Od:
Do:

Susret učenika Katoličke osnovne škole sv. Uršule u Varaždinu s književnikom Drozdekom

Susret učenika Katoličke osnovne škole sv. Uršule u Varaždinu s književnikom DrozdekomVARAŽDIN, 6. 11. 2023.
Povodom Mjeseca hrvatske knjige Katolička osnovna škola sv. Uršule organizirala je „susret s književnikom“ u ponedjeljak, 6. studenog, u dvorani biskupijskog Pastoralnog centra u Varaždinu.
S katoličkim autorom i piscem za djecu i mlade Nevenom Drozdekom susrelo se dvjestotinjak djece ove katoličke osnovne škole kao i nekolicina nastavnika te ravnateljica s. Damjana Mihaela Barbarić. Inicijatorica ovog susreta bila je knjižničarka s. Irena Jozić, koja svake godine nastoji organizirati jedan ovakav susret povodom Mjeseca hrvatske knjige.

„Gledajući literaturu u našoj knjižnici, svidjela mi se knjiga autora Nevena Drozdeka, suradnika Glasa Koncila, koji je napisao knjigu 'Sveci na malčice drugačiji način'. Knjiga je zanimljiva i mislim da će biti poticajna učenicima. Voljela bih da se ovakva literatura više čita jer su nam sveci dobar uzor, a ova knjiga napisana je na zanimljiv način, blizak učenicima“, kazala je s. Irena.

Neven Drozdek, katolički je autor i pisac za djecu i mlade koji pokušava pisati katoličku duhovnu literaturu u suvremenom ruhu kako bi je suvremena djeca mogla čitati kao što čitaju drugu literaturu. „Cilj je da im bude bliska, zanimljiva i duhovita, a kroz to onda ponuditi duhovne, religijske, sakralne sadržaje i teme“, poručio je Drozek.

Susret je bio namijenjen govoru o književnosti, duhovnim temama, ali bilo je riječ i o povijesti i filozofiji. „Ovaj naš susret bio je spoj zajedničkog druženja, učenje i prijateljstva“, svjedoči katolički autor. Kaže kako je do susreta s djecom došlo zahvaljujući sestrama uršulinkama koje, kako ističe, čine velike stvari za djecu i grad Varaždin kroz odgojni proces, ali i svjedočeći svojim primjerom.

Istaknuo je pojavu hiperinflacije što se tiče dječje literature. „Objavljujemo oko 200 naslova godišnje za djecu, a kvaliteta je jako pala. S druge strane, duhovne literature za djecu ima malo. Da bismo mogli pisati duhovnu literaturu, treba imati određeno životno iskustvo i obrazovanje. Takvih autora ima malo, ali nastojimo biti dobri“, svjedoči.

Kao autor za djecu i mlade, ali i kao roditelj, naglašava da je danas najveći problem u odnosu djece i roditelja nedostatak komunikacije i kvalitetno provedenog zajedničkog vremena. „Za djecu treba imati vremena i pokazati interes za njih. Razgovarajte s djecom kao s odraslima. Posvetite im svoju pažnju. Djeca će to prihvatiti i to će na njih ostaviti velik, pozitivan i dubok dojam“, poručio je.

Inače, Drozdek je vanjski suradnik Glasa Koncila i u Malom koncilu vodi kolumnu. Glas Koncila objavio mu je i nekoliko knjiga koje je predstavio na ovom susretu.
 
Branimir Gubić


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika