Od:
Do:

Susret svećenika Zagrebačke metropolije o 16. obljetnici prezbiterskog ređenja

Susret svećenika Zagrebačke metropolije o 16. obljetnici prezbiterskog ređenjaNOVO VIRJE, 12.9.2022.

Prigodom spomena na 16. obljetnicu prezbiterskog ređenja svećenika zaređenih 2006. u prvostolnicama Zagrebačke crkvene pokrajine, u župnoj crkvi Sv. Josipa Radnika u Novom Virju u Varaždinskoj biskupiji u ponedjeljak 12. rujna euharistijsko slavlje predvodio je vlč. Krunoslav Milovec, župnik u Župi Sv. Jurja mučenika u Maruševcu.

U pozdravnoj riječi organizator ove obljetnice i domaći župnik vlč. Damir Slamek podsjetio je da je prije 16 godina u zagrebačkoj katedrali zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić zaredio devetoricu mladomisnika, a u narednim tjednima u Varaždinu i Požegi zaređena su još četvorica svećenika. U molitvu je vlč. Slamek preporučio i dvojicu svećenika iz generacije koji su posustali na putu svećeničkog života.

Nadalje, slavljenike, koji su suslavili, pozvao je da se u slavlju spomenu svih onih s kojima su povezani i koji su ih pratili na svećeničkom putu, kako žive tako i pokojne, a posebno članove obitelji u kojima su rasli, župe iz kojih su krenuli u sjemenište i bogosloviju, u redovničke zajednice, kao i župnike, župne vikare, redovnice koji su ih pratili kroz život.

Propovijedao je župnik Župe sv. Antuna opata u Odri Sisačkoj iz Sisačke biskupije vlč. Saša Jozić. Pozvao je okupljene slavljenike, svoju generaciju, da i nadalje predano služe Božjemu narodu, da budu radosni navjestitelji Božjega kraljevstva te da budu revni pastiri bez obzira na sve slabosti koje kao svećenici imaju. Poručio je, nadalje, da je uvijek Uskrsli Gospodin u središtu slavlja i da se zahvalnim slavljem ove euharistije Njemu želi zahvaliti za dar svećeničkog poziva.

„Svećenici smo po milosti Božjoj jer nam je On svojom utješnom i ohrabrujućom prisutnošću bio blizak tijekom svih ovih godina, tako da nam je ‚srce gorjelo‘. I u vlastitim životnim pričama, u ljudima koje smo upoznali, i u sretnim i u tužnim danima, prepoznali smo lice samoga Krista koji je sve više postajao naš osobni prijatelj“, zaključio je, između ostaloga, svoje razmišljanje vlč. Jozić. Nakon misnog blagoslova i zajedničkog fotografiranja u spomen na proslavu obljetnice svećeništva, slavljenici su se uputili na zajednički ručak.

Svećenici slavljenici zaređeni 2006. su: Alen Lulić, Marko Kovač, Matija Pavlaković i Luka Slijepčević iz Zagrebačke nadbiskupije; Saša Jozić iz Sisačke biskupije; Krunoslav Milovec, Damir Slamek i Ivica Puškadija ml. iz Varaždinske biskupije te Želimir Žuljević iz Požeške biskupije. Zbog ranije preuzetih obveza i osobne spriječenosti, slavlju nisu prisustvovali preč. mr. Marko Kovač i vlč. mr. Alen Lulić (Zagrebačka nadbiskupija) te mons. dr. Želimir Žuljević (Požeška biskupija).