Od:
Do:

Sv. Rok i ove godine svečano proslavljen u Draškovu poznatom manifestacijom "Rokovo u Međimurju"

Sv. Rok i ove godine svečano proslavljen u Draškovu poznatom manifestacijom "Rokovo u Međimurju"DRAŠKOVEC, 16. 8. 2020.
Katolička crkva se 16. kolovoza spominje svetog Roka. Sveti Rok je općenito bio biran kao zaštitnik protiv kuge, a samo u Italiji podignuto mu je u čast oko 3000 crkava, kapela i oratorija. Štovanje sveca proširilo se praktično po cijeloj Europi, uključivši i cjelokupno hrvatsko jezično područje. U selima su ga seljaci zazivali u pomoć protiv bolesti domaćih životinja i u raznim prirodnim katastrofama. U vinorodnim krajevima zazivaju ga u pomoć protiv filoksere. Svečevo su štovanje širili naročito franjevci i kapucini. Papa Grgur XIII. unio je ime sv. Roka u Rimski martirologij, što je kasnije potvrdio i papa Urban VIII. I kod nas su svetom Roku podignute brojne crkve, kapele i oltari. Pobožni ga narod još i danas štuje, a njegov je blagdan dan okupljanja na bogoslužje mnogih vjernika.

Najveće slavlje svetog Roka na području Varaždinske biskupije organizira se svake godine u Draškovcu. Tako je ove godine, od 13. do 16. kolovoza, u Draškovcu održana manifestacija „Rokovo u Međimurju“. Duga je tradicija hodočašća svetom Roku. Sve su župe iz Međimurja hodočastile na Rokovo u Draškovec, no drugim svjetskim ratom to je prestalo. Jedina župa koja je ustrajala u obnavljanju toga zavjeta svetom Roku je župa Goričan, koja neprekinuto dolazi na Rokovo u Draškovec svake godine.

Više o tom događaju možete pročitati na web portalu Župe sv. Roka u Draškovcu na poveznici gdje se također nalazi i velika galerija fotografija.