Od:
Do:

Susret svećenika Varaždinske biskupije s korizmenom duhovnom obnovom

Susret svećenika Varaždinske biskupije s korizmenom duhovnom obnovom

VARAŽDIN, 5. 3. 2012.

 

Susret svećenika Varaždinske biskupije s korizmenom duhovnom obnovom održan je u ponedjeljak 5. ožujka u dvorani Biskupskog ordinarijata u Varaždinu.

Više od stotinu okupljenih svećenika na čelu s biskupom mons. Josipom Mrzljakom pozdravio je generalni vikar mons. Ivan Godina.

Uvodnu riječ uputio je varaždinski biskup koji je najavio važnija događanja u mjesnoj Crkvi ove godine.

Misnim slavljem 30. rujna obilježit će se 15. obljetnica osnutka Varaždinske biskupije, a tijekom godine provest će se biskupske vizitacije župa pa je potaknuo župnike na savjesno ispunjavanje ove obveze.

Ravnatelj Biskupijskog Caritasa mr. Ante Šola izvijestio je kako je za sve župe pripremljeno redovito godišnje izvješće o radu, te je zahvalio svećenicima i župljanima na angažmanu i doprinosu kojim nesebično sudjeluju u karitativnim aktivnostima. Budući da su potrebe sve veće, potaknuo je na daljnji zauzeti angažman, a prema mogućnostima i povećani, u prikupljanju pomoći za potrebite što se na terenu najbolje ostvaruje kroz djelatne župne Caritase.

Gost susreta bio je dr. sc. o. Vinko Mamić, OCD, provincijal karmelićana, koji je govorio o temi Isusovih kušnji u pustinji u kontekstu suvremenih društvenih i eklezijalnih kretanja. Istaknuo je kako Evanđelje donosi opis triju kušnji, pred koje je Isus bio stavljen, a one odgovaraju trima dimenzijama koje određuju svakog čovjeka: biti, posjedovati i djelovati. Na kušnje Isus nije odgovorio logikom ovog svijeta, nego logikom Duha Svetog koji ga je vodio i Božjom Riječju koja je zapisana.

Naglasio je kako bi se i u današnjim kušnjama i vrednovanju stvarnosti trebalo voditi Svetim Pismom i naukom Crkve. Zaželio je da im promišljanje o Isusovim kušnjama u kontekstu aktualnog društvenog i crkvenog vremena pomogne u spoznajama onog što Crkva od njih očekuje i što bi trebali učiniti da bi na ta očekivanja odgovorili.

Nakon predavanja i prilike za svetu ispovijed proslavljena je sveta misa u katedrali Uznesenja BDM.

Predvodeći misno slavlje biskup Mrzljak u propovijedi je iznio najvažnije misli iz ovogodišnje korizmene poruke pape Benedikta XVI., istaknuvši kako su kao prezbiterij Varaždinske biskupije pozvani biti i prepoznavati se kao zajednica te promišljati o tome što ih okuplja u zajedništvu i na koje načine napredovati te biti od pomoći jedni drugima, svjesni pritom da se u tome ne mogu oslanjati samo na ljudske snage, nego i na Božju pomoć i blagoslov.

Jasminka Bakoš-Kocijan