj koji daje ˝milost na milost˝. Daj nam u idućoj godini Tvoje milosrđe, Tvoju nježnost i Tvoju ljubav koju ćemo snažno živjeti ovdje u Očevoj kući, u našim obiteljima i u svome srcu.-

Na završetku misnoga slavlja biskup Radoš je rekao kako je za Varaždinsku biskupiju proglasio Dan posta i molitve za sve stradale i poginule u potresu na nacionalni Dan žalosti, 2. siječnja 2021. godine. Objasnio je kako post kao odricanje od hrane ima svoj puni smisao ako je to odricanje iz ljubavi prema Bogu usmjereno dobru drugoga te pozvao vjernike da se uključe i u materijano pomaganje stradalih u potresu. U varaždinskoj biskupiji će se u nedjelju, 10. siječnja 2021. godine sakupljati milostinja i ostali darovi vjernika za Caritas Sisačke biskupije. U subotu 2. siječnja u varaždinskoj će katedrali biti održano cijelodnevno euharistijsko klanjanje te je biskup pozvao da upravo iz katedrale kao središta naše mjesne Crkve poteče molitva kao duhovna pomoć, snaga i utjeha stradalima u potresu.

Anita Treščec