Od:
Do:

Susret varaždinskog biskupa i predstojnika Katehetskog ureda s natjecateljima Vjeronaučne olimpijade

Susret varaždinskog biskupa i predstojnika Katehetskog ureda s natjecateljima Vjeronaučne olimpijadeVARAŽDIN, 18. 4. 2024.
Tradicionalni susret mons. Bože Radoša, varaždinskog biskupa i preč. Damjana Korena, predstojnika Katehetskog ureda Varaždinske biskupije, s vjeroučenicima osnovnih i srednjih škola te njihovim mentorima, koji su na međužupanijskoj biskupijskoj razini natjecanja Vjeronaučne olimpijade osvojili prva tri mjesta, održan je u četvrtak 18. travnja u dvorani Biskupskog ordinarijata Varaždinske biskupije. Na susretu su bile i ravnateljice škola na kojima su se održavale pojedine razine natjecanja, a preč. Koren je na početku pozdravio sve okupljene čestitavši na uspjehu te svima zahvalivši na trudu kojeg su uložili u pripremanju i sudjelovanju na ovogodišnjem natjecanju.

„Vjerujem da i vi osjećate da ste učinili veliko djelo ovim svojim hodom, putem, natjecanjem i željom da što više saznate o Bogu. Saznati o Bogu, staviti Boga u svoj život uvijek polazi od srca, jer tu se rađa želja da Boga bolje vidimo, spoznamo, jer ljubav je takve naravi da ljubljenoga što bolje i potpunije upozna. Vjerujem da je  ta sinergija ljubavi bila i kod vas dok ste se pripremali i dok ste imali ovo natjecanje“, poručio je uz čestitku okupljenim učenicima na susretu mons. Radoš, dodavši kako su pozvani na velika djela. Potaknuo ih je da pred sebe ne stavljaju male, nego uvijek velike izazove koji, jasno, nisu oni koje sami mogu ostvariti, ali je potrebno prepustiti se Bogu i s Njim surađivati.

Biskup Radoš je i zahvalio Katehetskom uredu na organizaciji ovog susreta, ravnateljicama na gostoprimstvu u školama za vrijeme natjecanja  i mentorima kojima je rekao da su suputnici ovih mladih. „Oni čitaju i vaš elan, i motivacije, i od toga više uče nego što mogu čuti i naučiti od vaših riječi ili od onih knjiga koje vi dajete“, poručio je mentorima biskup Radoš.

A što ih motivira da svoje učenike pripremaju za Vjeronaučnu olimpijadu s nama je podijelilo troje mentora ekipa koje su osvojile prva mjesta i plasirale se na državnu razinu natjecanja.

Vjeroučiteljica Ljiljana Mišak mentorica je već 14. godinu za redom te nam otkriva da joj je motivacija „ljubav prema djeci i vjeronauku koji proširuje njihovo znanje i vidike i na druge aktualne teme iz života Crkve. Vjeronaučna olimpijada je prilika da se djeca međusobno više druže te da se upoznaju s djecom iz drugih škola i sklapaju nova poznanstva i prijateljstva.“

I vjeroučitelj Krunoslav Burek također je dugogodišnji mentor na Vjeronaučnim olimpijadama te mu je ovo 18. po redu.

„Da, dugi niz godina i osobno me motivira to da se, kroz teme koje Crkva nudi, otvara mogućnost učenicima da vide koliko su teme zapravo aktualne i koliko toga još Crkva ima za reći ovome suvremenom svijetu“, rekao je Burek. Najveći izazov kod Vjeronaučnih olimpijada je privući djecu da se uopće prijave, a kao najveći plod ističe zajedništvo.

„Biti najbolji!“ našalio se vjeroučitelj i mentor Miroslav Ričko na pitanje o motivaciji za sudjelovanje sa svojom ekipom u Vjeronaučnoj olimpijadi. Rad s mladima je ono što njega osobno motivira da izdvaja svoje vrijeme za ovo natjecanje.

„Volim raditi s mladima. Je to i mali napor: izdvajanje dodatno mog vremena i vremena mojih učenika, ali vidim da su dečki zadovoljni nakon osvojenog prvog mjesta na biskupijskoj razini, dobili su dodatni motiv, sad kad smo zajedno u društvu razgovaraju o socijalnom nauku Crkve, spominju enciklike, promišljaju o odnosu prema drugom čovjeku osobito siromašnom i to me osobno raduje“, rekao je Ričko.

Vjeroučenici kažu da ih za natjecanje na Vjeronaučnoj olimpijadi motivira zajedništvo, druženje te stjecanje novih znanja o Crkvi, čime i produbljuju i svoju vjeru.

Upravo to je ono što preč. Koren ističe kao važnost Vjeronaučne olimpijade naglašavajući da se na taj način određeno zajedništvo ostvaruje i među svim biskupijama u Hrvatskoj, jer iz svake biskupije na državno natjecanje ide barem jedna ekipa. Osim toga, o važnosti Vjeronaučne olimpijade govori i činjenica da, barem u Varaždinskoj biskupiji, ima i svećenika i časnih sestara koji su, upravo prolazeći kroz olimpijadu, osjetili duhovni poziv. A ekipe iz Varaždinske biskupije s državne razine natjecanja nerijetko donose i medalje.

„Meni je uvijek drago da naši predstavnici koji idu na državna natjecanja pokazuju dobre rezultate i pokazuju kako se to isplati, da ima smisla i da se uistinu mogu donijeti spomenuti dobri plodovi. Tako da sam itekako zahvalan onim mentorima koji se odvaže i daju svoje vrijeme na pripremu djece za Vjeronaučnu olimpijadu", rekao je preč. Koren.

U kategoriji osnovnih škola najbolji rezultat ostvarili su vjeroučenici OŠ Trnovec pod vodstvom mentorice vjeroučiteljice Ljiljane Mišak, drugo mjesto zauzela je OŠ Koprivnički Ivanec, a treće OŠ „Antun Nemčić Gostovinski“, Koprivnica. U kategoriji srednjih škola u četverogodišnjem programu prvo mjesto osvojili su vjeroučenici Prve gimnazije Varaždin pod vodstvom mentora Krunoslava Bureka, drugo mjesto osvojili su vjeroučenici Medicinske škole Varaždin, dok je treće mjesto pripalo vjeroučenicima Srednje škole Ivanec. U trogodišnjem programu srednjih škola natjecanju je pristupila Obrtnička škola Koprivnica. Na državnu razinu natjecanja plasirala se i ekipa Medicinske škole Varaždin pod vodstvom mentorice Nensy Zelić i to po kriteriju izvrsnosti.

Preč. Koren je najavio i da će nagradni izlet kojeg Varaždinska biskupija u suradnji s Katehetskim uredom organizira za vjeroučenike i njihove mentore ovog puta biti u Krašić, Pribić i Sošice, a na samom kraju susreta uručeni su pokloni: šalica i podloga za miš.

Nakon podjele poklona susret se nastavio druženjem i okrjepom.
Iva Kuzmić


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika